NEUSPEŠEN DRŽAVNI ZBOROFF

Aktualno-politična novica
31. 3. 2021 - 15.00
 / OFF

Nova ameriška administracija!
 / 22. 1. 2021
Ameriški predsednik Joe Biden bo danes predstavil skupni načrt za infrastrukturo in gospodarstvo z naložbo, ki znaša približno 2 tisoč milijard dolarjev ali 1700 milijard evrov. To namerava usmeriti v ceste, železnice, mostove, javni prevoz, pristanišča, plovne poti, letališča in električna vozila. Načrt vključuje tudi večje izdatke za električne avtomobile z nižjimi emisijami ogljika, ki bi prispevali k boljšim okoljskim razmeram. Ta prizadevanja bodo javno predstavljena danes v Pittsburghu. Načrtovano je tudi zvišanje davkov. Po načrtu naj bi stopnjo davka od dobičkov pravnih oseb zvišali z 21 na 28 odstotkov in spremenili davčno zakonodajo, ki podjetjem omogoča selitev dobička v tujino. Bivši ameriški predsednik Donald Trump je namreč davek leta 2017 zmanjšal s 35 na 21 odstotkov.

Rohingya
Ljudstvo Rohingya v Mjanmaru dočakalo prvo zunanjo preiskavo glede kršenja človekovih pravic
 / 6. 9. 2016
Združene države Amerike so odredile odhod nenujnih diplomatov iz Mjanmara zaradi naraščajočega nasilja. Vsakodnevni protesti, ki zahtevajo obnovo izvoljene vlade ter odstavitev civilne voditeljice Aung San Su Či, so od 1. februarja pa do danes zahtevali že okoli 500 smrtnih žrtev. Nasilje vojaške hunte je sprožilo že več mednarodnih obsodb pa tudi groženj s strani narodnih oboroženih skupin Mjanmara. Iz varnostnih razlogov je ameriško zunanje ministrstvo zahtevalo umik diplomatov in njihovih družin. Bidnova administracija je izvedla vrsto ukrepov, katerih cilji so bili pritisk na vojaško hunto, sankcije proti vodstvu, zmanjšanje tuje pomoči vladi in preklic vseh trgovinskih diplomatskih poslov. 

Potem ko je v torek brazilski predsednik Jair Bolsonaro zamenjal šest ministrov, je zdaj odstopil še vrh brazilske vojske. Načelniki kopenske vojske, mornarice in letalstva so odstopili protestno, saj menijo, da želi Bolsonaro imeti večji in neupravičen nadzor nad vojsko. Do takšnega trenja je prišlo prvič v zgodovini države, ki se je poleg te politične krize znašla predvsem v hudi  zdravstveni krizi. Pandemija koronavirusa je močno prizadela Brazilijo, umrlo je približno 314.000 ljudi, razmere pa se še slabšajo.

Drugi krog pogajanj na pobudo Evropske unije med vladajočo stranko Gruzijske sanje in opozicijo ni uspel rešiti gruzijske politične krize. To nekdanjo sovjetsko republiko so po lanskih oktobrskih parlamentarnih volitvah, za katere opozicija meni, da so bile prirejene, zajeli protesti. Stanje se je zaostrilo prejšnji mesec, ko je policija v nasilnem napadu na sedež Združenega nacionalnega gibanja aretirala vodjo opozicije Niko Melio. Na pogovorih so bili osredotočeni na volilne in pravosodne reforme, osvoboditev zaprtih opozicijskih voditeljev in možnost predčasnih volitev. Švedski diplomat Christian Danielsson, ki je bil imenovan za posrednika v teh pogajanjih, je danes sporočil, da se politične stranke niso uspele dogovoriti za izboljšanje odnosov.

Slovaški premier Igor Matovič je odstopil s svojega položaja zaradi nakupa ruskega cepiva proti covidu-19, Sputnik V. Razlog tiči v dejstvu, da koalicijske partnerice nasprotujejo nakupu cepiva, ki ni priznano s strani Evropske unije. Matovič je svoj odstop napovedal že v nedeljo zvečer, danes pa ga je sprejela tudi predsednica države Zuzana Čaputova. Mandat za sestavo nove vlade je prepustila sedanjemu finančnemu ministru Eduardu Hegerju. Ni pa to prvi odstop v slovaški vladi. Zaradi nastale krize je v zadnjem času vlado zapustilo osem ministrov, med njimi tudi zdravstveni minister Marek Krajči. Več v OFFsajdu ob petih.

Namesto več demokracije smo ob epidemiji dobili še več represije, v igri pa ostajajo provizije
 / 8. 4. 2020
Igor Zorčič ostaja predsednik državnega zbora. Po tajnem glasovanju koaliciji ni uspelo zbrati 46 glasov podpore za njegovo razrešitev. Za razrešitev je glasovalo 45 poslancev, torej eden premalo. Predlog so vložile stranke SDS, NSi in SMC. Po besedah vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca so Zorčiča želeli razrešiti, ker je bil za predsednika DZ-ja imenovan 5. marca 2020, ko se je oblikovala koalicija strank SDS, SMC, NSi in DeSUS. Ideji naj bi botroval izstop treh poslancev iz SMC-ja, med njimi tudi Zorčiča. Oblikovala se je namreč nova poslanska skupina, kar je posledično spremenilo tudi položaj predsednika DZ-ja. Vodja poslanske skupine SDS-a Krivec je sicer napovedal, da kljub trenutnemu neuspešnemu poskusu razrešitve to še ne pomeni, da ne bodo poskusili še enkrat.

Po iztrebljenju demonskih legij z Marsa in njegovih lun je Doom Slayer zaznal novo nevarnost v slovenskem parlamentu. Kot vselej oborožen z zvesto motorno žago, tokrat pa tudi s psom, se je med glasovanjem o Zorčičevi razrešitvi namenil odpraviti satanov vpliv tudi na domači grudi. V momentu konfuzije pa je motorko zmotno odložil, nakar ga je policist, domnevno obseden s hudičevo slo, brž prijel za vrat in onesposobil. Čakamo na respawn.

 

OFF je spisala vajenka Nicol, mentoriral je Svetina.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness