Ne na nebu ne na zemlji OFF

Oddaja
galeb
1. 10. 2019 - 15.00
 / OFF

Korupcijska afera brazilskega konglomerata Odebrecht v Peruju
 / 28. 11. 2018
Perujski predsednik Martin Vizcarra je razpustil parlament in sklical predčasne parlamentarne volitve. Parlament, v katerem ima večino opozicija, razpustitve ne priznava in je že razglasil podpredsednico Mercedes Araoz za novo predsednico. Vizcarra je voditeljici največje parlamentarne stranke in hčeri nekdanjega predsednika Alberta Fujimorija, Keiko Fujimori, očital izrabljanje demokratičnih institucij za dosego osebnih ciljev. Pred parlamentom so se zbrali protestniki, ki podpirajo Vizcarro, saj naj bi ta predstavljal boj proti korupciji. Vizcarra je z razpustitvijo parlamenta zagrozil pred glasovanjem o imenovanju šestih od sedmih novih ustavnih sodnikov. Želel je, da bi v parlamentu najprej sprejeli njegov predlog reforme načina imenovanja sodnikov. Že pred tem je pozval h glasovanju o nezaupnici, a o tem poslanci niso glasovali in namesto tega izglasovali Gonzala Ortiza de Zevallosa, bratranca predsednika parlamenta Pedra Olaechee, za ustavnega sodnika. Predsednik republike je to dejanje razumel kot drugo glasovanje o nezaupnici in tako razpustil parlament. Po perujski ustavi mora namreč parlament predsedniku dvakrat izglasovati nezaupnico, da ga ta lahko razpusti in skliče predčasne volitve. Parlament, v katerem je daleč največja stranka Popularna sila Keiko Fujimori, je Vizcarri enkrat že izglasoval nezaupnico. Ustavno sodišče v prihodnjih mesecih čakajo razsodbe o pomembnih primerih, med drugim tudi odločitev o izpustitvi Keiko Fujimori iz pripora, ki jo preiskujejo zaradi domnevnega pranja denarja v povezavi z brazilskim konglomeratom Odebrecht, sicer znanem po deljenju zajetnih podkupnin politikom po celotni Južni Ameriki.

Grška vlada je sporočila, da želi do konca leta 2020 v Turčijo deportirati deset tisoč migrantov. Premier Kiriakos Micotakis iz od nedavnega vladajoče desne stranke Nova demokracija je napovedal tudi prerazporeditev migrantov iz centrov na otokih na Egejskem morju v vseh 13 regij, predvsem na celino. Vlada je Frontexu, Evropski agenciji za mejno in obalno stražo, tudi poslala drugo prošnjo za dodatno pomoč pri spopadanju s prihodom migrantov v vzhodno Egejsko morje v zadnjih treh tednih. Micotakis je to sporočil po požaru v migrantskem taborišču Moria na otoku Lezbos, v katerem sta umrli dve osebi. Čeprav je policija trdila, da so požar podtaknili migranti, zaenkrat ni dokazov o požigu. Taborišče, ki je zgrajeno za tri tisoč ljudi, je prepolno za več kot štirikrat. Več o dogajanju v Morii in grški migrantski politiki v OFFsajdu ob peti uri.

V osrčje Balkana. Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da mora Bosna in Hercegovina v treh mesecih z dvorišča Fate Orlović odstraniti cerkev. Sodišče je spoznalo, da cerkev na zasebnem zemljišču družine Orlović krši najbolj sveto izmed vseh pravic, tisto do zaščite osebne lastnine. Pravoslavno cerkev so v Konjević Polju na vzhodu entitete Republika Srbska zgradili leta 1998, potem ko je družina med vojno zapustila svoj dom in je bila lastnina moža Fate Orlović dodeljena Cerkveni občini Drinjača.

Mestni svet v Rijeki je odobril kredit občine v višini šest milijonov evrov za obnovo nekdanje Titove ladje Galeb in Sladkorne palače, ki bo postala nov sedež mestnega muzeja. Projektu, na izvedbo katerega so vezana evropska sredstva, nasprotujejo pri lokalni podružnici HDZ-ja, sicer vladajoče stranke na Hrvaškem, ki se zavzema za izvedbo referenduma o prenovi.

O Adrii Airways, preklicu letov in možnih rešitvah
 / 25. 9. 2019
Letalska družba Adria Airways je, ko je postalo dokončno jasno, da je vlada ne bo reševala, na kranjsko okrožno sodišče vložila predlog za stečaj. Lastnik družbe, nemški sklad 4K Invest, po poročanju Siola ni odgovoril na obvestilo poslovodstva družbe o plačilni nesposobnosti družbe in ni razjasnil, ali bo in kako bo pokril najmanj 50 milijonov evrov veliko luknjo v kapitalu Adrie. Javna agencija za civilno letalstvo je izdala ustno odredbo o odvzemu licence za letenje. Adria je sicer skrbela za polovico prepeljanih potnikov na brniškem letališču. Vodja letaliških storitev pri lastniku letališča Jožeta Pučnika Fraportu Slovenija Janez Krašnja je povedal, da je od 29 rednih povezav s prenehanjem letenja Adrie izgubljenih 11. Od tega naj bi jih bilo za povezljivost Slovenije pomembnih pet. 558 zaposlenih Adrie je ostalo brez službe. Vlada razmišlja o subvencioniranju nekaterih letalskih linij in možni ustanovitvi novega podjetja. 

Vodstvo farmacevtskega podjetja Lek je sporočilo, da bo to v dveh letih ukinilo proizvodnjo antibiotikov na Prevaljah in jo preselilo v Avstrijo. Na Prevaljah naj bi proizvodno lokacijo preoblikovali v globalni operativni center tehničnih aktivnosti Novartisa, švicarskega lastnika Leka. Delavci naj bi dobili možnost prekvalifikacije. Pred mesecem dni je Lek sporočil, da v novozgrajeni hali na Koroškem ne bo širil proizvodnje. Za novo halo naj bi se po besedah predsednika uprave Leka Roberta Ljolja zanimalo podjetje Tab Mežica, ki proizvaja akumulatorske baterije.

Zveza društev upokojencev Slovenije je na današnji novinarski konferenci predstavila zahteve do vlade. V prvi točki, naj izplača letni dodatek vsem po sistemskem zakonu določenim upravičencem v rokih, pod pogoji, ki jih določa, in v skupnem znesku 178 milijonov evrov, kot je določeno s koalicijsko pogodbo. Od leta 2020 naprej naj se pokojnine redno usklajujejo po sistemskem zakonu, letošnje pokojnine naj se izredno uskladijo. Nekoliko dolgoročneje je cilj, da mora v letu 2025 minimalna pokojnina za 40-letno delo brez dokupa preseči mejo revščine, hkrati pa naj se sprejmeta zakon o dolgoročni oskrbi in uvedba pogrebnine za vse.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness