Odloženi OFF

Oddaja
23. 2. 2018 - 15.00
 / OFF

Današnji Off začenjamo v jugovzhodni Aziji. Država Mjanmar je, sodeč po satelitskih posnetkih, v zadnjih mesecih podrla vsaj 55 rohinških vasi, ki so bile spraznjene med preganjanjem te muslimanske manjšine lani. S tem so uničili dokaze o zločinih na teh območjih. Mjanmar se hkrati pripravlja na sprejem Rohinge iz Bangladeša, kamor so se zatekli pred nasiljem. Mjanmar obtožbe o nasilju zanika, hkrati pa onemogoča preiskavo na ozemljih, kjer naj bi se zločini dogajali.

Bangladeš pa je naznanil, da bodo rohinške begunce začasno naselili na do zdaj nenaseljen otok iz mulja, kjer tudi pospešeno gradijo infrastrukturo. Zgraditi nameravajo dobrih 1400 blokov, v vsakem bo lahko 16 družin, in protipoplavne pregrade, saj otok redno poplavlja. Ti bodo tam imeli dve možnosti - ali jim bo kakšna tretja država podelila azil ali se vrnejo v Mjanmar, ne bodo pa dobili bangladeškega potnega lista ali osebne izkaznice. Vrednost celotnega projekta je slabih 230 milijonov evrov.

Poslanci nizozemskega parlamenta so izglasovali resolucijo o priznanju armenskega genocida, turškega poboja več sto tisoč Armencev v osmanskem imperiju v času prve svetovne vojne leta 1915. Odločitev, od katere se je nizozemska vlada sicer že distancirala, je bila sprejeta z veliko večino. Parlament je tudi pozval nizozemsko vlado, da naj se udeleži komemoracije v Armeniji aprila letos. Potezo je obsodilo turško zunanje ministrstvo, saj naj bi prispevalo k nadaljnjemu ohlajanju odnosov med državama po odpoklicu nizozemskega veleposlanika iz Turčije v začetku tega meseca.

Medtem Turčija v jugozahodno turško regijo Hatay pošilja specialne policijske enote, ki naj bi ob pomoči novovzpostavljenih paravojaških skupin v obmejnih vaseh s Sirijo pomagale v vojaški operaciji Oljčna vejica, naperjeni proti kurdski milici YPG. Policijske enote naj bi skupaj z oboroženimi civilisti služile kot zaščitne in ofenzivne enote v nadaljevanju pehotnih intervencij na obmejnem območju Sirije, predvsem v smeri mesta Afrin, ki ga turške sile oblegajo že od konca januarja. Več o dogajanju na tem območju v današnjem Kultivatorju ob 17.00.

Evropski voditelji so na mednarodni konferenci v Bruslju napovedali novo finančno injekcijo v višini 50 milijonov evrov skupnim vojaških operacijam Burkine Faso, Čada, Malija, Mavretanije in Nigra, krajše skupini G5 v afriški podsaharski regiji Sahel. Finančna pomoč je namenjena boju proti organiziranemu kriminalu, preprodaji orožja, migracijam ter boju proti džihadističnim skupinam. Večji delež finančne pomoči prispeva Francija, ki želi spodbuditi aktivnejše reševanje konfliktov v regiji med Marokom, Malijem in Mavretanijo in večjo varnost pred napadi džihadističnih skupin v urbanih področjih. Pri tem francoska antidžihadistična operacija Barhan do sedaj ni bila najbolj uspešna. Omenjene države so do zdaj prejele že 280 milijonov evrov od mednarodnih donatorjev.

Po Bolgariji je sprejem Istanbulske konvencije oziroma Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini zavrnila tudi Slovaška. Slovaški premier Robert Fico je izjavil, da je konvencija v nasprotju z ustavo, ki zakonsko zvezo opredeljuje kot heteroseksualno. Zakonska zveza sicer v konvenciji nikjer ni eksplicitno omenjena. Mnoge Bolgare in Slovake moti predvsem tretji člen konvencije, saj je to prva mednarodna konvencija, ki spol opredeljuje kot socialne vloge, obnašanje, aktivnosti in značilnosti, ki jih določena družba smatra kot primerne za ženske in moške. Na Slovaškem menijo, da to lahko predstavlja grožnjo vzpostavljeni tradicionalni družinski strukturi.

Upravno sodišče v Parizu je preklicalo odlok pariške županje Anne Hidalgo, ki je želela desno obrežje reke Sene od muzejskega kompleksa Louvre do parka Georgesa Pompidouja iz dosedanje hitre ceste preurediti v peš cono. Socialistična županja je želela z dekretom prispevati k zmanjšanju emisij izpušnih plinov in zvočnega onesnaženja v turistično precej obleganem območju centralnega Pariza, kar pa je sledeč upravnemu sodišču tvegana odločitev, ker bi ohromila že sedaj kaotično prometno ureditev in pretočnost v centru mesta.

OFF sta pripravila vajenec Miha in Vid.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness