Novoletni OFF

Aktualno-politična novica
1. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je v javni poslanici ob novem letu v spravljivem tonu pozval h koncu vojaških napetosti med Severno in Južno Korejo. Poslanica je bila veliko presenečenje za svetovno javnost, ki ni bila deležna novoletnega nagovora kakšnega severnokorejskega voditelja že 19 let. Kim Jong Un je prav tako poudaril, da bo v središču prizadevanj Pjongjanga v letu 2013 povečanje gospodarske proizvodnje in izboljšanje življenjskega standarda. Mlad severnokorejski voditelj je sicer na lestvici ameriškega časnika Time osvojil daleč največje število glasov za osebo leta s strani javnosti. Time je nato za zmagovalca izbral ameriškega predsednika Baracka Obamo, a ne moremo mimo dejstva, da je ljudstvo izbralo šarmantnega Kim Jong Una. Zakaj tako, prisluhnimo novinarki ameriške medijske mreže CNN, Nadii Bilchik.

IZJAVA JE NA VOLJO V ZVOČNEM POSNETKU ODDAJE

Leto 2012 je bilo črno leto za novinarje. Po podatkih Mednarodnega novinarskega inštituta na Dunaju je bilo med opravljanjem dela v preteklem letu ubitih rekordnih 132 novinarjev. To je največje število ubitih novinarjev od začetka delovanja inštituta leta 1997. Največ, 31 novinarjev je izgubilo življenje v Siriji, na drugem mestu je Somalija, kjer je bilo ubitih 16 novinarjev. Tradicionalno nevarne države za novinarje so sicer še: Pakistan, Filipini, Honduras, Mehika in Brazilija.

Sledi pregled novosti v letu 2013.

Komaj se je 2013 dobro začelo, že za nas veljajo novosti, ki so jih vodilni sprejeli še prejšnje leto. Tako je začela veljati medvladna pogodba o fiskalnem paktu, ki predstavlja orodje za domnevno krepitev javnofinančne discipline v Evropi. Njegovo pravočasno uveljavitev je omogočila Finska, ki je pogodbo kot 12. članica območja evra ratificirala 21. decembra. Skupaj je pogodbo doslej ratificiralo že 16 članic unije, med njimi tudi Slovenija. Pogodbenice bodo morale fiskalno pravilo v nacionalne zakonodaje prenesti najpozneje v roku enega leta od uveljavitve pogodbe.

Z novim letom začenja veljati tudi pokojninska reforma, ki upokojitveno starost za oba spola zvišuje na 65 let. Obdobje za izračun pokojninske osnove se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let. Pokojnine se bodo februarja letos uskladile z rastjo plač. Povišale se bodo za 0,5 odstotka.

Hkrati se je s prvim prvim davek od dohodkov pravnih oseb z letom 2013 znižal na 17 odstotkov. Dodatno se bo znižal tudi v prihodnjih dveh letih, dokler ne bo znašal 15 odstotkov. Od znižanja davka si vlada obeta učinek na rast bruto domačega proizvoda in povečanje zaposlenosti. Znižanje davka od dohodkov pravnih oseb, ki je še v letu 2011 znašal 20 odstotkov, je vlada Janeza Janše predlagala že kmalu po nastopu mandata, da bi tako davčno razbremenila gospodarstvo. Dodatne spodbude za podjetja in poenostavitev davčnih postopkov prinaša tudi nova novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki jo je Državni zbor sprejel konec novembra, uporabljati pa se prav tako začenja danes.

Nižji pa je od danes naprej RTV prispevek in sicer za pet odstotkov, tako bodo gospodinjstva odslej mesečno plačevala 12,11 evra prispevka. Prihodki Radiotelevizije Slovenija se bodo zaradi tega zmanjšali za 4,2 milijona evrov. V leto 2013 tako vstopa Radio Slovenija z okrnjeno dopisniško mrežo v Sloveniji in v tujini. Televizija Slovenija bo v zmanjšanem obsegu pripravljala oddaji Mednarodna obzorja in Dosje. Prav tako bodo zaradi finančnih omejitev oddajo Pogledi Slovenije nadomestili z oddajo, ki bo temeljila na notranjih kadrih. Tudi kulturno-umetniški program je zaradi zmanjšanja sredstev ostal brez večjega števila oddaj in filmov. Zaradi krčenja finančnih sredstev bo zmanjšan tudi obseg športnega programa.

V skladu z junija lani uveljavljenim varčevalnim zakonom bodo najvišje plače v letih 2013 in 2014 obdavčene z dohodnino v višini 50 odstotkov. Davek od kapitalskih dobičkov se zvišuje na 25 odstotkov, veljati pa začenjajo tudi spremembe zakona o dohodnini, ki širijo cedularno obdavčitev na najemnine. širi cedularno obdavčitev tudi na dohodke iz oddajanja premoženja v najem. Najemnine bodo tako po novem obdavčene s 25 odstotki in se ne bodo več vštevale v letno davčno osnovo za odmero dohodnine. Prav tako se znižujejo olajšavo za študentsko delo.

Za konec pa še nekaj malega o novoletnih zaobljubah. Če ste se k nečemu zaobljubili imate najverjetneje več možnosti, da se tega držite kot pa tisti, ki niso sprejeli novoletne zaobljube o spremembi. Skupina ameriških znanstvenikov pod vodstvom kliničnega psihologa Johna Norcrossa je namreč ugotovila, da novoletne zaobljube dejansko delujejo. Ljudje, ki so želeli neko spremembo v svojem življenju, pa tega ob novem letu niso obljubili sami sebi, po šestih mesecih v večini primerov obupajo. Le 4 odstotke takšnih ljudi nadaljuje z želeno spremembo. Na drugi strani pa skoraj polovica tistih, ki so se za novo leto zaobljubili k spremembi, po šestih mesecih še vedno izvaja spremenjen način življenja. Kar 46 odstotkov jih namreč nadaljuje z želeno spremembo.

OFF je pripravil Božidar Kolar. Sledi 2013.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness