OFF avtorskega prava

Aktualno-politična novica
16. 4. 2019 - 15.00
 / OFF

Nemško ustavno sodišče je podelilo pravico udeležbe na volitvah tudi duševno motenim državljanom. Pri majskih parlamentarnih evropskih volitvah bo tako lahko sodelovalo novih osemdeset tisoč državljanov, ki imajo od sodišča podeljenega varuha, ki jim pomaga premagovati duševne ovire. Pravico voljenja so dobile tudi osebe, ki so bile zaradi duševnih težav oproščene kazenske odgovornosti za prekrške in namesto v zaporu kazen prestavljajo v psihiatrični bolnišnici. Nemško ustavno sodišče je že januarja dosedanjo omejitev pravice glasovanja razglasilo za neustavno, a je sprejemanje nove zakonodaje potekalo počasi, saj koalicija ni dosegla soglasja, ali naj ukrep začne veljati že za evropske volitve. Ustavno sodišče je zato poseglo vmes in razglasilo, da razširitev pravice velja že za evropske volitve

Protivladni protesti v Sudanu
 / 9. 1. 2019
Afriška unija je Sudanskemu prehodnemu vojaškemu svetu, ki trenutno, po odstavitvi predsednika Omar al-Baširja, vlada Sudanu, zagrozil z izključitvijo države iz organizacije, v primeru, če v 15 dneh ne izpeljejo prenosa oblasti. Afriška unija tako zahteva enako kot protestniki na ulicah, ki vztrajajo, naj general Abdel Fatah al-Burhan in njegovih devet kolegov odstopijo in predajo oblast civilni vladi, ki naj namesto vojaškega sveta pripravi volitve. Prehodni vojaški svet se še ni odzval na zahtevo Afriške unije, a je pozval opozicijske politične stranke in protestnike, naj izberejo naslednjega premierja, in obljubil spoštovanje njihove izbire.

Malezija in Kitajska sta po devetih mesecih pogajanj izpogajali del kitajskega projekta Pas in cesta, ki bo v Maleziji gradil železniške povezave. Malezijska vlada na čelu z novim premierjem Mahathir Mohamadom je izpogajala zmanjšanje sredstev pri železniški povezavi Vzhodna obala za tretjino in povečano vključitev lokalnih oblasti in prebivalstva v izgradnjo te 640 kilometrov dolge železniške povezave. V novi pogodbi se je predvsem zmanjšala višina obrestne mere in s tem odvisnost malezijske vlade od kitajskih bank. Prav tako bo po novi pogodbi izgradnjo vodilo, poleg prvotnega vodje, kitajskega gradbenega podjetja za komunikacijo, še lokalno podjetje. Revizija projekta je v skladu z volilno obljubo Mahathirja, ki je v luči domnevnega koruptivnega obnašanja prejšnjega premierja Nadžiba Razaka obljubil pregled vseh večjih projektov, ki jih je odobrila prejšnja vlada. Podobno revizijo je napovedal tudi kandidat za indonezijskega premierja Prabovo Subianto, in sicer v primeru, če bi njegova stranka zmagala na jutrišnjih volitvah.

Severni tok deli Evropsko unijo
 / 13. 3. 2017
Evropska komisija je z odobritvijo pomoči v vrednosti 215 milijonov evrov omogočila nadaljevanje gradnje nove baltske plinske cevi med Dansko in Poljsko. Polovico stroškov cevi, ki bo stala 1,6 milijarde evrov, bo poravnala Poljska. Tamkajšnji premier Mateusz Morawiecki je poudaril pomen plinske cevi za povečanje poljske energetske varnosti in primerjal tako imenovano Baltski plinski vodovod, ki bo dovažal danski in norveški plin, z vodovodom Severni tok 2, ki bo Nemčiji dovažal ruskega. Da bi omogočili gradnjo plinskega sistema, sta Danska in Poljska rešili svoj mejni spor na morju, kjer bo potekala gradnja.

Države članice Evropske unije so dokončno potrdile direktivo o avtorskem pravu na enotnem digitalnem trgu, katere deklerativni namen je zagotoviti pošteno plačilo in priznanje dela umetnikom in drugim, ki objavljajo stvaritve na spletu. Direktivo, ki jo je potrdilo 19 članic, nasprotovalo pa ji jih je šest, so ves čas spremljali strahovi, da bo direktiva omejevala svobodo spleta. Direktiva zahteva, da družbena omrežja ne objavljajo ustvarjenih vsebin brez dovoljenja umetnikov, novinarjev in drugih ustvarjalcev vsebin. Podjetja bodo morala z ustvarjalci vsebin pred objavo njihovih del tudi skleniti licencijsko in plačno pogodbo. Prav tako bodo brskalniki morali plačati novinarjem za uporabo delov njihovih člankov med svojimi rezultati.

Načelni dogovor glede osnutka evropske direktive o ureditvi avtorskih pravic
 / 14. 2. 2019
Podjetja z letnim dobičkom, manjšim od 10 milijonov evrov, so oproščena obveznega plačevanja ustvarjalcev. Direktiva avtorskih pravic je bila posodobljena na pobudo Evropskega sodišča, ki je opozarjalo, da zakonodaja iz leta 2001 ni primerna za uporabo v digitalni dobi. Direktivi so nasprotovali zagovorniki svobodnega spleta, ki trdijo, da bodo nova pravila to svobodo omejevala. Sporen je bil predvsem trinajsti člen, ki nalaga, da družbena omrežja vso vsebino nalagajo v skladu z zakoni o avtorskih pravicah, kar bi lahko pripeljalo do uporabe tako imenovnaih filterjev nalaganja, ki bi lahko nehote brisali legalno vsebino. Nemčija, ki je dolgo nasprotovala sprejetju te direktive, je tako na koncu sicer glasovala zanjo, a poudarila, da uporaba filterjev nalaganja v Nemčiji ne bo obvezna. Države članice imajo zdaj dve leti časa za implementacijo direktive.

Višji uradnik Sirskih demokratičnih sil je izjavil, da jih predstavniki ameriške vojske prepričujejo, naj omejenemu številu turških čet omogočijo dostop na sirsko stran turško-sirske meje. Turške čete naj bi s tem prestopom postale del varne cone v severnovzhodni Siriji. Sirske demokratične sile, večinoma sestavljene iz Kurdov, takšnemu ukrepu ostro nasprotujejo. Ameriški načrt za vzpostavitev varne cone med Turčijo in Sirijo naj bi tudi izključeval vojaške enote, sestavljene iz Kurdov. Kurde naj bi pri varovanju območja nadomestili za zdaj nedefinirani “domačini”.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.