OFF aktivnih ameriških sil

Aktualno-politična novica
10. 6. 2016 - 15.00
 / OFF

Znani so rezultati nedeljskih volitev v Peruju, kjer je za manj kot 50 tisoč glasov oziroma približno pol odstotka vseh oddanih glasovnic zmagal Pedro Pablo Kuczynski. Kuczynski je nekdanji ekonomist v Svetovni banki in uslužbenec Mednarodnega denarnega sklada, je pa kljub svoji zgodovini na volitvah pridobil podporo levice. Za to se ima zahvaliti njegovi protikandidatki Keiko Fujimori, hčeri nekdanjega predsednika države Alberta Fujimorija, ki je leta 1992 izvedel predsedniški državni udar.

S političnega vidika med obema predsedniškima kandidatoma ni bistvenih razlik. Kuczynski je vodja stranke Perujci za spremembo, Fujimori vodi stranko Ljudska sila (Fuerza Popular), obe stranki pa sta konzervativni in sta naklonjeni prostemu trgu.

Turške oblasti so začasno prepovedale prodajo kmetijskih gnojil, ki vsebujejo nitrate, saj so ta lahko uporabljena tudi za izdelavo eksplozivnih sredstev. Po besedah turškega ministra za kmetijstvo Faruka Celika naj bi oblasti že zasegle 64 tisoč ton gnojila. Spomnimo, da sta se tekom tedna v Turčiji zgodila dva napada; v torek v Istanbulu, v sredo pa v mestu Midyat v turškem Kurdistanu. V tem primeru so se jim ugibanja posrečila, saj je za napad v Midyatu odgovornost prevzela PKK, za napade v Istanbulu pa kurdska skupina TAK, ki se je leta 2004 odcepila od PKK.

Izraelske oblasti po sredinem strelskem napadu v Tel Avivu zaostrujejo ukrepe proti Palestincem. Po včerajšnjem preklicu dovoljenj za vstop v državo za čas ramadana več kot 80 tisoč Palestincem je do konca nedelje za vse Palestince prepovedan prehod iz okupiranega v neokupirani del Izraela, ko se tudi konča judovski verski praznik Shavuot. Prehod meja je za Palestince dovoljen le v nujnih humanitarnih in zdravstvenih primerih. Izrael sicer pogosto zapira meje za verske in državne praznike, kot je na primer dan spomina 11. maja, ko so izraelske oblasti zaprle meje za dva dni. Izraelske oblasti so na Zahodni breg tudi poslale dva dodatna bataljona.

Vetevendosje, glavna opozicijska stranka na Kosovu, se je po treh mesecih bojkota vrnila v kosovski parlament. Stranka je marca skupaj z Zavezništvom za Kosovo in Nismo pričela s parlamentarnim bojkotom, ki ga zadnji dve stranki nadalje vzdržujeta. Stranki sta aprila podpisali sporazum o sodelovanju, iz katerega je Vetevendosje izpadla. Stranka nasprotuje prizadevanjem vlade, za katero trdi, da v zameno za odpravo vizumov za kosovske državljane ratificira začasno demarkacijo meje s Črno Goro.

Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama je ameriškim silam v Afganistanu podelil večja pooblastila. Po novih pravilih bodo lahko ameriške sile aktivno pomagale afganistanskim rednim silam, pri čemer bodo lahko uporabile tudi zračne napade. Do sedaj so ameriške sile lahko posredovale le, v kolikor so bile neposredno napadene. Po novih pravilih bo o njihovem posredovanju odločal ameriški poveljnik, dovoljšen razlog pa bo, če se bo s tem pridobila strateška prednost. Režim, kakršnega uvajajo nova pravila, je do zdaj veljal le za sodelovanje med ameriško vojsko in afganistanskimi specialnimi enotami, po novem pa se širi na redno vojsko. V Afganistanu trenutno deluje 9’800 ameriških vojakov v okviru sil zveze NATO, ki ima v državi skupno 13’000 vojakov.

Nemška vlada je sprejela reforme o regulaciji energetskega trga v oziru do sončne in vetrne energije. Do sedaj so električni distributerji bili zavezani h kupovanju tako pridobljene električne energije, za katero je država predpisovala tarife, ki so zagotavljale razvoj sektorja. S temi subvencijami je spodbujala zasebno proizvodnjo vetrne in sončne energije, s takšno politiko pa je veljala za vzor razvoja obnovljivih virov energije. S sprejeto reformo se te tarife črtajo, njihova višina pa bo prepuščena tržni konkurenci.      

Ustavno sodišče je razsodilo, da prvi, drugi in tretji odstavek 37. a člena Zakona o obrambi niso protiustavni. Spomnimo, da sporni člen ob dvotretjinski parlamentarni večini vojski za nadzor meja podeljuje policijska pooblastila. Zakon je na pobudo Radia Študent v ustavno presojo podala varuhinja človekovih pravic. Odklonilno mnenje je podala ustavna sodnica  Jadranka Sovdat, pridružila pa se ji je tudi ustavna sodnica Dunja Jadek Pensa.

Sindikat žerjavistov Luke Koper je podal nasprotovanje vsakršni menjavi nadzornega sveta. Spominimo, da je Slovenski državni holding prejšnji teden zamenjal tri od svojih petih nadzornikov. Komentira predstavnik sindikata Mladen Jovičič.

Izjava

Off je pripravil vajenec Klemen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness