OFF bogatih Kitajcev

Aktualno-politična novica
26. 10. 2012 - 14.00
 / OFF

Pravosodno ministrstvo Združenih držav Amerike je sprožilo tožbo proti državnim in lokalnim uslužbencem iz zvezne države Misisipi. Obtoženi so kršenja otrokovih pravic, predvsem temnopoltih in hendikepiranih, nad katerimi naj bi izvajali rutinske in neupravičene aretacije. Po trditvah ministrstva naj bi policija, potem ko je otroke zaradi nespoštovanja pravilnika o oblačenju in grdega vedenja izključila iz šole, te otroke enostavno še aretirala. S tem skuša ameriško Ministrstvo za pravosodje prvič v zgodovini s protidiskriminacijskim zakonom, sprejetim leta 1994, zaščititi otroke. Ali imajo prihajajoče predsedniške volitve s tem kaj opraviti, presodite sami.

Ruski preiskovalci so uradno obtožili Sergeja Uldatsova, enega izmed glavnih vodij ulične opozicije v Rusiji, zarote za organiziranje množičnih izgredov v Rusiji. Aktivist zanika vse obtožbe. Uldatsov sicer ni v priporu, vendar mu je prepovedano zapustiti državo. Domnevna Uldatsova sodelavca sta sicer še vedno v priporu, grozi jima 10-letna zaporna kazen. Kazenski postopek proti trem levičarskim aktivistom se je začel sredi oktobra po tem, ko je ruska televizijska postaja NTV predvajala dokumentarec »Anatomija protesta«, kjer je na posnetku iz skrite kamere ujet Uldatsov, ko se dogovarja o organizaciji uličnih protestov z gruzijskim poslancem Givijem Targamadzejem. Rusko politično vodstvo se od primera distancira.

Ameriški časnik New York Times poroča, da ima razširjena družina kitajskega premierja Wen Jiabaa premoženje, vredno 2,7 milijarde dolarjev. Številni premierjevi sorodniki, med njimi sin, hči, mlajši brat in svak, naj bi v času njegovega vodenja vlade izjemno obogateli. Časnik piše, da so skupen znesek, ki temelji na poročilih družb, borznih podatkih in drugih javno dostopnih dokumentih, preverili revizorji. Kitajsko zunanje ministrstvo je bilo ostro do poročanja ameriškega časnika in ga je označilo za blatenje Kitajske. Zaradi članka spletna stran ameriškega časnika na Kitajskem ni dostopna. Poročilo bi lahko spravilo v zadrego kitajsko komunistično partijo, ki se pripravlja na kongres, na katerem bodo izvolili novo vodstvo, ki pa ne bo bistveno drugačno. Bloomberg News je junija namreč poročal, da ima razširjena družina kitajskega podpredsednika Xi Jinpinga, ki bo po pričakovanjih postal novi šef partije, premoženje v vrednosti več sto milijonov dolarjev.

Iz Sirije poročajo o prvi kršitvi prekinitve ognja, na katero sta ob kurban bajramu pristali sprti strani. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so siloviti spopadi med režimskimi silami in uporniki izbruhnili okoli vojašnice v mestu Maret al Numan na severu države. Drugod po Siriji pa potekajo protirežimski protesti. Po jutranjih molitvah so se protestniki zbrali v Damasku in predmestjih prestolnice, v drugem največjem mestu Alep, v Deir Ezorju in Raki na severovzhodu ter Inkelu na jugu države. Varnostne sile naj bi ponekod streljale na protestnike. Sprti strani sta na prekinitev ognja pristali na pobudo posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige Lakhdarja Brahimija.

V pokrajinskem odboru DeSUS za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje so zaskrbljeni nad usodo stranke zaradi padajoče podpore in dejstva, da njen predsednik Karel Erjavec že dolgo ni več na listi priljubljenosti. Zato zahtevajo, da bi na konvenciji stranke, ki bo 7. novembra na Ptuju, spregovorili o menjavi predsednika stranke. Predsednik odbora Jože Jazbec bi za novega predsednika stranke predlagal sedanjega sekretarja Ljuba Jasniča. Jazbec je še dejal, da na konvenciji o predsedniku ne morejo odločati, zato pričakuje sklic izrednega kongresa. Po njegovih besedah izredni kongres zahtevata tudi pokrajinska odbora Severne in Južne Primorske.

Gospodarsko ministrstvo je povečalo sredstva v okviru letošnjega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij - z okoli 4,5 na 6,2 milijona evrov. Po pojasnilih ministra Radovana Žerjava bo sofinanciranih 15 investicijskih projektov, katerih skupna investicijska vrednost znaša 36,5 milijona evrov, ustvarila pa naj bi več kot 500 delovnih mest. Na razpis se je sicer prijavilo 24 investicijskih projektov, 15 jih je izpolnjevalo vse pogoje, šest je takih, ki v Slovenijo prihajajo prvič. Tuji vlagatelji bodo s projekti najkasneje v treh letih od zaključka investicij ustvarili 507 novih delovnih mest.

V Moravskih Toplicah bo drevi potekala prekmurska slovesnost pred dnevom reformacije. Več o pomenu reformacije nam je povedal škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

IZJAVA JE DOSTOPNA V POSNETKU ODDAJE

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness