Navalnega OFF

Aktualno-politična novica
18. 1. 2021 - 15.00
 / OFF

Novi predsednik največje nemške stranke CDU
 / 18. 1. 2021

Nemški krščanski demokrati, krajše CDU, so po letu dni prestavljanja strankarskega kongresa le določili novega predsednika stranke. Na mesto nesojene naslednice kanclerke Angele Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, je bil izvoljen ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet. Za razliko od njegovega protikandidata Friedricha Merza velja Laschet za naslednjika Angele Merkel, saj se zavzema za nadaljevanje sredinske politike v stranki. Več o prevetreni stranki CDU v OFFsajdu ob petih.

Ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je na moskovskemu letališču zvezna služba za zapore aretirala ob prihodu iz Nemčije. Priprli so ga na podlagi kršenja pogojne zaporne kazni, ki jo je dobil leta 2014, ko je bil obsojen volilnih prevar. Pogojno kazen je namreč kršil z bivanjem v tujini, ko ni zapustil Nemčije takoj po ozdravitvi zaradi zastrupitve s strupom novičok. Sedaj mu grozi triinpolletna zaporna kazen, pred zaslišanjem pa se ni smel dobiti z odvetnico, ki ji je bilo dovoljeno le vstopiti v policijsko postajo. Vrstijo se pozivi evropskih držav, Združenih narodov in Združenih držav Amerike za njegovo takojšnjo izpustitev in zagotovitev poštenih volitev.  

Blizu meje s Hondurasom je gvatemalska policija nasilno prestregla skupino približno 7000 srednjeameriških migrantov, namenjenih v ZDA. Večinoma gre za Hondurašane, ki bežijo zaradi nasilja in revščine, razmere pa sta poslabšala še dva uničujoča orkana. K odhodom množic je pripomogla tudi obljuba prihajajočega ameriškega predsednika Joeja Bidna o spremembah migracijske politike ZDA. Na dogajanje se je že odzvala Bidnova administracija, ki je ljudi pozvala, naj ne prihajajo proti ameriški meji, saj bodo spremembe migracijske politike nastopile počasi. Biden je sicer napovedal sprostitev Trumpovih ostrih kriterijev za pridobitev statusa azilanta. 

Ugandska volilna komisija je razglasila rezultate predsedniških volitev. Predsedovanje je z 58-imi odstotki podpore že šestič zaporedoma dobil Yoweri Museveni. Varnostne sile so takoj po razglasitvi rezultatov zavzele ulice v prestolnici Kampala. Pred volitvami so oblasti zbiranje na javnih mestih omejile na največ 200 oseb ter zaostrile policijski in vojaški nadzor. Na dan volitev je bil prebivalcem onemogočen dostop do svetovnega spleta. Predsedniški protikandidat Robert Kyagulanyi, bolj znan pod umetniškim psevdonimom Bobi Wine, ki je na volitvah dobil 35 odstotkov glasov, je zatrdil, da bo takoj, ko bo prebivalstvu Ugande ponovno omogočen dostop do spleta, objavil dokaz o volilni prevari. Na dan volitev so njegovo prebivališče obkolile oborožene sile, vlada pa je zatrdila, da mu s tem zgolj zagotavlja varnost.

Pogovori Libijcev pod pokroviteljstvom Združenih narodov o vzpostavitvi tranzicijske vlade
 / 24. 11. 2020

Člani libijske delegacije pod vodstvom vršilke dolžnosti odposlanke OZN v Libiji Stephanie Williams so določili način nastanka prehodne vlade, namenjene vodenju Libije do volitev decembra 2021. Prehodno vlado bosta tako sestavljala tričlanski predsednikov svet in premier. Kandidate za te fukcije bodo predlagale tri libijske regije. Potrdila jih bo 75-članska delegacija, pri čemer morajo člani sveta dobiti najmanj 60-odstotno, premier pa najmanj 70-odstotno podporo. Predlog, o katerem mora glasovati vsa delegacija, je prvi premik v pogajanjih od konca novembra. Takrat je delegacija določila datum predsedniških in parlamentarnih volitev ter vzpostavila idejo prehodne vlade, nakar so pogajanja o imenovanju njenih članov propadla. 

So izjave Počivalška ali mandatarstvo Erjavca in Koalicije ustavnega loka neverodostojne?
 / 23. 12. 2020

Erjavec je ponosno sporočil, da mu je lastno stranko uspelo prepričati, da podpre KUL in nezaupnico. Erjavec je sporočil, da je izvršni odbor Desusa svetu stranke predlagal, da formalno postane del Koalicije ustavnega loka. Poslanski skupini pa je predlagal, da podpre nezaupnico vladi. Glasovanje o konstruktivni nezaupnici vladi bo potekalo na sredini izredni seji.   

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je predsednikom treh sodišč predlagala disciplinski ukrep zoper sodnico ljubljanskega okrajnega sodišča Urško Klakočar Zupančič, ki je na Facebooku v zasebnem klepetu kritizirala premierja Janeza Janšo in ga označila za »velikega diktatorja«. Njena prijateljica, simpatizerka SDS, je zapis poslala državnemu sekretarju Vinku Gorenaku. Ministrica Kozlovič se je s sankcijami, ki jih je predlagal omenjeni sekretar, očitno strinjala. Predsednike ljubljanskega okrajnega sodišča, ljubljanskega višjega sodišča in vrhovnega sodišča je vprašala, ali nameravajo vložiti pobudo za uvedbo disciplinskega postopka. Predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Nataša Kosec je po prejetem pismu podala pobudo za disciplinski ukrep, hkrati pa je z letnim razporedom sodnico Klakočar Zupančič razrešila tudi z mesta vodje oddelka za etažno lastnino.   

OFF sta pripravili vajenki Urša in Zala z Geino pomočjo. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.