Nuklearke in zemeljski plin niso OFF

Aktualno-politična novica
3. 1. 2022 - 15.00
 / OFF

sudan udar
Vojaški državni udar v Sudanu
 / 25. 10. 2021
Sudanski predsednik vlade Abdala Hamdok, ki je bil oktobra z vojaškim udarom odstavljen in je potem novembra z vojsko dosegel dogovor za oblikovanje začasnega vladnega kabineta, je odstopil. Odstop je najavil, potem ko mu ni uspelo sestaviti nove vlade za čas tranzicije, ki bi delovala, dokler se ne bi organizirale volitve. Poleg tega so se tudi po podpisu dogovora med civilno oblastjo in vojsko nadaljevali protesti proti vmešavanju vojske v vodenje države. Protestniki so dogovor označili kot legitimizacijo vojaškega udara. Po padcu nekdanjega predsednika Omarja Al Baširja vojska vzvodov moči ni spustila z vajeti. 

Na drugi dan novega leta je izraelska vojska obstreljevala obmejna oporišča palestinske organizacije Hamas na območju Gaze in poslopja, v katerih naj bi izdelovali rakete. Izrael je sprožil zračni napad, ker sta v soboto dve raketi iz Gaze pristali v Sredozemskem morju pred območjem Tel Aviva. Izraelska vojska je zavrnila pojasnila, da sta raketi proti Izraelu poleteli zaradi slabega vremena. Hamas sicer z izstreljevanjem v morje preizkuša svoje orožje. 

O evropskem zakonodajnem svežnju za zmanjšanje izpustov
 / 23. 7. 2021
Evropska komisija je pripravila predlog skupnega evropskega sistema klasifikacije oziroma taksonomije zelenih in trajnostnih tehnologij. Evropska komisija namerava jedrsko energijo in zemeljski plin označiti kot zelena ter trajnostna vira. V predlogu Komisije so jedrske elektrarne opisane kot trajnostne, če lahko država zagotovi, da ne škodujejo okolju, kar pomeni, da mora država predstaviti način varnega odlaganja jedrskih odpadkov. Na predlog Evropske komisije sta se z nezadovoljstvom odzvali Nemčija in Avstrija, ki želita, da Evropska unija popolnoma opusti jedrsko energijo. Avstrija nasprotuje tako zemeljskemu plinu kot jedrski energiji in je celo zagrozila, da bo komisijo zaradi nevarnega predloga tožila. Medtem je nova nemška koalicija zemeljski plin označila kot pomemben pri energetski preobrazbi države, napovedala pa je zaprtje jedrskih elektrarn. Za vključitev jedrske energije v taksonomijo se je borilo petnajst držav članic, predvsem Francija in Poljska. Pred sprejetjem končne odločitve se morajo glede predloga opredeliti še parlament in ostale države članice. S tako imenovano taksonomijo namerava EU spodbuditi naložbe v tehnologije in projekte, ki bi državam članicam omogočili podnebno nevtralno gospodarstvo.

Z novim letom je irščina postala polnopraven delovni jezik Evropske unije, kar pomeni, da bodo vsi dokumenti EU prevedeni v irščino. Od leta 2007 je irski jezik sicer imel status delovnega jezika, vendar so se zaradi pomanjkanja prevajalcev do sedaj prevajali samo določeni dokumenti. Irščino, ki je poleg angleščine uradni jezik Irske, govori tretjina prebivalcev, vsak dan jo uporablja približno 70 tisoč ljudi. 

Inflacija v Turčiji je lani znašala 36 odstotkov, kar je skoraj enkrat več od napovedi centralne banke prejšnji mesec. Zgolj decembra so se cene dvignile za 13,6 odstotka. Cene prevoza so se dvignile za dobrih petdeset odstotkov, za nekoliko manj, za približno 44 odstotkov, so se dvignile tudi cene hrane in pijače. Hkrati z inflacijo je prišlo do padca tečaja turške lire, kar je podražilo uvoz blaga v Turčijo. Slabemu ekonomskemu stanju je botrovalo tudi vztrajanje predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, da državna centralna banka nadaljuje z znižanjem obrestne mere, kar je nenavadno, saj ob visoki inflaciji centralne banke običajno zvišajo obrestne mere.

Oblasti Združenih držav Amerike so dve največji telekomunikaciji podjetji v državi AT&T in Verzion prosile, naj za največ dva tedna odložita zagon omrežja 5G. Letalska industrija je namreč izrazila skrbi, da bi lahko nekatere frekvence tehnologije 5G negativno vplivale na instrumente na letalih in s tem ogrozile let. Prvič je zaradi zbiranja dodatnih informacij do odložitve prišlo v začetku decembra, tokrat pa sta podjetji zavrnili vladne prošnje. Z zagonom omrežja 5G bosta nadaljevali 5. januarja, vendar sta zagotovili, da bosta namestitev stolpov okoli letališč odložili za pol leta. Problematične so nekatere višje frekvence standarda 5G, podobne tistim, ki jih uporabljajo letalski radarski višinomeri. Ponudniki mobilnih storitev si sicer močno željo namestitve novega omrežja 5G na letališčih, saj je njegova prednost v primerjavi s starejšimi tehnologijam največja ravno v situacijah, v katerih je v majhnem prostoru veliko uporabnikov. 

Javljanje v živo iz protestov proti zaostrovanju protiepidemičnih ukrepov
 / 15. 9. 2021
Okrožno sodišče v Kranju je zavrglo kazensko ovadbo zoper Zorana Stevanovića, osrednjega akterja sredinih protestov proticepilcev in predsednika stranke Resni.ca [resnica]. Kazensko ovadbo je vložila Generalna policijska uprava zaradi protestov 5. oktobra, ki so se končali nasilno, s policijsko uporabo vodnega topa in solzivca. Stevanoviću so očitali kaznivo dejanje hujskanja k upiranju. Na tisto zloglasno sredo se je Stevanović sam še pred protesti predal policiji, ki ga je zaradi ponovitvene nevarnosti pridržala 48 ur, na njegovem domu in v prostorih stranke Resni.ca pa so bile opravljene hišne preiskave. Stevanović zdaj napoveduje tožbe zoper odgovorne, saj je prepričan, da je bil pridržan nezakonito. 

Sodelavci Radiotelevizije Slovenije Zoran Medved, Boris Bergant, Marjan Kralj in Marjan Lah so pripravili nov predlog zakona o RTVS. S predlogom, ki so ga zainteresirani predložili javnosti v razpravo, bi se status RTVS spremenil iz javnega zavoda v javno ustanovo posebnega družbenega, kulturnega in nacionalnega pomena. Glede na predlagatelje je v predlogu natančneje definirana vsebina javne službe na področju medijev. Predlog bolje ločuje med tržnimi in javnimi dejavnostmi, za uvajanje programskih novosti pa zahteva obvezno javno posvetovanje. Predlog predvideva omejitev oglaševanja in nov način plačevanja RTV-prispevka – breme prispevka za fizične osebe bi se solidarnostno porazdelilo med zavezance po dohodninskih razredih. Obstoječo zakonodajo je pred dobrimi 15 leti med prvo Janševo vlado spisal Branko Grims.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.