Nissan OFF

Aktualno-politična novica
5. 3. 2019 - 15.00
 / OFF

Nekdanji vodja koncerna Nissan-Renault-Mitsubishi Carlos Ghosn bo predvidoma danes zapustil zapor, potem ko mu je sodišče v Tokiju odobrilo plačilo varščine v vrednosti 7,9 milijonov evrov. Sodišče je predhodno že dvakrat zavrnilo možnost začasne izpustitve v Braziliji rojenega poslovneža, ki ga obtožnica bremeni finančnih zlorab v koncernu, prirejanja poslovnih knjig in približno 60 milijonov neprijavljenih dohodkov. Če bo obtožen, Ghosnu grozi tudi do deset let zapora.

Samorazglašeni predsednik Venezuele Juan Guaido se je po južnoameriški turneji, kjer je iskal podporo za svoj državni udar, z letalom vrnil v domovino. Guaido je v zadnjih desetih dneh, navkljub prepovedi zapuščanja države, ki mu ga je izreklo vrhovno sodišče, obiskal Kolumbijo, Argentino, Brazilijo, Ekvador in Paragvaj. Za zdaj se zdi, da venezuelske oblasti ne bodo ukrepale proti Guaidoju, najverjetneje tudi zaradi podpore, ki jo ta uživa od Združenih držav Amerike, ki ne skrivajo želje po zamenjavi oblasti v Caracasu.

Kdo bo osvobodil Zahodno Papuo?
 / 20. 2. 2019

Indonezijske oblasti so v provinco Papua napotile 600 vojakov, katerih naloga bo varovanje transpapuške avtoceste. Gradnja 4325 kilometrov dolge ceste je bila začasno ustavljena 7. decembra lani, potem ko so oboroženi pripadniki Gibanja za osvoboditev Papue v gverilskem napadu ubili devetnajst gradbenih delavcev in enega pripadnika indonezijske vojske. Separatistično gibanje je skoncentrirano na skrajnem zahodnem delu otoka Nove Gvineje, kjer številni menijo, da je jim bila kršena pravica do samoodločbe ob delokonizaciji Indonezije leta 1949.

Drugouvrščena na ameriških predsedniških volitvah leta 2016 in nekdanja zunanja ministrica ZDA Hillary Clinton je sporočila, da ne ponovno kandidirala za predsednico, a na žalost istočasno sporočila, da ne odhaja nikamor in bo še naprej prisotna v javni sferi. Za mesto nominiranca demokratske stranke, ki se bo za mesto v Beli hiši 3. novembra 2020 bržkone pomeril z aktualnim predsednikom Donaldom Trumpom, se je do zdaj priglasilo 14 kandidatov.

Pogovor s kandidatko za predsednico RS
 / 10. 10. 2017

Predsednik Evropske ljudske stranke, krajše EPP, Joseph Daul je v intervjuju za nemški časnik Die Welt povedal, da je madžarski premier Viktor Orban prestopil mejo, ko je sprožil medijsko kampanjo proti predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckerju in ameriško-madžarskemu milijarderju Georgeu Sorosu, ki jih obtožuje vsiljevanja promigrantske politike. Daul pravi, da bo 20. marca dal na glasovanje članstvo vladajoče madžarske stranke Fidesz v EPP-ju. Vodja SDS, največje slovenske stranke in članice EPP Janez Janša, je na Twitterju že izrazil podporo prijatelju Orbanu.

Nekdaj najbogatejši Slovenec Mirko Tuš je odstopil z mesta direktorja prezadolženega Tuš Holdinga in njegovih družb Engrotuš, Tuš Nepremičnin, Agro Fin in Agro Plusa. Kot pojasnjujejo v Tušu, se Mirko Tuš umika zaradi hujše športne poškodbe hrbtenice, ki jo je utrpel v tujini. Njegovo funkcijo bo zasedel sin Andraž, ki je bil doslej zadolžen za marketing. Celjska trgovsko-nepremičninska skupina že več let uspešno reprogramira dolgove do bank, zaradi teh so bili v preteklosti primorani tudi prodati del skupine, ki se je ukvarjal s telekomunikacijami in bencinskimi servisi.

Državni zbor je potrdil mandat poslancu LMŠ-ja Niku Prebilu. Ta bo v parlamentu nadomestil Darija Krajčiča, ki je bil primoran odstopiti po “družbenm eksperimentu” kraje sendviča v Mercatorju. Prebil je s 27 leti tako najmlajši poslanec v trenutni zasedbi državnega zbora - pred tem je delal v službi za odnose z javnostjo na ministrstvu za zdravje. Preden se je vključil v politiko na državni ravni, je Prebil prebil nekaj časa v študentski politiki, kjer je deloval kot poslanec v študentskem zboru ŠOU Ljubljana.

Ob zaključku 26. sezone 1. SNL.
 / 28. 5. 2017

NK Ankaran - Hrvatini se vrača na Obalo. Nogometni klub, ki je trenutno na 9. mestu v 16-članski drugi slovenski ligi, je v preteklih sezonah zaradi kombinacije neustreznega domačega stadiona, spora s koprsko občino in šibkimi financami domače tekme igral v Dravogradu, Novi Gorici in Postojni, tam pa so se nenazadnje tudi združili z lokalnim klubom. Bržkone je za odločitvijo, da se NK Ankaran - Hrvatini po dveh letih lahko vrne na stadion Bonifika, menjava župana v sosednjem Kopru, s katerim je bil klub v sporu zaradi neplačanih dolgov do Zavoda za šport Mestne občine Koper. Klub je med zimo sicer zapustila gruča igralcev, tako da tudi začasna rešitev domovanja dolgoročneje ne rešuje usode kluba, ki je vse bolj nejasna.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness