Nizozemsko-haitijski atentatOFF

Aktualno-politična novica
7. 7. 2021 - 15.00
 / OFF

Revolucija, zgodovina in aktualnost Haitija
 / 4. 7. 2012
Danes ponoči je bil na Haitiju umorjen predsednik države Jovenel Moise. Neznani storilci naj bi v predsednikovo domovanje vdrli okoli prve ure zjutraj, med strelskim napadom pa je bila ranjena tudi predsednikova soproga. Moise je bil na predsedniškem mestu v najrevnejši panameriški državi od leta 2017, mandat pa bi se mu moral izteči februarja letos, a je svoje predsedovanje z odlokom podaljšal za eno leto, zaradi česar je na zahodu Hispaniole izbruhnil val protestov, ki so nasprotovali neupravičenemu podaljšanju mandata.

V Amsterdamu je neznani storilec ranil nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa. Strelski napad se je zgodil malo po tem, ko je de Vries zapustil studio nizozemske medijske mreže RTL. Eden od petih strelov ga je zadel v glavo, zaradi česar so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je v kritičnem stanju. Nizozemska policija je že aretirala tri osumljence, med katerimi naj bi bil tudi storilec. Po navajanju nizozemskih medijev je strelski napad najverjetneje povezan s sojenjem članom maroško-nizozemske Mocro Mafie, ki so obsojeni šestih umorov. De Vries je bil namreč svetovalec enega od osumljenih mafijcev, Nabila B., ki se je odločil ponuditi izjavo v povezavi s preiskavo mafije, tesno povezane s preprodajo kokaina in kolumbijskimi karteli. Pred tem sta bila ustreljena že njegov brat in odvetnik. 

Spor med Etiopijo in Egiptom glede upravljanja vodnega bogatstva Modrega Nila
 / 16. 6. 2020
Savdska Arabija je izrazila podporo Egiptu in Sudanu, potem ko so egiptovske oblasti sporočile, da so prejele uradno obvestilo Etiopije, da bo ta pričela z naslednjo fazo polnjenja jezu velike etiopske renesanse na Modrem Nilu. Egiptovski premier Abdel Fattah al Sisi je Etiopijo že v začetku leta posvaril, da Egipt ne bo toleriral poskusov novih delitev vode. Modri Nil, na katerem stoji etiopski jez, je dvakrat bolj pretočen od Belega Nila, ki je sicer daljši, posledično pa bi lahko Etiopija nadzorovala količino vode, ki bi po Nilu pritekla v Sudan ali Egipt. Iz Sudana so že večkrat poročali o pomanjkanju vode, egiptovski odzivi pa postajajo zmeraj ostrejši – k ukrepanju reševanju krize je pristopila tudi Afriška unija.

Na demokratskih strankarskih volitvah v mestu New York je zmagal nekdanji policijski načelnik in sedanji predsednik okrožja Brooklyn Eric Adams. New York je znan po demokratski prevladi, kar Adamsu skoraj zagotavlja mesto župana, za katerega se bo potegoval proti republikanskemu kandidatu Curtisu Sliwi drugega novembra letos. Adams, ki velja za pripadnika bolj konservativne demokratske struje, v predvolilni kampanji obljublja tako ogorčen boj proti kriminalu kot tudi reforme newyorške policijske enote, nasprotuje pa denimo gibanju “Defund the police”. Ob njegovi najverjetnejši izvolitvi bo postal drugi temnopolti župan mesta New York. 

Specializirani tribunal Kolumbije za mir je dvanajst članov vojske obtožil zločina proti človeštvu. Vojaki naj bi bili odgovorni za izginotje 24-ih in smrt 120-ih civilistov v kolumbijski regiji Catatumbo med letoma 2007 in 2008, ki so jih vojaki označili za gverilske borce, umrle v spopadih. Tovrstna obtožba zoper vojsko je prva v kolumbijski zgodovini. Tribunal je ob njeni vložitvi ocenil, da naj bi bilo v regiji sicer ubitih več kot 6000 civilistov, med njimi tudi trgovci in kmetje.

V Albaniji so zaradi zlorabe javnih razpisov aretirali župana mesta Lušnja Fatosa Tusho iz vrst vladajoče Socialistične stranke Albanije. Poleg Tushe je bilo aretiranih še pet drugih občinskih uradnikov ter upravnika podjetij Loti in EuroAlb. Aretacije so ena izmed večjih operacij, ki sta jih izvedla na novo vzpostavljena Urad za specializirano tožilstvo ter Specializirano sodišče za korupcijo in organizirani kriminal. Obe instituciji sta nastali v sklopu reform pravosodnega sistema, ki jih vpeljuje albanska vlada.

Poljska vlada je naznanila ustanovitev Konzorcija za spodbujanje pridelave in prodaje domačih prehrambenih proizvodov. S tem želi okrepiti državno kmetijstvo, ki naj bi bilo po besedah vlade ključno za stabilizacijo poljskega gospodarstva. Vlada načrtuje združitev 48-ih podjetij v okviru Nacionalnega prehrambenega holdinga, ki bi združeval vodilne proizvajalce sadja, zelenjave in tobaka. Ustanovitev konzorcija sledi vladnemu planu z imenom Načrt za podeželje, ki ga je poljski premier Mateusz Morawiecki predstavil konec junija. Ta naj bi zagotavljal družinsko varnost, varnost urbanih in podeželskih območij ter zunanjo varnost. V skladu s politiko vladajoče stranke Zakon in pravičnost pa je poljsko kmetijsko ministrstvo izdalo tudi črni seznam nepatriotskih mlekarskih podjetij, ki naj bi z izvažanjem svojih izdelkov omejevala poljske kmete. Vladni kritiki so potezo označili za brezpredmetno populistično novačenje volivcev, saj vladajoči stranki podpora vztrajno pada.

Ob začetku kampanje za referendum proti noveli zakona o vodah
 / 10. 6. 2021
Občani občine Ig pri Ljubljani so zaradi onesnaženja vodnega vira Šumnik z naftnimi derivati ostali brez pitne vode – od danes je namreč prepovedano uporabljati vodo iz vodovodnega sistema Golo–Zapotok. Domačini so vonj po nafti zaznali že v soboto, včeraj pa je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano odvzel vzorce vode, katerih rezultati naj bi bili znani predvidoma v dveh dneh. Režijski obrat občine Ig je medtem ob pomoči Gasilske brigade Ljubljana in policije zagotovil dostavo vode v cisternah. Do onesnaženje iških voda je prišlo slab teden pred referendumom o noveli Zakona o vodah. Iz državne volilne komisije so sporočili, da je na prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo skoraj 25.000 volilnih upravičencev, za dosego kvoruma pa mora proti glasovati vsaj 14-krat toliko volivcev, zato poslušalce Radia Študent pozivamo na volišča.

Po neuradnih informacijah naj bi slovenski medijski mogotec Martin Odlazek po nakupu Primorskih novic kupil še časopis Večer. Skupina Večer je medijskemu magnatu že aprila 2019 prodal celoten nabor revij, ki izhajajo pod njegovim okriljem. Odlazek je z nakupom Večera tako preprečil načrte o združitvi tega časopisa z Dnevnikom, ki naj bi ga izdajalo podjetje DV mediji. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness