OFF ščuvanju

Aktualno-politična novica
6. 3. 2019 - 15.00
 / OFF

Koalicijske stranke in Levica so danes med prekinitvijo seje Državnega zbora pred glasovanjem o rebalansu proračuna parafirale sporazum o sodelovanju. To se je zgodilo navkljub informacijam iz stranke danes zjutraj, ki so nakazovale, da bo stranka prešla v opozicijske vrste. Tako je zdaj predvidevana ustanovitev delovnih skupin, v katerih bo Levica z vlado usklajevala ključne ukrepe na področju plač, davkov, pokojnin, upravljanja državnega premoženja, zdravstva in dogovora o proračunih za leti 2020 in 2021.

V Stranki Alenke Bratušek so sporočili, da bodo na evropskih volitvah nastopili s samostojno listo. Imena kandidatov mora potrditi še izvršni odbor stranke. Jernej Pavlič, generalni sekretar stranke, za katerega si predsednica Alenka Bratušek želi, da bi bil nosilec liste, je že evidentiran, a svojega soglasja naj še ne bi podal. Pavlič je na novinarski konferenci poudaril, da so si v SAB želeli, da bi na majskih volitvah slovenske članice Alde nastopile skupaj, a se je največja med njimi, Lista Marjana Šarca, prva odločila, da na volitvah nastopi samostojno. Takrat sta predsednik SMC Miro Cerar in Bratuškova nakazala željo, da bi njuni stranki listo oblikovali skupaj. A že pred torkovo sejo sveta Stranke Alenke Bratušek je bilo slišati, da si člani stranke maja želijo samostojnega nastopa. V torek je zasedal tudi svet SMC, ki je ugotovil, da je stranka pripravljena na samostojen nastop.

kandidat za PRS
 / 17. 10. 2017

Na mariborskem okrožnem sodišču se je pričelo sojenje vodji Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku. Tožilstvo dvojcu očita ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve oziroma, v primeru Lesjaka, pomoč pri tem dejanju. Dan prepozno, pa vendar, so za pustno vzdušje pred sodiščem poskrbeli podporniki Šiška, ki so enega posameznika našemili v ‘izbrisan slovenski narod’ in ga z limuzino pripeljali pred vhodna vrata, kjer ga je s sledečimi besedami  pozdravil postroj tako imenovane Štajerske varde: "General Ivan. V čast mi je in z veseljem poročam, da je tretja mešana enota prvega Maistrovega bataljona Štajerske varde pripravljena za pregled."

Transparency International Slovenija je podal ovadbo zoper direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Antona Zakrajška. Po mnenju nevladne organizacije dokumenti, ki so jih dobili na vpogled, jasno nakazujejo, da je ena izmed pogodb, ki jih je Zavod sklenil s podjetjem Minis, neskladna z zakonom o javnih financah in zakonom o izvrševanju proračuna. Omenjena pogodba s podjetjem Minis, d. o. o., ki je dobavilo rezilno žico, tako vsebuje dobrih 860 tisoč evrov predplačila, kar poraja sume, ker gre za 70 odstotkov celotne vrednosti posla.

Na predlog komisije za mandatna vprašanja je občinski svet v Železnikih sprejel odločitev, da je vsakoletno podeljevanje nagrade za častnega občana leta prepogosto. 18 častnih občanov od leta 1998 v občini z nekaj manj kot sedem tisoč prebivalci je tudi po mnenju župana Antona Loznarja preveč. Naslednja nagrada bo tako podeljena šele 2022, ob koncu aktualnega mandata.

Naziv častnega praznika bi Socialni demokrati podelili dnevu žena. 8. marec bi tako po predlogu SD-ja postal praznik, ne pa dela prost dan. V stranki pravijo, da so ženske še vedno diskriminirane in podplačane, kot rešitev k tej problematiki pa vsem ženskam ponujajo nagelj.  

o napovedani turški invaziji na Afrin
 / 19. 1. 2018

Turški notranji minister Suleyman Soylu je javnosti oznanil, da s predstavniki iranskih varnostnih sil pripravljajo skupne operacije proti Kurdski delavski stranki, krajše PKK, ki jo Turčija smatra kot teroristično organizacijo. Tarča operacije naj bi bila PKK-jeva oporišča v Iraku, iz katerih organizacija domnevno izvaja napade na vojaške postojanke na jugovzhodu Turčije. Število napadov PKK na turškem ozemlju naj bi se sicer v zadnjih mesecih precej zmanjšalo, kar si turška stran razlaga kot uspeh dosedanjih operacij, kurdska pa kot spremembo strategije in prioritiziranja tarč napadov.

Pred strogo varovanim zaporom v mestu Conde-sur-Sarthe v francoski Normandiji so pazniki danes zažigali pnevmatike in lesene palete. Protestno dejanje naj bi spodbudil napad na enega izmed paznikov, ki ga je zapornik večkrat zabodel z nožem, domnevno kot povračilo za policijski uboj napadalca na božičnem sejmu v Strasbourgu decembra lani. Zaradi napada danes protestirajo tudi pazniki v nekaterih drugih francoskih zaporih, ki so blokirali dostop do 18 zaporov po vsej Franciji. Z blokado so zjutraj preprečili prihod na delo jutranji izmeni paznikov, sindikalni predstavniki zaporniškega osebja pa zahtevajo ureditev in izboljšanje pogojev varnosti paznikov. Francoska policija incident obravnava kot teroristično dejanje, storilca  so s pomočjo specialnih enot aretirali šele deset ur po napadu.

Če imate dovolj novic, dovolj hrupa, dovolj neskončnih mailing list, se brž odpravite na indonezijski otok Bali. Tam se čez dve uri začne vsakoletni dan tišine, v okviru katerega se za 24 ur zaprejo vsi lokali, trgovine in celo letališče. Gre za del trodnevnih proslav balijskega novega leta med večinskim lokalnim hindujskim prebivalstvom, ki pa mu praviloma sledijo vsi tamkajšnji prebivalci.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.