Odstopov poln OFF

Oddaja
20. 4. 2021 - 15.00
 / OFF

Raul Castro  se je umaknil s položaja voditelja stranke in odhaja v delni pokoj. Novi prvi sekretar Komunistične partije Kube je postal Miguel Diaz-Canel. Ta je tako po 60 letih postal prvi voditelj stranke, ki se ne piše Castro. Za prioriteto svojega vladnega programa je izpostavil kubansko gospodarstvo, ki se spopada z izpadom turističnih prihodkov, ter napovedal, da se bo še naprej posvetoval z odhajajočim Castrom. Slednji tako ohranja določeno politično moč, saj se je na položaj vodje Združenja administracij podjetji oboroženih sil, kratko GAESA, povzpel še en njegov varovanec in bivši zet Luis Alberto Rodríguez López-Calleja. GAESA obvladuje velik del kubanskega gospodarstva od turistične do uvozno-izvozne panoge.

Ostajamo onstran Atlantika, a v digitalnem prostoru. Alternativno socialno omrežje Parler, ki ga uporabljajo predvsem volilci konservativnih opcij, se lahko vrne v Applovo spletno trgovino, so sporočili iz kalifornijskega podjetja. Vrnitev so upravniki Appla dovolili, ker naj bi Parler izboljšal moderiranje sovražnega govora. Toda za zdaj še ni jasno, kdaj bi lahko bila aplikacija ponovno na voljo, saj Parler še ni naznanil novega sedeža svojih strežnikov, potem ko so jim njihovo rabo odrekli pri Amazonu.

Politična kriza v Armeniji, Iran zavrača pogovore o jedrskem programu, STA odrekla dostop vladi
 / 1. 3. 2021
Na položaju predsednika Čada ostaja Idriss Deby, saj je na volitvah, ki so potekale 11. aprila, po začasnih rezultatih volilne komisije osvojil približno 80 odstotkov glasov. Volitve so sicer potekale brez glavnih opozicijskih predstavnikov, saj so ti volitve bojkotirali ali pa jim je bil nastop preprečen. Zmaga na volitvah predstavlja začetek Debijevega šestega predsedniškega mandata. Na oblast je prišel leta 1990 kot vodja oboroženega upora. Velja za zaveznika zahodnih sil, sploh v boju proti islamističnim milicam v osrednji in zahodni Afriki. Trenutno pa njegovi oblasti največ težav, poleg očitkov o slabem upravljanju državnih virov, povzročajo spopadi z uporniško skupino Fronta za mir in slogo v Čadu. Ta obvladuje območje na severu Čada ob libijsko-čadski meji.

Somalijski predsednik Mohamed Abdulahi Mohamed  je sprejel ponudbo Afriške unije, da ta služi kot mediator med vladno koalicijo in opozicijo. Do politične krize je prišlo zaradi podaljšanja mandata trenutnemu sklicu parlamenta in prestavljanja volitev, kar vlada vidi kot zagotovitev potrebenega časa za  reformo volilne zakonodaje, ki bi omogočala splošno volilno pravico. Toda opozicija in somalijski senat odlog volitev označujeta za nezakonit, opozicijske stranke so tudi zagrozile z izvedbo lastnih volitev.

Aretacija gruzijskega vodje opozicije Nike Melija
 / 23. 2. 2021
Na Kavkazu medtem vendarle nekoliko popuščajo napetosti zaradi volitev. Gruzijska vlada in opozicija sta sklenili dogovor, da bi se lahko končala politična kriza v državi, ki traja od lanskih oktobrskih volitev, za katere opozicija trdi, da so bile prirejene. Dogovor predvideva izpustitev voditelja glavne opozicijske stranke Združeno nacionalno gibanje Nikanorja Melio ter vrsto volilnih ter pravnih reform. V dogovoru je govora tudi o predčasnih parlamentarnih volitvah. Te mora vlada razpisati v primeru, da bi edina vladna stranka Gruzijske sanje na lokalnih volitvah leta 2022 osvojila manj kot 43 odstotkov glasov.

Strokovna skupina za covid-19 je ostala brez enega osrednjih članov, predstojnika centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Maria Fafangla. Ta je ministra za zdravje Janeza Poklukarja obvestil, da izstopa iz skupine, saj se ne želi igrati boga. Za izstop se je odločil iz protesta, saj sta po njegovih besedah "vloga in teža epidemiologov pri usmerjanju ukrepov v času pandemije covid-19 še naprej nezaznavni”. Dalje dodaja, da so sprejete vladne odločitve pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov. Zamenjava uradno še ni znana, po neuradnih informacijah Televizije Slovenija pa naj bi Fafangla nadomestila epidemiologinja iz območne enote NIJZ-ja v Kranju Irena Grmek Košnik.

Nekdo, ki ni več srednješolka, slabo razume odgovorno ravnanje
 / 7. 3. 2021
Okrajno sodišče v Mariboru je ustavilo postopek proti enemu izmed trojice dijakov, ki je bil v postopku zaradi udejstvovanja na februarskem protestu proti zaprtju šol. Zaključek procesa opiše dijak Matic Gosak, ki je bil danes pred sodnico za prekrške.

izjava

Ustavitev postopka je po besedah dijakovega zagovornika Dina Bauka moč pričakovati tudi v primeru drugih dveh dijakinj, saj naj bi sodišče presodilo, da so se dijaki držali predpisov, hkrati pa so bili popisani zaradi izražanja svojega mnenja.

 

ODPOVED: OFF je pripravil Dominik, Virant je tu in tam malo prismrdel zraven.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness