OFF čezmorskim letom

Aktualno-politična novica
flugel
12. 3. 2020 - 15.00
 / OFF

Vlada Republike Slovenije napoveduje ukrep, s katerim bodo od ponedeljka naprej zaprti vsi vzgojno-izobraževalni zavodi. Tako bo doma ostalo okrog 260 tisoč otrok in mladostnikov. Že pred napovedjo ukrepa so zaradi potrjene okužbe pri zaposlenih pouk odpovedali na OŠ Frana Albrehta v Kamniku in na OŠ Šmarje pri Jelšah. Tudi fakultete so v različnih merah omejile izvajanje programov: članice Univerze na Primorskem in Univerze v Ljubljani za 14 dni, na Univerzi v Mariboru pa so odpovedali predavanja z več kot stotimi udeleženci. V skladu s priporočili so se tudi na Slovenski škofovski konferenci odločili, da udeležbo pri mašah omejijo na 100 ljudi. Po zadnjih napovedih bo vlada uradno razglasila epidemijo, s čimer se bo, po besedah zdravstvenega ministra, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra, citiramo: “aktiviral sistem civilne zaščite, ki bo v veliki meri razbremenil preobremenjen zdravstveni sistem in delo na ministrstvih.”

Aktualno-politična redakcija podlegla novemu koronavirusu
 / 31. 1. 2020
Svetovna zdravstvena organizacija je sicer širjenje koronavirusa uradno že označila za pandemijo. Po kriterijih organizacije epidemija postane pandemija, ko je bolezen med prebivalstvom nova, ko povzroča resne zdravstvene težave in ko se enostavno in hitro širi med ljudmi. 

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je sporočil, da bodo Združene države Amerike za 30 dni odpovedale vsa potovanja iz držav schengenskega območja v ZDA zaradi širjenja novega koronavirusa. Prekinitev potovanj se začenja v soboto zjutraj ob 4.59 po srednjeevropskem času, ob tem pa velja poudariti, da je tovor, ki pluje po Atlantskem oceanu, izvzet iz ukrepa. 

Ostajamo v Združenih državah Amerike. Ameriško vrhovno sodišče je namreč Trumpovi administraciji dovolilo nadaljevanje izvajanja programa “Remain in Mexico” in tako zavrnilo odločbo zveznega sodišča devetega okrožja, ki je program označilo za ilegalen. Gre za politiko, ki omogoča pošiljanje prosilcev za azil v Mehiko, kjer čakajo do obravnave svoje prošnje. Odkar je program januarja 2019 stopil v veljavo, so na ta način čez mejo vrnili okoli 60.000 prosilcev. Ti na zaslišanje pred sodiščem za imigracije čakajo v šotorskih taboriščih in obmejnih mestih.

Nemški urad za zaščito ustave BfV je napovedal intenzivnejši nadzor nad delom skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo. Urad je namreč strankino gibanje “Krilo” označil za ekstremistično organizacijo. Ta deluje pod vodstvom poslanca iz Turingije Björna Höckeja, čigar dogovor z liberalno stranko Svobodni demokrati je prejšnji mesec omogočil kontroverzno izvolitev njenega kandidata za predsednika deželne vlade. Z novo klasifikacijo Krila za ekstremistično organizacijo bo BfV lažje rekrutiral ovaduhe, shranjeval osebne podatke, pa tudi prisluškoval telefonskim pogovorom članom Krila. Namen intenzivnega spremljanja delovanja Krila pa je sicer oceniti grožnje, ki jo gibanje predstavlja za demokracijo.

Naš ljubljeni vodja z madžarskim šefom.
Hop hop, od leve proti desni, gremo zdaj vsi skupaj
 / 3. 3. 2020
Pristojni parlamentarni odbori so potrdili še šest kandidatov v vladi Janeza Janše številka tri. Predsednica Demokratične stranke upokojencev Slovenije Aleksandra Pivec bo tako zopet ministrica za kmetijstvo: matični odbor DZ jo je potrdil z 11-imi glasovi za in petimi proti. Minister za javno upravo bo postal javnosti slabo poznani Boštjan Koritnik iz vrst Stranke modernega centra, minister za finance pa Andrej Šircelj iz Slovenske demokratske stranke. Največ prahu je sicer dvignilo imenovanje novega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, sicer direktorja SDS-ovega trobila Nova24TV. V predstavitvi se je med drugim zavzel za učinkovito varovanje južne meje, ki bi ga dosegel tudi s postavitvijo dodatne panelne ograje na rizičnih mestih. Na zasedanju pristojnega odbora je bil potrjen tudi novi stari gospodarski minister in prvak Stranke modernega centra Zdravko Počivalšek, zeleno luč za zasedbo položaja okoljskega ministra pa je prejel Andrej Vizjak. Novo vlado bomo tako dobili že v noči na soboto, morebitna zavrnitev v parlamentu pa bi bila presenečenje. 

Slovenska demokratska stranka je tudi uradno vložila odškodninsko tožbo zoper premierja v odstopu Marjana Šarca zaradi izjav o Janševi stranki, po tem ko je odvetnik Franci Matoz v njenem imenu že zahteval preklic nekaterih njegovih izjav. Šarec je namreč na Televiziji Slovenija o domoljubni SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja, citiramo: “sovražni govor in se financira iz Madžarske”. Konec citata. S svojo izjavo naj bi škodil ugledu in dobremu imenu največje parlamentarne stranke, obenem pa naj bi šlo za neresnične navedbe. Na “prijazno pismo” se je Šarec že odzval z zapisom na Facebooku, citiramo: “Medtem ko se večina ukvarja s tem, kako zajeziti koronavirus, drugi tožijo.”

Občina Hrastnik je na državno tožilstvo in policijsko upravo Ljubljana podala naznanitev suma več kaznivih dejanj zoper Center za ravnanje z odpadki Zasavje - CEROZ. Po navedbah občine naj bi na CEROZ-u do leta 2018 prišlo do številnih nepravilnosti pri poslovanju, ki so privedle do trimilijonskega dolga. Družba se z izgubami spopada že vsaj od leta 2017, ko so te znašale približno pol milijona evrov. Poleti 2018 je zato sledila menjava direktorja Vilija Petriča, ki ga je nadomestil Jože Velikonja. Po osmih mesecih so tudi njega razrešili s položaja, ker podjetju pod njegovim vodstvom ni uspelo spisati kazenske ovadbe zoper Petriča. Odločitev so sprejele takratne lastnice CEROZ-a, občine Trbovlje, Litija, Hrastnik, Radeče in Zagorje ob Savi. Novi direktor Enes Raković je položaj nastopil julija 2019 s podporo občin pod pogojem, da pripravi ovadbo. Vzrok za kadrovske rošade pa je bilo tudi neustrezno ravnanje z odpadki. Teh je bilo na začetku februarja kljub prizadevanjem za zmanjšanje njihove količine na CEROZ-ovi deponiji še približno 9200 ton. Po besedah Rakovića pa sanacijo družbe zelo ovira tudi napovedan izstop občine Trbovlje iz družbeniške pogodbe

OFF sta pripravila vajenec Andrej in Urh.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.