OFF Baby Doca

Aktualno-politična novica
6. 10. 2014 - 14.00
 / OFF

Na Haitiju je v 64. letu starosti umrl nekdanji predsednik, se opravičujemo, diktator Jean-Claude Duvalier a.k.a. Baby Doc. Otoški državici je z 19 leti začel vladati leta 1971. Med obdobjem njegove klene vladavine, v kateri je vsakdanje življenje na otoku pomagala greniti privatna milica Tontones Macoutes, je državo zapustilo 100.000 ljudi. Med njegovo vladavino in vladavino njegovega očeta, Francoisa Duvaliera a.k.a. Papa Doca, je umrlo vsaj 30.000 ljudi. Leta 1986 je zaradi pritiska mednarodne skupnosti za 25 let zapustil državo. Leta 2011 se je ponovno vrnil na Haiti in celo nameraval ponovno kandidirati za predsednika. Edina posebna novica, povezana z njegovo smrtjo, prihaja od skupine potomcev žrtev njegovega režima, ki tudi posthumno kanijo doseči pravico na sodišču z obtožbo proti zločinom človeštva, zskrivljenim s strani Baby Doca.

Nadaljujmo z drugačnim, a prav tako smrtonosnim virusom.  Poleg ebole se je na afriškem kontinentu, natančneje v Ugandi, pojavil še eden iz družine nehvaležnih patogenov, imenovan marburg. Njegovi simptomi so podobni simptomom ebole - hudo notranje krvavenje, bruhanje in diareja. Virus se prenaša podobno kot ebola, smrtnost je do 80-odstotna.

Ostajamo v Ugandi. Skupina članov parlamenta je po koncu turneje po območjih, kjer živi največ ljudi, okuženih z virusom HIV, ugotovila, da je število okuženih med drugim veliko tudi zato, ker na ugandskem trgu ni dovolj velikih kondomov. Na državno parlamentarno komisijo za HIV so naslovili pismo, v katerem pozivajo, naj ta po najhitrejšem postopku stopi v stik z različnimi izdelovalci kondomov, predloži prave mere in tako poskrbi, da bo ugandska mladina lahko brezskrbno seksala. Z obratnim, a nič manj perečim problemom so se leta 2006 začeli spopopadati v Indiji. Indijski odbor za medicinske raziskave je takrat namreč ugotovil, da so za približno 60 procentov moških v Mumbaju kondomi, narejeni po mednarodnih standardih, preveliki.

V Braziliji so včeraj potekale predsedniške volitve. Po prvih podatkih naj bi sedanja predsednica Dilma Rousseff iz Delavske stranke prejela 42 odstotkov glasov, kar pa ni bilo dovolj za zmago v prvem krogu. V drugem krogu volitev se bo tako z njo pomeril Aecio Neves iz Brazilske socialnodemokratske stranke. Prejel je 34 odstotkov glasov. Iz predsedniške bitke je tako izpadla Marina Silva, za katero se je še pred kratkim zdelo, da je neustavljiva. Neves je njene podpornike že pozval, naj ga podprejo v drugem krogu. V Braziliji je 142 milijonov volilnih upravičencev, volilna udeležba v prvem krogu je bila 80-procentna.

Od enih volitev k drugim. V Bolgariji so se včeraj odvile že tretje parlamentarne volitve v zadnjih dveh letih. 33 procentov glasov, kar je zadostovalo za prvo mesto, je dobila stranka Državljani za evropski razvoj Bolgarije - GERB nekdanjega premierja Byoka Borisovega. Stranka bo s tem dobla nekaj manj kot 90 sedežev v parlamentu, za absolutno večino bi jih bilo treba imeti 121. Naj spomnimo, da je Byoko Borisov konec leta 2012 zaradi izjalovljenih se strukturnih reform in neboja proti korupciji ter organiziranemu kriminalu, kar je na ulice prignalo številne Bolgare, moral odsotpiti. Drugo- in tretjeuvrščeni Bolgarska socialistična stranka ter stranka Gibanje za Pravice in Svobodo si bosta razdelili nekaj manj kot 90 sedežev v parlamentu.

V ustaljene tirnice pa se vrača tudi življenje v središču Hong Konga. Na delovna mesta se po tednu dni vračajo uradniki, prav tako so se ponovno odprle šole. Potem ko je hongkonški šef Leung Chun-ying protestnike opozoril, da bodo v primeru nadaljevanja protestov sledile posledice, so se mnogi odločili, da se umaknejo izpred vladnega sedeža. Protestniki so sicer z vlado pričeli pogovore o svojih zahtevah, vezanih na širše politične reforme, o dejanskih pogajanjih pa zaenkrat še ni slišati. Odločitev o umiku izpred vladnega sedeža med aktivisti ni bila enotna, del protestnikov se je kljub grožnjam odločil ostati.

V Bruslju bo svojo kandidaturo za podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetsko unijo, drevi zagovarjala Alenka Bratušek. Čaka jo triurno zaslišanje pred  člani odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane ter člani odbora za industrijo, raziskave in energijo. Do sedaj je bilo na zaslišanjih v Evropskem parlamentu potrjnih 16 od 21 komisarskih kandidatov.

Na včerajšnjih županskih volitvah ni prišlo do pretresov. V prvem krogu je bilo izvoljenih 159 županov, med drugim sta zmagala dosedanji koprski župan Boris Popovič in ljubljanski župan Zoran Janković. Prvi župan Ankarana je postal Gregor Strmčnik. Svojo ponovno ponovno zmago je za Radio Študent komentiral Zoran Janković

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

V Mariboru sta se v drugi krog županskih volitev pričakovano uvrstila nekdanji župan Franc Kangler ter trenutni župan Andrej Fištravec. Slednji odgovarja na vprašanje, ali je uvrstitev Kanglerja v drugi krog klofuta vstajnikom.
 

Izjava se nahaja v posnektu oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.