Off španskih prostitutk

Aktualno-politična novica
14. 6. 2012 - 14.00
 / OFF

Eno izmed Shellovih hčerinskih podjetij – Raizen, ki se v Braziliji ukvarja s proizvodnjo biogoriv, je podpisalo prelomni sporazum, po katerem se odpovedujejo nabavi sladkornega trsa, gojenega na ozemljih domorodcev, ljudstva Guarani v državi Mato Grosso do Sul. Iz sladkornega trsa podjetje prideluje etanol. Do sporazuma je prišlo po mesecih pritiska, ki so ga izvajale brazilske oblasti, guaranski poglavarji pa so ga seveda pozdravili. V izjavi je podjetje Raizen dejalo, da sporazum namiguje na to, da je podjetje zavezano združevanju trajnostnega razvoja in splošne dobrobiti lokalnih skupnosti. Ljudstvo Guarani sicer še vedno ogroža nelegalno izsekavanje gozdov in kmetijske dejavnosti na njihovih ozemljih, raziskave pa kažejo tudi na visoko vsebnost pesticidov v tamkajšnji rečni vodi.

Spodnji dom švicarskega parlamenta je podprl ostrejše omejitve za prosilce za azil v Švici. Med drugim naj bi drastično zmanjšali finančno pomoč beguncem, poleg tega bodo ti v Švico težje pripeljali svoje najbližje sorodnike. Prosilci za azil v Švici naj bi, če bo predloge spodnjega doma podprl tudi zgornji dom parlamenta, v prihodnje dobili za polovico nižjo nujno finančno pomoč kot doslej, in sicer le od osem do 12 frankov na dan. Sorodniki beguncev bodo lahko v Švico prišli le, če bodo imeli begunci ustrezno prebivališče in dovolj denarja za vzdrževanje sorodnikov. Po ocenah v Švici trenutno živi 40.000 prosilcev za azil, njihovo število pa se je v prvih treh mesecih tega leta glede na lani povečalo za 63 odstotkov. Največ prosilcev je iz Eritreje, sledijo Tunizijci in Nigerijci.

Nokia, finski velikan za proizvodnjo mobilnih telefonov, se je odločil, da do leta 2013 zmanjša stroške z ukinjanjem 10.000 delovnih mest po vsem svetu. Poslovilo pa se bo tudi nekaj mož iz uprave, in sicer Jerry DeVard, Mary McDowell in Niklas Savender. Konkurenci, kot so Apple iPhone, Samsung, HTC in podobni, pa Nokia napoveduje prodajo luksuznih telefonov za poslovneže podjetja Vert to venture. Obljube so vendarle zgolj prazen nič, dokler Nokia ne bo spet ljubljenka večine potrošnikov, ki sedaj raje posegajo po aparatih z android programom.

Špansko notranje ministrstvo namerava uvesti administrativne in kazenske sankcije v želji po omejitvi naraščajočega trenda prostitucije na španskih avtocestah. Med predlaganimi ukrepi so tudi globe tako za prostitutko kot tudi za njeno stranko, in sicer v vrednosti do 30.000 evrov. Podoben zakonik so že uvedli v Kataloniji. Španski notranji minister Jorge Fernández-Díaz je povedal, da se vlada Ljudske stranke v boju proti prostituciji ne bo branila niti uvedbe sprememb v kazenskem zakoniku. Zakonodaja glede prostitucije v Španiji ni urejena, niti ta ni ilegalna, je pa situacija vzrok za pojav mafije, ki se ukvarja s preprodajo belega blaga.

Nemške oblasti so vedno bolj zaskrbljene zaradi salafistov, katerih delovanje preiskujejo od lanskega marca, ko je na frankfurtskem letališču moški, ki naj bi bil izpostavljen salafistični propagandi na spletu, ustrelil dva ameriška vojaka. Oblasti skrbi predvsem videoposnetek, na katerem domnevni salafist poziva k pobojem novinarjev in pripadnikov skrajne desnice. Tako so v več regijah po celotni Nemčiji oblasti ukrepale z akcijo, v kateri so preiskale okoli 70 objektov. Razlog za akcijo naj bi bilo domnevno zbiranje dokazov, ki bi privedli do prepovedi delovanja te islamske ločine. Da je grožnja resna, naj bi najbolje pričale številke. Po ocenah varnostnih služb v Nemčiji namreč obstaja okoli 130 islamistov, ki bi utegnili izvesti teroristični napad, od tega naj bi jih bilo kar 24 salafistov.

Evropska misija za pravo na Kosovu je sprostila 44-sekundno reklamno kampanjo z namenom izzvati medijske kritike, ki so mnenja, da Evropska unija ni dovolj učinkovita v boju proti visoki stopnji korupcije na tem ozemlju. Mnenja o neučinkovitosti  prihajajo z različnih strani. Eden izmed kritikov je bil tako tudi generalni sekretar zveze Nato, Anders Fogh Rasmussen, ki pravi, da EULEX ni dovolj kompetenten niti zadosti opremljen. Torej EULEX s skoraj 3000 zaposlenimi in 165 milijoni evri letno ni zadosti močen, da ujame 'velike ribe' na Kosovu. EULEX se pri tem izgovarja predvsem na to, da v boju proti korupciji sodelujejo z lokalnimi oblastmi, ki pa delujejo v sodelovanju z vladajočo elito.

Na spremembe ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport na področju standardov in normativov v šolskem sistemu so se odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Govori glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj:

Izjava dosegljiva v posnetku

Štrukelj komentira tudi predlog združevanja srednješolskih centrov po Sloveniji:

Izjava dosegljiva v posnetku

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa YHD je zbrane podpise  za predlog zakona o osebni asistenci vložilo v parlament. O tem smo govorili s članico društva YHD Eleno Pečarič, ki je povedala sledeče:

Izjava dosegljiva v posnetku

Občina Radovljica je v sodelovanju z lokalnimi čebelarji in Čebelarsko zvezo Slovenije odprla Čebelarsko razvojno izobraževalni center Gorenjske. O projektu in morebitnih težavah s katerimi se bodo soočali v prihodnosti smo spregovorili z radovljiškim županom, Cirilom Globočnikom.

Izjava dosegljiva v posnetku

Off sta pripravili Polona in Aleksandra, sledijo kulturne novice.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness