OFF Arakibu

Aktualno-politična novica
25. 1. 2022 - 15.00
 / OFF

Po včerajšnjem vojaškem udaru v Burkini Faso je vojska sporočila, da je prevzela oblast. Povedali so še, da so govorice o aretaciji predsednika Rocha Kaboréja, ki jih je obrambni minister včeraj zanikal, resnične. Parlament je razpuščen in ustava je suspendirana. Sporočili so še, da bodo pripravili volitve, ki bodo »sprejemljive za vse«. Vodja udara je očitno generalporočnik Paul-Henri Damiba, predsednik Patriotskega gibanja za varnost in obnovo, v imenu katerega so vojaški častniki prevzeli oblast. Damiba, ki se je šolal v Franciji, je decembra po hudih porazih prevzel vodenje vojaškega območja, kjer se vojska spopada z islamističnim skupinami. 

Na volitvah v Turški republiki Severni Ciper je zmagala vladajoča Stranka nacionalne enotnosti, na čelu katere je nacionalist in zaveznik turškega predsednika Recepa Tayyipa Edoğana. Dosegla je 39,5 odstotka glasov. Tako je stranka še okrepila svoj položaj in bo zasedla 24 od skupno 50 zastopniških mest v parlamentu. Opozicijska levosredinska Republikanska turška stranka je dobila 32 odstotkov glasov in bo imela v parlamentu 18 sedežev.  

Premier Črne gore Zdravko Krivokapić je podpredsednika vlade Dritana Abazovića razrešil dolžnosti vodje Nacionalnega sveta za boj proti veliki korupciji. Hkrati pa je premier prevzel vodenje pravosodnega ministrstva. Gre za odziv na njegove načrte, da bi oblikoval manjšinsko vlado. Krivokapićevi zavezniki v prosrbski stranki Demokratična fronta vidijo v tem predvsem poskus, da bi se na oblast vrnila do predlani večno vladajoča DPS, ki jo vodi Milo Đukanović. V podporo vladi so v več mestih potekale manjše demonstracije. O protestih novinarka časnika Vijesti Mila Radulović.

Izjava

Več o črnogorski politični krizi v OFFsajdu ob petih.

Izraelske oblasti so že 197-ič zrušile palestinsko vas Arakib v puščavi Negev. Gre za eno izmed 45 beduinskih vasi, ki jim izraelske oblasti niso podelile statusa naseljenega kraja ter prebivalcem odrekajo vse pravice in grozijo z dolgoročnim izgonom. V omenjeni vasi živi 22 palestinskih družin z izraelskim državljanstvom. Izraelske oblasti trdijo, da je bila vas zgrajena nelegalno in da »jo je treba porušiti«. Prebivalci vasi na drugi strani navajajo, da gre za vas njihovih prednikov, ki je obstajala že pred Izraelom, saj so jo ustanovili v začetku 20. stoletja. Lastništvo zemljišč jim je priznavala tako osmanska oblast kot kasnejši britanski okupatorji. 

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je v televizijski izjavi povedal, da je Iran pripravljen razmisliti o nadaljevanju jedrskih pogajanj na Dunaju. Iran trenutno ni v neposrednih pogajanjih z Združenimi državami Amerike. Do zdaj je zagovarjal stališče, da bi se morale ZDA vrniti k jedrskemu dogovoru, iz katerega so enostransko izstopile leta 2018 – šele nato bi se pogajanja lahko nadaljevala. Pogovori med Iranom in evropskimi podpisnicami prvega sporazuma o iranskem jedrskemu programu so se po petih mesecih tišine znova začeli konec novembra lani. 

Poveljstvo Nata v Bruslju je sporočilo, da bo povečalo vojaške aktivnosti v vzhodnoevropskih članicah. 8500 ameriških vojakov, kar ustreza dvema brigadama, bo v strogi pripravljenosti. Danska bo v Litvo poslala štiri vojaške lovce, v Baltsko morje pa vojno ladjo. S tem se napetost stopnjuje, saj je ruski predsednik Vladimir Putin opozoril, da se bo Rusija odzvala na vsakršno povečevanje vojaških kapacitet čezatlantskih vojaških zaveznikov na tem območju.

Prvi krog glasovanja na italijanskih predsedniških volitvah še ni dal odgovora na vprašanje, kdo se bo preselil na Kvirinal, v renesančno predsedniško palačo v središču Rima. Velika večina članov volilnega kolegija, ki ga sestavljajo člani obeh domov parlamenta in predstavniki pokrajin, naj bi oddala prazne glasovnice, zato ni noben od kandidatov prejel potrebnih 673 glasov. Stranke pa so danes začele pogovore o morebitnem kandidatu, ki bi ga podprla večina. Trenutnemu predsedniku Sergiu Mattarelli se bo sedemletni mandat iztekel 3. februarja. 

Predsedstvo Socialnih demokratov je na današnji seji za novega predsednika strokovnega sveta v parlamentu za gospodarstvo izvolilo Sandija Češka. Ta je po besedah predsednice stranke Tanje Fajon uspešen gospodarstvenik, ki zagovarja etično ekonomijo. Češko je v vrhu najbogatejših Slovencev v zadnjem času padel na drugo mesto. Revija Manager premoženje njega in njegove žene ocenjuje na 355 milijonov evrov, večino pa predstavlja lastništvo družbe Studio Moderna, ki ima med drugim v lasti Top Shop, Dormeo in Kosmodisk. Fajon je še povedala, da bodo program stranke predstavili na programski konferenci stranke 26. februarja.  

Sindikat zdravstva in socialnega varstva je predlagal zaostrovanje stavkovnih aktivnosti sindikata in zagrozil s stavko. Za to se je odločil, ker ministrstvo za zdravje do dogovorjenega datuma, 15. januarja, ni začelo pogovorov o sindikalnih zahtevah za zvišanje plač v dejavnosti. V sindikatu so sicer povedali, da so dan pred rokom prejeli obvestilo, da na ministrstvu trenutno aktivno rešujejo epidemiološko situacijo. Časa očitno niso našli niti v naslednjih desetih dneh, čeprav je minister za zdravje že prejšnji teden povedal, da bi lahko vlada že prejšnji četrtek sprejela izhodišča za pogajanje. Stavkovni odbor sindikata se bo sestal v petek, ko bo sprejel dokumente, potrebne za napoved stavke. 

Parlamentarna komisija, ki preiskuje vladne ukrepe, povezane z epidemijo, od nastopa aktualne vlade do marca letos, je napovedala zaslišanje bivšega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja in lastnika podjetja Majbert Pharm, Klemna Nicolettija. Pod Gantarjevim vodstvom je ministrstvo za zdravje od Nicolettijevega podjetja kupilo večje količine testov, to pa so utemeljili s trditvijo, da bi tako olajšali množično testiranje na okužbo. Metka Paragi, nekdanja zaposlena v nacionalnem laboratoriju za zdravje, je na zaslišanju pred komisijo povedala, da so bili omenjeni testi neustrezni za testiranje na novi koronavirus, NLZOH pa je kljub temu potrdil njihovo ustreznost. Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je očitke zavrnila. Sicer pa je komisija Nicolettija že večkrat vabila na zaslišanje, a neuspešno. 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.