OFF avtobusnih prevoznikOFF

Aktualno-politična novica
18. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

O nigerijski teroristični skupini, njenem drugačnem izvoru in kontekstu.
 / 5. 2. 2015
Nigerijske varnostne službe so iz ujetništva v gozdu na severozahodu države po domnevnem dogovoru z ugrabitelji rešili več kot 300 ugrabljenih dijakov. Odgovornost za ugrabitev prejšnji teden je prevzela islamistična organizacija Boko Haram, ki vojaško džihadira proti nigerijskim oblastem že 18 let in naj bi šolo napadla zaradi preveč zahodnjaškega učnega programa, ki je v nasprotju z islamskim naukom. Dijake deške šole trenutno zdravstveno pregledujejo v bližji bolnišnici, manjšina - med 50 in tristo - pa jih je še vedno v ujetništvu neznano kje. Podobno množično ugrabitev je Boko Haram izvedla že pred šestimi leti v ženskem internatu, če je njihov prevzem odgovornosti resničen, pa to pomeni, da je organizacija razširila svoje delovanje s severovzhoda še na severozahod države.  

Prvi del serije o zgodovini in sedanjosti Iraka
 / 22. 4. 2020
Iraška javnost, predvsem zaposleni v javnem sektorju, je zatrepetala ob preuranjenem pogledu na predlog proračuna za naslednje leto, ki je nekako pricurljal v javnost. Proračun, ki naj bi rešil državo iz finančne krize, predvideva devalvacijo iraškega dinarja za dvajset odstotkov in zmanjšanje sredstev za dodatke k plači javnih uslužbencev, ki predstavljajo enega izmed najštevilčnejših ekonomskih sektorjev v Iraku. Prezgodnje rojstvo dokumenta je presenetilo predvsem finančnega ministra Alija Allawija, ki je opozoril, da lahko to vpliva na neodvisnost odločitev zakonodajalcev, kot da jih ni prav ta javnost izvolila. Poleg tega, da bo curljanje dokumentov morda vplivalo na odločitev poslancev, je povzročilo tudi prezgodnji padec vrednosti dinarja na črnem trgu, kjer poteka divja menjava dinarjev za ameriške dolarje.

Danski parlament je dahnil usodni da načelu ˝le da pomeni da˝. Novela kazenskega zakonika, ki bo v veljavo stopila prvi dan prihodnjega leta, na novo definira pravni pojem posilstva - to je vsak spolni odnos, v katerega niso privolili vsi sodelujoči. Kljub temu da bo tožilstvo še vedno moralo priskrbeti dokaz za nestrinjanje, mu vsaj ne bo več treba dokazovati, da je posiljevalec ali posiljevalka poskušala žrtev poškodovati. Danska je dvanajsta evropska država, ki je posodobila zakonodajo na področju spolnega nadlegovanja.

Redefinicija posilstva: samo ja pomeni ja
 / 4. 3. 2020
Tudi španski parlament sprejema odločitve, ki najbolj jezijo katoliške konzerve. Spodnji dom je sprejel zakon, ki uzakonja možnost evtanazije in pomoči pri samomoru, kar je v Španiji za zdaj kaznivo dejanje z zagroženo desetletno zaporno kaznijo. Kljub nekaj več kot desetim podpornikom konservativne Ljudske stranke in skrajne desne stranke Vox, ki so pred stavbo parlamenta razgrnili črn transparent z napisom ˝Vlada smrti!˝, bo zakon najverjetneje potrdil tudi zgornji dom parlamenta. Tako bodo lahko bolniki z resnimi, neozdravljivimi ali nevzdržnimi boleznimi, potem ko bodo zaprosili vsaj štirikrat, lahko z zdravniško pomočjo predčasno zapustili tostranstvo in se odrešili zemeljskih muk. 

Formirana nova črnogorska vlada
 / 5. 12. 2020
Ob jadikovanju katoliških konzerv na zahodu in severu Evrope je pomirjena vsaj zibelka pravoslavnih konzerv na našem delčku sveta - Balkanu. Črnogorska vlada je namreč sprejela spremembe in dodatke k zakonu o svobodi veroizpovedi, ki jih je po svojih kanalih predlagala črnogorska metropolija in s tem zadostila vsem zahtevam Srbske pravoslavne cerkve. A cerkveni vrh opozarja, da - kljub nasprotnim trditvam premierja Zdravka Krivokapića - vlada k njim ob oblikovanju sprememb zakona ni pristopila. Samovoljno ali ne je iz zakona umaknila člen o prenosu lastništva in obvezni registraciji cerkvenih nepremičnin, proti čemur so srbski pravoslavci v Črni gori ˝pa i šire˝ skoraj eno leto marširali pod svetimi ikonami na tako imenovanih litijah in molebanih. Ustrašili so se, verjetno upravičeno, da bo takratna oblast pod vodstvom predsednika vlade Mila Đukanovića nacionalizirala lastnino Srbske pravoslavne cerkve, ki jo je nedvomno pridobila z najbolj poštenimi procesi. 

Hrvaška in Italijanska se pogajata o razdelitvi morja v izključni gospodarski coni
 / 3. 12. 2020
Po Jadranski obali navzgor in z arbitražnim sporazumom navzdol je sabor z veliko večino podprl odločitev hrvaške vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Ko to kaže, ko to laže Slovenija nema more? Ima more, ima more, preko ekonomske cone.

 

 

NOVICE V SLOVENIJI:

Četrtkov nasilni protest odpadel kljub policijskemu oglaševanju nedovoljenega zbiranja
 / 27. 11. 2020
Litije in molebane kot uspešno sredstvo upora predlagamo tudi petkovim kolesarskim protestnikom, ki se bodo danes ob sedmih posamično sprehodili po praznično okrašeni in po kuhanem vinu nesmrdeči Ljubljani. 

Z malo drugačnim verskim obredom, pogrebno povorko, pa so se smrti svoje gospodarske dejavnosti poklonili turistični avtoprevozniki. Najprej so se zapeljali po ulicah središča Ljubljane, nato pa se mimo glavne avtobusne postaje zapeljali pred ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ministrstvo za infrastrukturo ter sedež Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, kjer so opravili žalno slovesnost. Obrtna in Gospodarska zbornica sta se, kot je neoliberaliziranim institucijam v navadi, od protesta že distancirali in se še za kakšen dodaten centimeter zarinili v zadnjico trenutne vlade. Turistično prevozništvo na zadnjo pot pospremi Jože Košir, direktor avtobusno-prevozniškega podjetja Sintrako d. o. o.. 

Izjava

O volilnem kongresu Desusa, umiku Karla Erjavca in prihodnosti vladne koalicije
 / 21. 1. 2020
Hlače na prej omenjeni zadnjici se vse močneje tresejo. Potem ko sta se izvršni odbor in svet koalicijske stranke DeSUS soglasno odločila o odhodu iz koalicije, je iz vlade odstopil minister za zdravje iz iste stranke Tomaž Gantar, čeprav je zagotavljal, da tega ne bo storil. A ljubljenega vodje Janeza Janše ne more presenetiti nič, še več, kot vse kaže, se je naučil odpirati kuverte, saj je Gantarjevo izstopno izjavo že posredoval v državni zbor. ˝Minister za zdravje je mrtev, živel minister za zdravje,˝ je ob tem pomislil Janez in se kot Napoleon Bonaparte sam okronal za novega ministra za zdravje. Najsposobnejšemu predsedniku Slovenske demokratske stranke vseh časov bo, hvala bogu, pri opravljanju nove službe lahko pomagala žena, mati, zdravnica, kraljica Urška Bačovnik, saj sta prijavljena v istem gospodinjstvu in obiskujeta isto cerkev. 

Kam sodijo »demokrati«, kot so Janez Janša, Aleš Hojs, Božo Predalič in podobni iz vrst S(D)S?
 / 16. 12. 2020
Medtem ko je DeSUS takoj po napovedanem odhodu iz koalicije - v slovo ali pa kot dobrodošlico v KUL-koaliciji - na sedež stranke prejel kuverto z belim prahom, so člani prevečkrat omenjene koalicije KUL potrdili podporo Karlu Erjavcu za prihodnjega mandatarja. A veselje koalicije, ki zase pravi, da je KUL, je hitro prekinil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko ˝proti počitku gospodarstva˝ Počivalšek z izjavo o brezpogojni in soglasni zvestobi Janševi vladi. Zvestoba Stranke modernega centra je kljub temu vprašljiva, saj naj bi poslanci predčasno prekinili sestanek in odšli domov brez sklepov. A Zdravc se za to ne meni, tako kot se za mnenje svojih strankarskih kolegov ne meni poslanec DeSUS-a Robert Polnar, ki kljub napovedim o izključitvi stranke ne bo zapustil.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness