OFF-21

Aktualno-politična novica
pestic
31. 12. 2021 - 15.00
 / OFF

Duh Fukušime straši po Evropi. Nemčija v veliki bojazni pred radioaktivnimi nesrečami pospešeno ustavlja svoje jedrske elektrarne. Danes se tako poslavljajo reaktorji Brokdorf, Grondhe in Gundremmingen C, tako da Nemčiji ostanejo še tri delujoče jedrske elektrarne, ki pa jih bodo predvidoma ugasnili v prihajajočem letu. Jedrske elektrarne so v zadnjih dveh letih sicer proizvedle dobro desetino elektrike v Nemčiji v primerjavi z obdobjem okrog leta 2000, ko je ta delež znašal slabo tretjino. Atomsko energijo načeloma nadomeščajo obnovljivi viri energije, vendar približno četrtina nemške elektrike še vedno nastaja iz premoga, ki naj bi ga nehali uporabljati predvidoma do leta 2038.

Baj baj baj Libor baj. Klirinška hiša International Exchange, krajše ICE, bo danes nehala objavljati indeks obrestnih mer LIBOR, ki služi kot podlaga za določanje vrednosti nekaterih finančnih instrumentov. Indeks naj bi sicer meril povprečno obrestno mero, po kateri si lahko banka od druge banke izposodi denar, ki ga mora vrniti naslednji dan. Regulatorji v Združenem kraljestvu in ZDA so se za ukinitev LIBOR-ja odločili, potem ko se je razvedelo, da so velike banke manipulirale z indeksom sebi v prid. Njegov izračun namreč temelji na poročanju velikih bank, na kar je seveda mogoče vplivati, če se posamezni poročevalci med seboj tako dogovorijo. LIBOR je bil pomemben indeks predvsem kot vseprisotna referenčna obrestna mera. Uporablja se v vrednostnih papirjih in posojilih z nominalno vrednostjo okoli četrt milijona milijard evrov. Po njegovi ukinitvi se bo referenčna obrestna mera razdrobila, tako da bodo v ZDA uporabljali indeks SOFR, na Japonskem TONAR, v Evropi pa poleg Euriborja še SARON, ki temelji na transakcijah v švicarskih frankih, objavlja pa ga švicarska klirinška hiša SIX.

Francija je začasno odpravila prepoved tranzita čez državo za britanske državljane, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Franciji. Prepoved je bila sicer sprejeta v torek in je presenetila tiste Britance, ki živijo na ozemlju Evropske unije, vendar so praznike preživeli v matični domovini. Natančneje, obvestilo o prepovedi je objavilo podjetje Evrotunel na svojem Twitter računu, sklicujoč se na odločitev francoskega notranjega ministrstva, slednje pa je zanikalo, da bi bila takšna odločitev sprejeta. Francija je sicer že pred tem prepovedala večino prometa med državama zaradi naraščajočega števila okuženih z novim koronavirusom v obeh državah.

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je napovedal odpoklic pol milijona vozil, izdelanih od leta 2014, zaradi napake v delovanju kamere za vzvratno vožnjo in vrat prtljažnika. Odpiranje in zapiranje vrat naj bi namreč obrabilo kabel na kameri, zaradi česar naj bi se ta pokvarila, kar naj bi povečalo tveganje za trk pri vzvratni vožnji. Nekateri modeli pa naj bi imeli napako na zapahu vrat sprednjega prtljažnika, zaradi česar se ta lahko nenapovedano odprejo tudi med vožnjo in tako ovirajo vidljivost voznika. Že pred tem je podjetje sporočilo, da bo iz varnostnih razlogov odpravilo funkcijo, ki med vožnjo omogoča igranje videoiger na glavnem zaslonu. Ali je zaradi omenjenih napak prišlo do prometnih nesreč, ni znano. Direktor Elon Musk je sicer v preteklosti pozval razvijalce iger, naj se pridružijo Tesli, saj je želel razvijati videoigre, vgrajene v osrednji zaslon avtomobila. 

Bahrajn je v Sirijo napotil novega veleposlanika Vahida Mubaraka Sajarja. Prejšnjega je Bahrajn sicer odpoklical pred več kot desetimi leti na začetku sirske državljanske vojne, kljub temu pa naj bi se diplomatsko predstavništvo ohranilo. Otoplitve odnosov s Sirijo si želijo tudi v Združenih arabskih emiratih, katerih zunanji minister Abdulah bin Zajed je prejšnji mesec obiskal sirskega predsednika Bašarja al-Asada. Emirati so sicer svoje predstavništvo ponovno odprli leta 2018.

Tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za obrambo Ahmad Hoseini je na tiskovni konferenci sporočil, da je uspela izstrelitev rakete s tremi raziskovalnimi sateliti v vesolje. Ni znano, ali je raketa dosegla svoj cilj in ali so naprave prispele v svojo ciljno orbito, namenjene pa naj bi bile zbiranju podatkov o vremenu, naravnih katastrofah in kmetijstvu. ZDA sicer skrbi iranski vesoljski program, ker bi ga lahko uporabili za oboroževanje, prav tako pa so iz ameriškega zunanjega ministrstva sporočili, da naj bi Iran z izstrelitvijo kršil resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 2015.

Hrvaška vlada je začasno ustavila odkup delnic podjetja INA od madžarske skupine MOL, potem ko je vrhovno sodišče obsodilo nekdanjega premierja Iva Sanaderja zaradi prejemanja podkupnine pri prodaji INE leta 2009. Po mnenju vlade namreč posel ni mogoč zaradi spremenjenih pravnih okoliščin. Prav tako je vlada naročila ministrstvu za gospodarstvo, naj začne z revizijo arbitražne razsodbe komisije Združenih narodov za mednarodno trgovinsko pravo, v kateri je komisija ugotovila, da Hrvaški ni uspelo dokazati, da je MOL podkupil Sanaderja. Ministrstvo naj bi vložilo revizijo pri švicarskem zveznem vrhovnem sodišču, na katerem bo skušalo dokazati ničnost pogodbe o prodaji INE.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness