OFF štetja ptic

Aktualno-politična novica
Ptice okoli nas
28. 1. 2020 - 15.00
 / OFF

Sirska vojska je s pomočjo ruskega letalstva začela ponoven napad na provinco in mesto Idlib na severozahodu Sirije, edino preostalo oporišče sirskih upornikov. Turčija, ki upornike podpira, in Rusija, ki je na strani sirskega predsednika Bašarja al-Asada, sta sicer 12. januarja podpisali premirje. Nova ofenziva je ponovno sprožila beg več deset tisoč civilistov čez sirsko-turško mejo.

Po izraelskih volitvah ...
 / 19. 9. 2019
Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je odpovedal zahtevi po imuniteti. Kaj drugega mu sicer niti ni preostalo, saj ima v knesetu premalo podpore, da bi mu jo poslanci v glasovanju priznali. Kneset, ki čaka na vnovične predčasne volitve, bo tako oblikoval odbor, ki bo preučil obtožbe, ki Netanjahuja dolžijo korupcije in zlorabe položaja. Premier naj bi nekaterim medijskim mogotcem omogočal državne privilegije v zameno za osebna darila ali pozitivno medijsko podobo. Netanjahujeva stranka Likud zasedanje kneseta bojkotira, medtem pa se premier mudi v Združenih državah Amerike, katerih predsednik Donald Trump bo danes popoldne po našem času objavil dolgo pričakovani načrt za Bližnji vzhod. Na pogovore o njegovem oblikovanju sta bila povabljena tako Netanjahu kot tudi njegov rival za premierski stolček Beni Ganc iz stranke Modra in bela, a noben predstavnik Palestine. Palestinski vodje so medtem že pozvali k množičnim protestom proti Trumpovemu načrtu, ki bo sicer šele čez nekaj ur predstavljen javnosti.

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike je razsodilo v prid zaostrenim zakonom, ki omejujejo možnosti migrantov za pridobitev stalnega dovoljenja za bivanje v Združenih državah, tako imenovane zelene karte. Po zakonodaji, ki jo je lani sprejela Trumpova administracija, migranti zelene karte ne morejo prejeti, če so odvisni od socialnih storitev, ki ne zajemajo neposredno denarnih prejemkov. Gre torej za programe subvencionirane prehrane ali bivališča ter zdravstvenega zavarovanja. Nižje sodišče je prejšnjega oktobra izvajanje nove zakonodaje zamrznilo, Trumpova administracija pa se je odločila za nadaljevanje tožbe na višjem sodišču. Za zeleno karto letno zaprosi okoli 550 tisoč ljudi, nova zakonodaja pa bo po podatkih vlade vplivala na slabih 380 tisoč prosilcev. 

o policijskem nasilju nad migranti, slabih bivanjskih razmerah v Calaisu in neukrepanju francoske vlade
 / 27. 7. 2017
Pariška policija je začela operacijo, s katero bo izpred severnega okrožja Pariza v predelu Porte d’Aubervilliers pregnala več kot tisoč migrantov, ki so si tam postavili zasilna bivališča. Z avtobusi jih želi namestiti v različnih telovadnicah ali centrih po mestu. Potem ko so francoske oblasti leta 2016 razdrle migrantsko taborišče v Calaisu, so ponekod po Parizu samodejno vzniknila migrantska taborišča. Podobno je tako policija prejšnjega novembra razgnala taborišče pred Porte de la Chapelle. 

Skupina okoli 60 migrantov je poskusila prečkati mejo med Srbijo in Madžarsko čez mejni prehod Röszke, madžarska mejna policija pa je začela opozorilno streljati. Zgolj štirje migranti so uspeli prečkati mejo in bili takoj pridržani. Medtem okoli 500 migrantov na reševalnih ladjah v Sredozemskem morju čaka na dovoljenje za vplutje. Dobrih 400 od teh jih čaka na reševalni ladji Ocean Viking, od tega več kot 150 otrok, od tega 130 brez spremstva odraslih, in 12 nosečnic, okoli 80 migrantov pa je na ladji Alan Kurdi. Ladji sta za dovoljenje za vplutje zaprosili Malto, ki jima ga je zavrnila, ter Italijo. 

Komentar rezultatov predsedniških volitev na Hrvaškem
 / 7. 1. 2020
Koronavirus je zahteval prvo žrtev na Hrvaškem. Hrvaški premier Andrej Plenković je sprejel odstop ministra za zdravstvo Milana Kujundžića, rekoč, da se ta ni dovolj fokusiral na problem koronavirusa. Kujundžić je odstop sicer ponudil po včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je zatrdil, da so očitki o netransparentnem delovanju in korupciji zgolj gonja, in trdil, da je prejel grožnje s smrtjo. A dejstvo je, da Kujundžić ni prijavil družinskega premoženja v vrednosti 200 tisoč evrov, za kar je zdaj že nekdanji minister okrivil tehnično napako. Prav tako mu očitajo, da je zdravnikom iz svoje nekdanje stranke Hrvatska zora priskrbel položaje v bolnišnicah in svojim prijateljem zdravnikom priskrbel javna naročila. Kujundžić je obtožbe označil za gonjo interesnih skupin in napovedal pritožbo na sodišče. 

Novice iz Slovenije

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je pripravilo akcijo opazovanja in štetja ptic po Sloveniji, ki bo trajala še do konca tedna, lahko pa se ji pridruži kdor koli. Akcijo predstavi Tilen Basle, varstveni ornitolog in koordinator akcije. 

Izjava

Akcija se izvaja že enajsto leto zapored, v tem času pa se število ptic posamezne vrste ni bistveno spremenilo. Več Basle.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.