Off ameriškega priznanja podpore Siriji

Aktualno-politična novica
2. 8. 2012 - 14.00
 / OFF

V medije so prišli dokazi, da je predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama že v začetku leta podpisal nič več skriven dokument, v katerem je pooblastil ameriško obveščevalno agencijo CIO, da zagotovi podporo sirskim upornikom. Predstavniki administracije sicer trdijo, da naj bi šlo le za obveščevalno in logistično podporo, in zagotovil, da Amerika ne daje orožja neposredno v roke upornikom. Obenem pa so v javnost prišle novice, da so agenti CIE že dalj časa na sirskih tleh, kjer sicer ne razdeljujejo orožja, temveč le posredujejo in organizirajo transferje orožja med Turčijo, Katarjem in Savdsko Arabijo, ki zaradi proti-sirske agende podpirajo upornike. Slednje je priznal tudi predstavnik ameriške vlade, saj se glavno vozlišče za podporo upornikom nahaja v turškem mestu Andana, le 60 kilometrov stran od sirske meje, v istem mestu pa se nahaja tudi ameriška vojaška baza Incirlik. Glavna težava, s katero se soočajo Združene države Amerike, pa je seveda vprašanje, katerim upornikom posredovati orožje. Zgodovinski strah je seveda nevarnost, da bi naprednejše orožje padlo v roke Al-Kaidi, obenem pa se je na spletu pojavil posnetek, v katerem naj bi uporniki usmrtili ljudi lojalne sirskemu režimu.

Brazilsko zvezno sodišče je dvema naftnima multinacionalkama, Chevronu in Transoceanu, izdalo 30 dnevni ultimat za prekinitev črpanja in prevoza nafte iz vrtin, ki jih upravljajo pred obalo Brazilije. Razlog za prepoved sta bila dva incidenta, kjer je iz njihovih vrtin iztekalo olje pred obalo Ria De Janeira. Prvič v novembru prejšnjega leta in drugič marca letos. Obenem sta se obe korporaciji znašli pod drobnogledom, saj naj bi nafta uhajala zaradi napačne ocene geološke sestave tal in tehnike vbrizgavanja vode, s katero se črpa nafto. Trenutna prepoved bo trajala, dokler brazilska državna agencija ne zaključi svoje preiskave incidentov. Že v začetku leta pa je brazilska oblast prepovedala Chevronu sveža vrtanja in uporabo tehnike vbrizgavanja vode v obstoječih vrtinah.

Obeta se nova panika pred svežim virusom gripe – tokrat bo nosila ime tjulnova gripa. Znanstveniki so namreč v posmrtnih ostankih tjulnov, ki so preminuli pred obalo Nove Anglije v Ameriki konec prejšnjega leta, odkrili svež virus, ki je podoben virusu ptičje gripe. Kar straši znanstvenike, je dejstvo, da je virus prilagojen na sesalce, kar ga lahko naredi nevarnega za ljudi. Zaenkrat mu ljudje še nismo bili izpostavljeni, zato so ocene njegove nevarnosti še teoretične. V vsakem primeru pa si lahko obetamo novo histerijo, farmacevtska podjetja pa se tudi pripravljajo na svež dotok sredstev.

V vzhodni regiji Tadžikistana se po posredovanju vojske stanje pomirja, saj naj bi večji del upornikov prostovoljno predal svoje orožje. Boji so izbruhnili po umoru vodje varnostnih sil Abdulloa Nazarova, ki naj bi ga dal ubiti Tolib Ayombekov, regionalni velikaš, ki ima kontrolo nad tihotapljenjem drog skozi porozno mejo med Tadžikistanom in Afganistanom. Obenem pa se govori, da je bil uboj vodje varnostnih sil le priročen izgovor za tadžikistanskega predsednika Emomaliia Rahmona, da si s silo pridobi kontrolo nad omenjeno regijo v luči volitev, ki se bodo odvile naslednje leto, saj naj bi se v omenjeni predel Tadžikistana zatekali politični nasprotniki trenutnega predsednika.

Tik po sprejetju ukrepa s strani Rižanskega vodovoda, ki smo ga širše obravnavali v torkovem OFF-sajdu in s katerim se je v obalni regiji zaradi suše omejilo rabo pitne vode, so na občinskem uradu Mestne občine Koper pričeli z nadzorovanjem rabe vode. Kazni za občane, ki bi kršili ukrep, znašajo 250 evrov, podjetja bodo oglobili za 1252 evrov ter odgovorni osebi v podjetju izrekli še dodatno globo za 250 evrov, samostojni podjetniki pa bodo plačali 835 evrov. Ker pa je čas dopustov, pristojni mestni inšpektorat za ustrezno nadzorovanje spoštovanja ukrepa žal nima na razpolago ustrezne količine delovne sile. Zato so za prijavljanje kršitev aktivirali tudi mestne redarje ter uradno pozvali, da če ste občan ali ne, postanete „špicelj“ tudi vi.

V občini Prebold bodo obeležili 50. obletnico prvega praznovanja Dneva hmeljarjev. O programu Dneva hmeljarjev je za Radio Študent spregovoril podžupan, Franci Škrabe:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Problematiko, s katero se danes srečujejo slovenski hmeljarji, pa je na kratko pojasnil aktualni starešina hmeljarjev, Ignac Novak:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Off sta pripravila Polona in Kožuh.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.