OFF 50 let

Aktualno-politična novica
9. 5. 2019 - 15.00
 / OFF

Dan zmage je. Nema predaje, sporoča srbsko zunanje ministrstvo, ki je v izjavi za medije zapisalo, da so dobili zagotovilo, da Demokratična republika Kongo ne namerava priznati Kosova, kot naj bi trdil kosovski zunanji minister Behgjet Pacolli. Ta je minuli teden v intervjuju za prištinski časopis Zeri dejal, da pričakuje novo priznanje afriške države Kongo v naslednjih dneh. Mogoče pa je mislil Kongo-Brazzavile …

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je dan zmage in osvoboditve Zagreba obeležila na najbolj HDZ-jevski možen način in med čestitanjem ob prazniku, ki obeležuje konec druge svetovne vojne, hitro spomnila na vse žrtve povojnih pobojev ter položila vence v njihov spomin od Hrvaške do Avstrije, v Maclju, pri Hudi jami in v Pliberku.

Ruski neuspeli državni udar v Črni Gori
 / 21. 2. 2017

Višje sodišče v Podgorici je voditelja črnogorske opozicije Andrijo Mandića in Milana Kneževića iz vrst srbske stranke Demokratična fronta obsodilo na pet let zapora. Dvojec je sodišče spoznalo za krivega pri poskusu državnega udara na dan parlamentarnih volitev leta 2016. Eden bolj bizarnih sodnih primerov je v celoti privedel do 14 obsodb, dva izmed obsojencev, Eduard Šišmakov in Vladimir Popov, sta tudi agenta ruske obveščevalne službe. Vsi skupaj so po mnenju sodišča želeli zrušiti vladajočo Demokratsko partijo socialistov in s tem preprečiti pridružitev Črne gore zvezi NATO. Rusa matična država ne želi izročiti, iz opozicije pa opozarjajo na nevarnost destabilizacije globoko razcepljene države.

Venezuelska obveščevalna služba je aretirala namestnika samorazglašenega začasnega predsednika Juana Guaidója, Edgarja Zambrana, podpredsednika narodne skupščine, zaradi vpletenosti v poskus državnega udara. Guaido je že dejal, da razmišlja o klicu na pomoč ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki bi lahko vojaško posredoval. Gologlavega ameriškega orla poziva tudi Kolumbija s poročili o domnevnih vdorih venezuelske vojske na njeno ozemlje.

Hitro in učinkovito
 / 16. 10. 2018

Visoki komisariat za begunce Združenih narodov, bolje poznan pod kratico UNHCR, je na primeru dveh afganistanskih družin obsodil prakse madžarskih oblasti, ko pride do ravnanja z begunci. UNHCR poroča, da je madžarska policija družini, vključno s sedmimi otroci, odpeljala do madžarsko-srbske meje in jim ponudila pregon v Srbijo ali pa vrnitev v Afganistan. Odrasli pred tem tudi pet dni niso dobili hrane v tranzitni coni, kar je najnovejši ukrep v fašističnih politikah Orbanove Madžarske.

Štirimetrski beluga kit, ki se je prejšnji teden od blizu srečal z norveškimi ribiči v arktičnem morju, ni ruski vohun, kot so sprva domnevali tamkajšnji vrli admirali. Po poročanju norveških medijev vse kaže, da gre v bistvu za Semjona, terapevtskega kita iz potapljaškega centra na severu Rusije, ki je zadolžen za vlečenje ladjic z otroki, kar pojasnjuje njegovo človekoljubnost.

protest pri sortirnici v Lenartu
 / 23. 4. 2019

Inšpektorica Inšpektorata za okolje in prostor je sortirnici Salomon v Lenartu dovolila nadaljnje obratovanje. Sortirnica, ki je v sredini aprila kar dvakrat zagorela, tako nadaljuje z delom, saj so iz skladišča z nadstrešnico odstranili vse odpadke, ki so nastali kot ostanek pri požaru, kar je bilo dovolj za ministrstvo za okolje in prostor. Občani in župan Janez Kramberger, ki so po incidentih organizirali protest za zaprtje sortirnice, vztrajajo pri svojih zahtevah. Ne nazadnje župan pravi, da je dobil obljubo ministra Simona Zajca, da bo narejena revizija obstoječega okoljevarstvenega dovoljenja. Kramberger se zaveda, da ekspresno zaprtje ni realno, a hkrati vztraja, da objekt na aktualni lokaciji nima dolgoročne prihodnosti.

Okoli 1500 kubičnih metrov odpadkov je zgorelo v Komendi, kjer ima sortirnico podjetje Publius. Gre za drugi požar v zadnjih treh letih. Za prvega je direktor podjetja Slavko Hrženjak prepričan, da je bil podtaknjen, tokrat takšnih trditev ni dajal. Gasilci in Nacionalni inštitut za javno zdravje okoliško prebivalstvo prepričujejo, da ni resne nevarnosti za zdravje ljudi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness