Nedemokratičnosti OFF

Aktualno-politična novica
13. 9. 2016 - 14.43
 / OFF

Zaradi odločitve vrhovnega sodišča, da mora centralnoindijska zvezna država Karnataka preusmeriti del vode iz reke Kaveri v sosednjo državo Tamil Nadu, se v tamkajšnjem mestu Bangalore odvijajo protesti. Točneje, do 20. septembra bi morali vsako sekundo preusmeriti okoli 400 kubičnih metrov vode, kar sta približno dve tretjini pretoka reke. Obe zvezni državi trdita, da vodo nujno potrebujeta za namakanje polj, prepir o tem pa poteka že več desetletij. Včeraj so bile zaradi protestov zaprte tudi šole. Policija je uvedla interventni zakon, ki prepoveduje javna zbiranja, pri zagotavljanju javnega reda in miru pa sodeluje 15 tisoč policistov.

V provinci Kašmir na severozahodu države je policija ponovno uvedla policijsko uro. Tako bo večinsko muslimanska provinca prvič v zgodovini pod policijsko uro v času praznika kurban bajram. Za nadzor množic bodo indijski represivni organi uporabljali tudi brezpilotna letala, prav tako bodo onemogočene elektronske komunikacije. V Kašmirju kontinuirano potekajo protesti že od začetka julija, ko je bil ubit eden izmed uporniških voditeljev, od takrat pa je v spopadih med protestniki in policijo umrlo približno 70 ljudi. Za danes je napovedan protest pred pisarno Združenih narodov v provincialni prestolnici Srinagar.

Kitajska in Rusija sta začeli osemdnevne pomorske vojaške vaje v Južnokitajskem morju. Predstavnik kitajske mornarice je izjavil, da bodo vaje vključevale zavzemanje in nadzor otokov. V primerjavi s prejšnjimi naj bi te skupne vaje bile zahtevnejše in bolj poglobljene. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua bodo vaje potekale v vodah, ki niso sporne. Po poročanju ruskih medijev bo sodelovalo 18 ladij, 21 letal in 250 vojakov iz obeh držav. Istočasno so približno 300 kilometrov vzhodneje Američani začeli s pomorsko vajo Pogumen ščit, ki bo trajala do 23. septembra. V njej bo sodelovalo okoli 18 tisoč osebja, več kot 180 letal in sedem ladij.

Predsednik Republike Južne Afrike Jacob Zuma je vrnil okoli 480 tisoč evrov javnega denarja, ki je bil porabljen za gradnjo njegovega doma. Vsega skupaj je bilo porabljenega približno 14 milijonov evrov. Marca mu je ustavno sodišče naložilo vračilo denarja, finančno ministrstvo pa je znesek, ki ga mora vrniti, ocenilo na 480 tisoč evrov. To naj bi bil razumen znesek, ki ga ni porabil za nadgradnjo varnosti, ampak za luksuz, kot sta bazen pri hiši in amfiteater. Glavna opozicijska stranka Demokratsko zavezništvo je mnenja, da je vsota prenizka, a so zadovoljni, da je bil uspešno obtožen kljub temu, da je predsednik. Javna sredstva, ki jih je predsednik porabil za gradnjo svojega doma, so botrovala političnem škandalu, marca je ustavno sodišče ugotovilo, da je s tem kršil južnoafriško ustavo.

Policija v Republiki Zimbabve je oznanila enomesečno prepoved protestov v prestolnici Harare. To se je zgodilo manj kot dva tedna po tem, ko je višje sodišče v Zimbabveju dvotedensko prepoved protivladnih protestov označilo za neveljavno, saj omejuje državljanske pravice. Prepoved je posledica protestov v zadnjih treh mesecih proti 92-letnemu predsedniku Robertu Mugabeju, ki je na oblasti že, odkar je Zimbabve dobil samostojnost od Velike Britanije leta 1980.

Brazilija, ki je odgovorna za približno 2,5 odstotkov globalnega onesnaževanja z ogljikovim dioksidom in drugimi plini, je ratificirala pariški podnebni sporazum. V zadnjem desetletju je Brazilija dosegla znatno zmanjšanje neto izpustov z manjšim izsekavanjem gozda v Amazoniji in uporabo obnovljivih virov energije. Brazilija je osemindvajseta država, ki je sporazum ratificirala. Do zdaj podpisnice prispevajo približno 40 odstotkov globalnih izpustov. Stopil bo v veljavo, ko ga bo podpisalo vsaj 55 držav, ki prispevajo vsaj 55 odstotkov globalnih izpustov.

Okoli dva tedna po odstavitvi predsednice Dilme Rousseff je spodnji dom kongresa izključil bivšega predsednika parlamenta Eduarda Cunha zaradi skrivnega bančnega računa v Švici, kjer naj bi z ženo imela okoli 4,5 milijona evrov. Cunha je bil sicer vodja začetka postopka odstavitve bivše predsednice. Cunha je prav tako pod drobnogledom vrhovnega sodišča zaradi domnevnega jemanja podkupnin za zagotavljanje pogodb državnega naftnega podjetja Petrobras.

Premirje v Siriji, ki je začelo veljati včeraj, ob sončnem zahodu kljub manjšim kršitvam ob začetku drži. V prvih 15 urah ni bilo zabeleženih nobenih civilnih žrtev. Premirje sicer ne vključuje Daesha in z Al-kaido povezanih organizacij. Več o premirju v Siriji pa v OFFsajdu ob petih.

Po porazu hrvaške stranke SDP na nedeljskih volitvah je njen predsednik Zoran Milanović oznanil, da ne bo znova kandidiral za predsednika stranke na internih strankarskih volitvah. Te bodo predvidoma v naslednjih petih mesecih. Za zdaj še ni znano, kdaj bodo strankarske volitve in kateri bodo kandidati za naslednjega predsednika.

Mariborska opozicijska Lista za pravičnost in razvoj je začela z zbiranjem podpisov za odstop mariborskega župana Andreja Fištravca. Zavedajo se, da so podpisi zgolj simbolnega pomena, a so še vedno neke vrste pritisk na oblast. Razloge za začetek zbiranja podpisov pojasni Stojan Auer, predsednik Liste za pravičnost in razvoj.

Izjava

Poslanska skupina Združena levica je začela peticijo za referendum proti sklenitvi prostotrgovinskih sporazumov CETA in TTIP. Več o razlogih za začetek peticije, morebitnem referendumu in prostotrgovinskih sporazumih Matej Vatovec, poslanec Združene levice.

Izjava

Referendum pa bo zgolj simboličen.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness