Off Berlusconijeve desnice na Siciliji

Aktualno-politična novica
30. 10. 2012 - 14.00
 / OFF

Vietnamsko sodišče je na šest in štiri leta zapora obsodilo glasbenika Tran Vu Anh Binha ter Vo Minh Trija, ki naj bi s svojimi do vlade kritičnimi besedili širila protidržavno propagando. Aretirana sta bila že leta 2011 in zgolj pet urna sodna obravnava je bila dovolj, da sta bila spoznana za kriva. Poleg družbeno angažiranih besedil sta politično nekorektno prepevala tudi o vietnamskem odzivu na teritorialne težnje Kitajske po ozemlju v Južno Kitajskem morju. Državi sta zaradi spornih teritorijev v konfliktu že več mesecev. Umetnika sta bila sicer obsojena zaradi širjenja protidržavne propagande samo teden po tem, ko so bili zaradi istega razloga trije vietnamski blogerji obsojeni na od štiri do dvanajst let zapora.

 

Minister za notranje zadeve Šejk Rashid Al Khalifah je v Bahrajnu izdal prepoved protestov in javnih zborovanj v državi. V izjavi za javnost minister pojasnjuje, da naj bi prebivalci zlorabljali pravico do svobode govora in pravico do javnega izražanja, česar vlada ne bo več tolerirala. Pozicija smatra, da so razlogi za proteste skovani s strani opozicije pod vodstvom Narodne islamske skupnosti, ki naj bi hotela obstoječo oblast nelegalno zrušiti.

 

Na nedeljskih lokalnih volitvah v Čilu je vladna koalicija Zveza za Čile, ki jo vodi konservativni predsednik države Sebastian Pinera, doživela hud poraz. Levosredinski opoziciji bo morala prepustiti vodenje najpomembnejših občin v glavnem mestu Santiagu in v drugih pokrajinskih središčih. Desni blok je od 144 občin, kolikor jih je obvladoval v prejšnjem mandatu, ohranil oblast v 121 občinah. Levosredinski blok je prej imel v svojih rokah 147 občin, poslej pa jih bo vodil 168. Za Pinero je najbolj boleča izguba pomembnih občin glavnega mesta Santiaga, zlasti najbogatejše občine Providencia, kjer je 16 let županoval njihov kandidat Cristian Labbe, ki ga je zdaj premagala neodvisna leva kandidatka Josefa Errazuriz. Labbe predstavlja zadnjo javno figuro iz časa diktature, bil je vojaški polkovnik in pripadnik zloglasne tajne službe DINA ter tesni sodelavec diktatorja Augusta Pinocheta.

 

Nadaljujemo s še enim hudim političnim porazom. Na nedeljskih predčasnih volitvah za deželni parlament ga je doživela stranka bivšega italijanskega premiera Silvia Berlusconija Ljudstvo Svobode. Z dobrimi 30imi odstotki je zmagal kandidat leve Demokratske stranke Rosario Crocetti, in sicer s tremi odstotki prednosti pred kandidatom Ljudstva svobode, Nellom Musumecijem. 61-letni Crocetta je znan po svojem boju proti organiziranem kriminalu – še danes namreč živi pod policijsko zaščito - in javnem priznanju, da je homoseksualec.

Več glasov od pričakovanja pa je dobil tudi kandidat gibanja Pet zvezdic komika in „antipolitika“ Beppa Grilla, Giancarlo Cancellerija, ki mu je z 18 odstotki glasov pripadlo tretje mesto. Gibanje pet zvezdic je z 14,5 odstotka glasov postala tudi najmočnejša posamična stranka v deželnem parlamentu v Palermu. Ljudstvo za svobodo je s slabimi 13imi odstotki pristala šele na tretjem mestu, pri čemer je v primerjavi z volitvami leta 2008 izgubila skoraj polovico podpore. Po mnenju političnih analitikov kaže takšen rezultat slabe napovedi za Ljudstvo svobode na parlamentarnih volitvah aprila prihodnje leto.

 

Madžarski parlament je včeraj zvečer izglasoval predlagano spremembo ustave, ki določa obvezno registracijo volivcev za udeležbo tako na parlamentarnih kot tudi na lokalnih, regionalnih in volitvah za Evropski parlament. Spremembe ustave bodo začele veljati septembra prihodnje leto, prvič pa se bodo morali madžarski volilni upravičenci registrirati aprila 2014, ko so predvidene naslednje splošne volitve. Takrat se bodo morali volivci registrirati najmanj petnajst dni pred volitvami osebno na upravni enoti ali z elektronskim podpisom preko vladne spletne strani, v tujini živeči Madžari in pa bodo ta birokratski posel lahko opravili tudi preko navadne pošte. Do sedaj je bil dovolj oseben dokument, ki ga je bilo potrebno pokazati na volilni enoti na dan volitev. Balasa Deneša iz madžarskega združenja za državljanske pravice smo vprašali, kakšni so bili argumenti za spremembo ustave:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Balaš nadaljuje, kaj je vladajoča politika premiera Viktorja Orbana z omenjeno spremembo hotela doseči:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Združeni narodi so na indonezijsko vlado naslovili priporočilo k priznanju staroselskih ljudstev na svojem ozemlju. Vlada je zaščito staroselskih ljudstev širom sveta sicer pozdravila, a zanikala, da bi bila ta potrebna na njihovem ozemlju, saj da staroselcev sploh ni. Več o dotični problematiki zveste v Offsajdu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.