OFF afriških imigrantov v Izraelu

Aktualno-politična novica
7. 1. 2014 - 14.00
 / OFF

Kubanska opozicijska Komisija za človekove pravice in narodno spravo opozarja, da se razmere glede represije nad političnimi disidenti v preteklem letu niso spremenile. Število samovoljnih aretacij zaradi političnih razlogov je tako ostalo na enaki ravni kot leto poprej, vsaj za nekaj ur ali dni je bilo priprtih 6424 ljudi. Še posebej se je represivni aparat izkazal decembra, ko je aretiral rekordnih 1123 oporečnikov, v celem letu pa jih je bilo med aretacijami 179 tudi fizično napadenih. Oporečnikom režim običajno očita, da so plačanci Združenih držav Amerike, še izpostavlja komisija.

V Basseterru, glavnem mestu karibske državice Saint Kitts in Nevis, sta bila podtaknjena požara v venezuelski ambasadi in v pisarnah Organizacije ameriških držav. Ambasada je pogorela do tal, prostori OAS-a pa niso bili resneje poškodovani. Policija je sporočila, da je že priprla dva osumljenca, čeprav ji motiv za požig še ni znan. Brez težav pa je motiv prepoznal premier Denzil Douglas. Dejal je, da je do požara prišlo po protestih podpornikov opozicijske Stranke enotnosti, katero je obtožil ekstremne politične taktike s ciljem destabilizacije vlade. Saint Kitts in Nevis je članica naftne organizacije Petrocaribe, združenja karibskih držav, ki nafto iz Venezuele kupujejo pod ugodnejšimi pogoji.

Survival International, organizacija, ki se že pol stoletja zavzema za pravice staroselskih skupnosti, je leta 2012 sprožila kampanjo za zaščito pravic Awa skupnosti. Ta prebiva v porečju Amazonke in se kljub vladno zagotovljenemu ozemlju sooča z nadaljnjo deforestacijo in eksploatacijo naravnih virov. Brazilska vlada se je na kampanjo odzvala z napotitvijo varnostnih sil na ozemlje, ki naj bi zagotovile nemoteno življenje Awajcev. Več Alice Bayer iz Survival International, še več pa v OFFsajd-u ob sedemnajstih:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje

Po poročanju nekaterih agencij je predsednik Sudana, Omar al Bašir, na obisku Južnega Sudana s tamkajšnjim predsednikom Salvom Kiirom dosegel dogovor o zaščiti južnosudanskih naftnih rezerv. Bašir je tako privolil v namestitev 900 sudanskih tehnikov, ki bodo na naftnih poljih delali pod nadzorom južnosudanskih oblasti, polja pa bodo varovale skupne oborožene sile. K dogovoru je poleg sudanskega naftnega interesa in južnosudanskih težav z naftno infrastrukturo pripomogel tudi nekdanji polkovnik južnosudanske vojske, David Yau Yau. Privolil je namreč v premirje in mirovne pogovore z vlado, proti kateri se bojuje vse od leta 2010, ko se mu na volitvah ni uspelo uvrstiti v parlament. Južni Sudan severno sosedo vse od odcepitve neprestano obtožuje, da upornike podpira z orožjem in opremo.

V Tel Avivu sta pretekla dneva minila v znamenju množičnih protestov afriških migrantov, ki jim grozi izraelska vladna napoved o njihovem izgonu iz države. Po razglašeni splošni stavki zavračajo odhod na delo, saj naj bi jih podjetja zaposlovala zgolj kot ceneno delovno silo. Hkrati so na tuje ambasade in na Agencijo Združenih narodov za begunce naslovili peticijo, v kateri zahtevajo, da se jim dodeli begunski status. UNHRC je v odzivu Izrael obtožil, da z ignoriranjem njihovega položaja seje strah in kaos med azilante. Oblasti je pozval k spoštovanju konvencije o beguncih, sprejete leta 1951.

Številnim imigrantom migracijski urad ignorira prošnje po podaljšanju dovoljenj za prebivanje, hkrati pa se jih sili v nov begunski center, zgrajen globoko v pustinji Negev. Združeni narodi trdijo, da gre pravzaprav za priporni center, kjer naj bi begunce zadrževali za nedoločen čas. Na proteste se je preko družabnega omrežja že odzval premier Benjamin Netanjahu, češ da ne bodo pomagali ne protesti ne stavke. Gradnjo ograje ob meji z Egiptom utemeljuje s preprečitvijo nezakonite imigracije, hkrati pa naj bi njegova vlada načrtovala dvakratno povečanje števila imigrantov, ki bi bili prisiljeni v tako imenovano prostovoljno zapustitev države. Prejšnje leto jih je bilo 2600, še vedno pa jih v državi ostaja 45000.

Turška vlada se po izbruhu korupcijskega škandala, katerega preiskava predstavlja doslej največjo grožnjo enajstletni vladavini premiera Recepa Tayyipa Erdogana, ni zadovoljila s takojšnjo odstavitvijo več deset visokih policijskih uradnikov po vsej državi. Z ob polnoči objavljenim dekretom je odstavila še 350 policistov v Ankari, med katerimi so tudi vodje oddelkov za finančni kriminal, organizirani kriminal in boj proti tihotapljenju. Preiskava korupcijskega primera naj bi bila povezana z nesoglasji med vlado in pristaši vplivnega muslimanskega učenjaka Fethullaha Gülena, ki sicer živi v izgnanstvu v Združenih državah Amerike. Njegovi podporniki zasedajo pomembne položaje v državnih službah, tudi v policiji in pravosodju.

Konfederacija sindikatov Pergam je predstavila stališča o trenutnih razmerah v slovenskem zdravstvu. Za Radio Študent jih je povzel generalni sekretar sindikata, Jakob Počivavšek:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje

Trič trač alias črna kronika. Mediji poročajo o kapitalnem ulovu obalnih policistov, ki naj bi davi v Luciji zaradi vožnje pod vplivom alkohola ustavili predsednika uprave Luke Koper, Gašparja Gašparja Mišiča. Na policiji informacije o identiteti kršitelja niso potrdili, zapisali pa so, da so policisti vozilo ustavili, ker pred tem ni upoštevalo zvočnih in svetlobnih znakov. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,59 miligrama alkohola v litru krvi, vozniku pa je bil zaradi kršenja cestnoprometnih predpisov in kravala, ki ga je uganjal ob kontroli, izdan plačilni nalog.

Gazdin strankarski kolega in boter ter ljubljanski župan v eni osebi, Zoran Janković, je potrdil, da bo v sredo zaslišan na Nacionalnem preiskovalnem uradu v zadevi Stožice. V tej zadevi so kriminalisti že septembra 2012 opravili hišno preiskavo na županovem domu in v prostorih Electe, ki je v delni lasti njegovih dveh sinov. Decembra lani pa se je policija oglasila tudi na domačem naslovu obrambnega ministra in tesnega Jankovićevega sodelavca, Romana Jakiča. Ta je bil odsoten, ker mu zaradi okvare vladnega sokola ni uspelo pripotovati z vladnega obiska v Moskvi.

OFF je s fiksacijo o 124 000 registriranih brezposelnih v glavi pripravil Tadej.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.