Off bizarnih kandidatov in razumnih protestov

Aktualno-politična novica
9. 8. 2012 - 14.00
 / OFF

Libijski začasni narodni prehodni svet je po letu dni od padca dolgoletnega voditelja Libije Moamerja Gadafija predal oblast novoizvoljeni zakonodajni skupščini. Oblast je vodja sveta Mustafa Abdul Đalil v Tripolisu simbolično predal najstarejšemu članu skupščine Mohamedu Aliju Salimu, s tem pa je bil prehodni svet tudi razpuščen. Đalil je na ceremoniji priznal, da svet ni uspel pri zagotavljanju varnosti v državi, a dodal, da je le vladal v izjemnih razmerah. Dvestočlanska skupščina, ki je bila izvoljena 7. julija, bo imenovala vlado, ki bo vladala do novih volitev, te pa bodo sledile oblikovanju nove ustave. Delovna skupina ima namreč 120 dni časa za pripravo osnutka ustave, ki jo bo morala skupščina potrditi z dvotretjinsko večino, nato pa bodo o njej odločali še volivci na referendumu. V novi skupščini je 80 sedežev rezerviranih za politične stranke, 120 pa za neodvisne kandidate.

Na Sinajskem polotoku v Egiptu je po včerajšnjem vojaškem napadu na vas Al Toma, v katerem naj bi umrlo 20 domnevnih militantnežev, znova prišlo do spopadov. V mestu El Ariš ob Sredozemskem morju so neznani napadalci napadli policijsko postajo. V napadu sicer ni bilo ranjenih, so pa spopadi trajali nekaj ur. Egiptovska vojska sicer nadaljuje svoje operacije v Sinaju po nedeljskem napadu neznanih napadalcev, v katerem je umrlo 16 egiptovskih obmejnih policistov. Zaradi napada je novoizvoljeni egiptovski predsednik Mohamed Mursi odstavil vodjo obveščevalne službe in guvernerja province, kjer je do napada prišlo. Palestinsko gibanje Hamas je z več strani obtoženo, da je vpleteno v nedeljski napad, kar samo ostro zanika. Vodja rivalskega gibanja Fatah Nabil Šat pa je v torek dejal, je nedeljski napad najbolj koristil Izraelu zaradi napetosti med Egiptom in Palestinci.

Še vedno odmeva izjava ameriškega republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja, ki jo je podal ob svojem nedavnem obisku Jeruzalema. Ob primerjavi izraelskega in palestinskega bruto domačega proizvoda je gromozansko razliko v prid Izraela pripisal kulturi. Dejal je, citiramo: “Kultura naredi vso razliko“, konec citata. Izjava je, poleg tega, da je rasistična, tudi zavajajoča, saj povsem zamolči izraelsko vojaško okupacijo, ki so ji podvrženi Palestinci na okupirani ozemljih, torej v Gazi, Zahodnem bregu in vzhodnem Jeruzalemu. Ena od mnogih skupin, ki je proti Romneyjevi izjavi dvignila glas, je ameriška organizacija Jewish Voice for Peace. Romneyju so poslali javno pismo, v katerem ga opozarjajo, da njegova izjava ne predstavlja stališč Judov, Američanov in njihovih zaveznikov, hkrati pa ga pozivajo, naj se Palestincem opraviči za svoje namensko nepoznavanje dejstev in rasistične predsodke, ki za tem stojijo. Govorili smo s Sydneyjem Levyjem iz organizacije Jewish Voice for Peace, ki poleg rasizma opozori tudi na stereotipiziranje Judov:

Izjava v celem posnetku oddaje

Organizacija Jewish Voice for Peace je zbrala več kot 17.000 podpisov podpore pismu, ki so jih hoteli predati Romneyjevi pisarni v Bostonu, vendar jih tam niso želeli sprejeti. Levy je še dodal, da ameriški Judje praviloma ne glasujejo drugače kot ostali državljani. Takšne izjave, kot je bila Romneyjeva, so tako bolj namenjene judovskim donatorjem sredstev za predsedniško kampanjo:

Izjava v celem posnetku oddaje

V sirskem mestu Alep na severu države po poročanju aktivistov potekajo novi napadi vladnih sil. Vlada naj bi poskušala ponovno prevzeti nadzor nad predeli mesta, ki jih nekaj tednov nadzorujejo uporniki. Vlada naj bi pri napadih uporabljala tudi helikopterje. Spopadi so skoncentrirani v predelu Salah al-Din, ki se smatra za ključno območje glede oskrbovalne poti za vojsko. Državni mediji že poročajo, da ima vojska že poln nadzor nad tem delom mesta, aretirala ali ubila pa naj bi na stotine terorističnih plačancev, kot vlada imenuje upornike. Tako imenovana Svobodna sirska vojska ponuja nasprotujoče podatke, in sicer da se je morala režimska vojska zaradi njene ofenzive po hudih izgubah umakniti. Sirska državna televizija je pred dnevi sicer poročala, da so med ujetimi uporniki v Alepu tudi savdski in turški vojaški oficirji, znano pa je, da je med uporniki tudi precej tujih državljanov.

Kitajska je ponovno posegla v produkcijo redkih kovin, potrebnih za visokotehnološke izdelke z zahtevo, da rudniki in talilnice dosegajo vsaj minimalno državno kvoto, sicer bodo zaprti. V tem primeru bi se celotna kitajska produkcija teh kovin zmanjšala za 20 odstotkov, cena pa se bo dvignila. Že leta 2009 je Kitajska z izvoznimi omejitvami dvignila cene redkih kovin na mednarodnih trgih, medtem ko so na notranjem trgu cene nižje. Kitajska želi z regulacijo produkcije redkih kovin varovati svoja nahajališča in prestrukturirati domačo industrijo v obsežnejše obrate. Prav tako želi prisiliti druge države, da začnejo črpati svoje vire, saj ima Kitajska v lasti le 30 odstotkov svetovnih nahajališč, medtem ko pokriva 90 odstotkov svetovne proizvodnje.

Čilska policija je z vodnimi topovi in silo razgnala več tisoč študentskih protestnikov na ulicah glavnega mesta Santiago. Študentski protesti trajajo že eno leto z zahtevo po reformi izobraževalnega sistema, s katero bi trenutni sistem privatnih univerz in šol nadomestili z javnim šolstvom. Privatni sistem namreč ne nudi dostopa do izobrazbe revnejšim slojem. Kljub enoletnim protestom in dialogu z vlado se po besedah študentov še vedno ni nič spremenilo, zaradi česar se študentsko gibanje radikalizira. Aktivisti med protesti povzročajo vedno več materialne škode na ulicah glavnega mesta, s čimer želijo vlado prisiliti v reformo.

Srbski dnevnik Kurir je objavil novico, da je hrvaški ustaški pop pevec Marko Perović Thompson, znan po protisrbskih besedilih, lastnik piratske radijske postaje, ki oddaja na območju Beograda in širše. Narodni radio oddaja na frekvenci 87,5, istoimenska postaja pa obstaja tudi na Hrvaškem, kjer predvaja predvsem hrvaško glasbo. Podobno glasbo s ščepcem srbske in bosanske muzike vrti tudi Narodni radio v Srbiji, ki tudi jingle in reklame predvaja v hrvaškem jeziku. Po neuradnih podatkih je večinski lastnik hrvaškega Narodnega radia ravno Perović. Postopek v Srbiji proti temu radiu že poteka, vendar ga otežuje dejstvo, da postaja stalno menja kraj oddajanja.

V bitko za titulo predsednika Republike Slovenije je vstopil tudi iz mariborske nadškofije izključeni duhovnik Dušan Egidij Kubot. Potencialnega predsedniškega kandidata, Kubot namreč še ni uradno kandidat, skrbita sedanje stanje v državi ter velika stagnacija na gospodarskem, socialnem in ekonomskem področju. Za predsednika republike bo kandidiral kot neodvisni kandidat, zaradi česar potrebuje 5000 podpisov državljanov. Konferenco, na kateri je obelodanil svojo kandidaturo, je pričel s petjem slovenske himne, nadaljeval pa s povzetkom svojega političnega programa:

Izjava v celem posnetku oddaje

 

OFF sta pripravila Boris Vasev in Kožuh.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness