OFF blokadi HDP

Aktualno-politična novica
10. 3. 2023 - 15.00
 / OFF

Turčija začela z novo vojaško operacijo na severu Sirije
 / 22. 11. 2022
Turško ustavno sodišče je odpravilo blokado državnega financiranja opozicijske Ljudske demokratske stranke, znane pod kratico HDP. V sodnem procesu je pred dvema mesecema sodišče zamrznilo sredstva, ki jih HDP od države prejema zaradi izvolitve v parlament, brez obrazložitve pa so ustavni sodniki sedaj svojo odločitev spremenili. Gre za proces pregona HDP-ja, ki ga je glavni državni tožilec pred dvema letoma obtožil sodelovanja z Delavsko stranko Kurdistana, krajše PKK. PKK v Turčiji preganjajo kot teroristično organizacijo, tožilec pa je od sodišča zahteval tudi prepoved HDP-ja. Sodišče je pred splošnimi volitvami, ki so v Turčiji napovedane za 14. maj, prav tako zamaknilo zagovor HDP-ja iz marca v april. HDP je v parlamentu druga največja opozicijska stranka.

Kitajski parlament je predsednika Ši Džinpinga v tretje potrdil za predsednika države. Tretji predsedniški mandat je Šiju omogočila sprememba ustave leta 2018. Že oktobra je Ši dobil tretji mandat na čelu partije. Parlament je za podpredsednika države imenoval nekdanjega namestnika premiera Hana Zenga. V naslednjih dveh dneh bo imenovan tudi novi premier. 

Na nepalskih predsedniških volitvah je zmagal nekdanji podpredsednik nepalskega kongresa Ram Chandara Paudel. Na volitvah je Paudel prejel približno 65 odstotkov glasov, njegov nasprotnik Subash Chandra Nembang pa je prejel dobrih 30 odstotkov. Konec prejšnjega leta je v nepalskem parlamentu prišlo do razkola v koaliciji. Premier Pushapa Kamal Dakal je kot predsedniškega kandidata namesto člana iz koalicijske stranke namreč podprl danes izvoljenega Paudela iz opozicije. Paudel [poudél] je tretji predsednik Nepala, odkar je bila v državi leta 2008 odpravljena monarhija.

O vstopu Hrvaške v Schengen in zavrnitvi Romunije in Bolgarije
 / 2. 1. 2023
Svet Evropske unije je odobril brezvizumsko potovanje v Unijo za imetnike kosovskih potnih listov. O tem morajo glasovati še v Evropskem parlamentu. Imetniki kosovskih potnih listov bodo po novem v državah Unije lahko brez vize prebivali skupno 90 dni v 180-dnevnem obdobju. Oprostitev vizumskih obveznosti bo začela veljati s koncem letošnjega oziroma začetkom prihodnjega leta. 

Delegacija Evropske unije v Bosni in Hercegovini je obsodila napad na avtomobila novinarjev Nikole Morače in Aleksandra Trifunovića, ki sta kritizirala predlog sprememb kazenskega zakonika v Republiki Srbski. Po napovedanih spremembah kazenskega zakonika bi obrekovanje postalo kaznivo dejanje, obsojenim pa bi lahko izrekli globo v višini do petdeset tisoč evrov. Pred poškodovanjem avtomobilov novinarjev je predsednik srbske entitete Milorad Dodik zatrdil, da bosta Morača in Trifunović, če bo zakon sprejet, gotovo oglobljena. 

Stavka delavcev Wolta v Zagrebu
 / 15. 2. 2023
Woltovi dostavljalci so se v središču Zagreba zbrali na tretjem protestnem shodu. Razlog za shod je znižana plača za dostavljavce, do česar je prišlo, ko je Wolt preračunal svoj cenik iz kun v evre. Dostavljavci z motornimi vozili zdaj na dostavo zaslužijo 1,9 evra, kar je za 20 lip manj od plačila pred menjavo valute. Za tri evre se je znižal tudi dodatek, ki je dostavljavcem izplačan na vsakih 125 dostav. 

 

 

Podrobnosti razgovora o odstranitvi, ki se ne bi smel zgoditi
 / 6. 2. 2023
Vlada je sprejela predlog novele zakona o tujcih in ga poslala v državni zbor. Novela med drugim določa možnost podaljšanja dovoljenj za začasno in stalno bivanje v državi in odpravo obveznosti periodičnega preverjanja zadostnih sredstev za preživljanje. Spremembe naj bi upravnim enotam olajšale delo. Poleg tega novela uvaja spremembo koncepta odločanja o zamenjavi delovnega mesta pri istem delodajalcu, zamenjavi delodajalca ali zaposlitvi pri dveh ali več delodajalcih. Pomen te spremembe pojasni Urša Regvar iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.

Regvar

Predlog novele zakona določa tudi, da lahko tujec, ki mu je prenehal veljati status začasne zaščite, v osmih dneh zaprosi za dovoljenje o začasnem prebivanju. Novela bo ponovno uvedla tudi polno financiranje tečajev slovenščine za vse kategorije tujcev, uvaja pa tudi možnost prehoda državne meje v primerih, ko ima tujec vloženo prošnjo za podaljšanje ali izdajo nadaljnjega dovoljenja za prebivanje. Znanje slovenskega jezika bi kljub noveli ostalo pogoj za združitev z družino, kar je v zakon uvedla Janševa vlada. O pomanjkljivostih novele zakona več pove Miha Blažič iz Ambasade Rog. 

Blažič

Po obravnavi Ekonomsko-socialnega sveta bo vlada lahko potrdila tudi predlog novele zakona o zaposlovanju tujcev, ki ga še ni obravnavala. Med prehodnimi določbami sprememba tega zakona predvideva, da bodo lahko prosilci za azil dostop do trga dela pridobili tri mesece po vložitvi prošnje. Po trenutno veljavnem zakonu o mednarodni zaščiti morajo na dovoljenje za delo čakati devet mesecev. 

Stranka Gibanje Svoboda je na izvršnem odboru vsem svojim svetnikom v Mestni občini Ljubljana izrekla opomin zaradi glasovanja v podporo dodatku za delovno uspešnost direktorice Zdravstvenega doma Ljubljana, Antonije Poplas Susič. V Gibanju Svoboda so prepričani, da si direktorica zaradi slabega stanja na področju družinske medicine ne zasluži dodatka za delovno uspešnost ter da glasovanje ljubljanskih svetnikov ni bilo v skladu z vrednotami Svobode. 

OFF je pripravila vajenka Neva, pomagal je Peroooo.

Vir fotografije: PASCAL.VAN, Flickr, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Čestitke tovarišu Ši Džinpingu za uspešno kandidaturo.

fašist

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.