OFF brazilske sreče v nesreči

Aktualno-politična novica
17. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

Po uboju tajvanskega ribiča v spornem morskem pasu med Tajvanom in Filipini s strani filipinske obalne straže prva prireja dvo-dnevne vojaške vaje ali bolje, razkazovanje moči. Tajvanski admiral Lee Tung-pao je ob tem dejal: „Cilj vaj je podčrtati našo determiniranost za obrambo suverenosti in varovanje naših ribičev kjer koli že so.“ Filipinske oblasti medtem svoje državljane na delu v Tajvanu pozivajo, navajamo: „ostanite doma, kar se da veliko. Jejte doma, od doma se odpravite le na delovno mesto in nato pojdite ponovno nazaj. V tem času so Tajvanci čustveni,“ konec navedka.

Neimenovani uslužbenec Združenih držav Amerike je ameriškim medijem zaupal, da Rusija v Sirijo pošilja visoko sofisticirano orožje, predvsem proti-ladijske rakete. Rusko zunanje ministrstvo ni navedlo za kakšno obliko pošiljk gre, zatrjuje pa, da v dobavi orožja ni kršilo nobenih mednarodnih pravil. Medtem ameriško stran skrbi predvsem, da bo režim Assada al Bašarja ustrezno oborožen v primeru mednarodnega vojaškega posredovanja v državi.

Nigerijska vojska je pričela z ofenzivo proti upornikom Boko Haram, v prevodu „Zahodna izobrazba je prepovedana,“ na severu države. Skupina si želi uveljaviti neodvisno islamsko državo od leta 2009, zaradi njenih prizadevanj pa je doslej preminilo 2000 ljudi. Predsednik Nigerije Goodluck Jonathan sicer zatrjuje, da se bo s to ofenzivo gibanje uničilo.

Lesoto se je v nedavni raziskavi Svetovnega ekonomskega foruma uvrstil na visoko osmo mesto zavoljo napredka v zmanjševanju razlik med spoloma, kljub temu pa ostajajo hčere plemenskih poglavarjev brez nasledstvenih pravic, je odločilo Ustavno sodišče. Sicer dekleta s smrtjo očeta poglavarja ohranijo titulo princese, ne morejo pa naslediti funkcije poglavarja, kar je zahtevala Senata Masupha. Njen odvetnik je ob odločitvi izjavil, navajamo: „Ustavno sodišče je dobesedno potrdilo mnenje, da so ženske drugo razredni državljani,“ sodnik Ts'eliso Monapthani pa odgovarja: „odločitev potrjuje, da ženske niso diskriminirane, ampak morajo biti v določeni poziciji, da lahko prevzamejo vodenje, saj je bila dotična funkcija prenesena na ženo poglavarja.“ Očitno gre prej za medgeneracijski spopad, kot pa spopad spolov.

V bran raznoliki spolni izraznosti, praksi in ljubezenskim zvezam vseh oblik pa je družno stopilo 14 vlad Evropske unije, in to ne le Nizozemske in Avstrije, temveč tudi konzervativne Španije in doslej dokaj rezervirane Malte. V skupni izjavi Evropsko komisijo pozivajo, da naredi več v bran spolnih manjšin, saj je prav ona pristojna za koordinacijo politik, postavljanje rokov za napredek, uveljavljanje najvišjih standardov in podobno. Malteška ministrica za enakopravnost Helena Dalli je ob tem dejala, citiramo: „namen te vaje je, da prisilimo komisijo v dejanja,“ medtem ko je predstavnica Hrvaške, Vesna Batistič Kos, izkazala razumevanje delovanja Unije na področjih onkraj varčevalnih ukrepov, navajamo: „Če ni koherentne strategije, je zlahka igrati ping-pong med oddelki, kot se dogaja sedaj.“

Če članice Evropske unije še vedno sistemsko zatirajo izrazje ljubezni, pa evropska komisija zaradi ljubezni do ping-ponga ne stori ničesar za zmanjševanje nezaposlenosti mladih, trdi nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble. „Na koncu se ne zgodi nič, ker stalno blokirajo drug drugega,“ je o 26-članski komisiji in njenem delu v prid mladih povedal Schaeuble.

Se pa zato Brazilija ponaša kot dežela zaposlitvenih možnosti. Celo tako, da so pred mesecem v predelih Akre uvedli izredne razmere vsled migracije s Haitija, na srečanju zunanjih ministrov južne Amerike pa zaprosili za pomoč pri odkrivanju tihotapcev ljudi z omenjenega otoka. Brazilska policija pa je sama odkrila združbo, ki je v državo tihotapila delovno silo iz Bangladeša. Tam je bilo ljudem obljubljeno delo s prihodki v višini 1.500 dolarjev, ko pa so enkrat prispeli v Brazilijo, so bili prisiljeni delati v suženjskih razmerah. Usoda približno osemdesetih delavcev še ni znana, medtem ko je 900 od 1.700 Haitijcev, ki so prejšnji mesec prispeli v Brazilijo, pridobilo dovoljenje za nastanitev in delo. Brazilija je sicer po potresu na Haitiju uvedla kvoto, ki omogoča letno nastanitev 1200 ljudi, kar pa je mnogo manj kot velevajo ekonomske in druge razmere na otoku, ki ga dnevno zapušča več sto ljudi.

Danes in jutri bo na Filozofski fakulteti v predavalnici 34 potekal kolokvij Kakšna emancipacija? Marxove prihodnosti. Organiziran je v okviru raziskovalnega programa Filozofija, katerega nosilec je dr. Slavoj Žižek. Sodelujoči teoretiki so Eduardo Cadava, Slavoj Žižek, Samo Tomšič, Andrew Cole, Zdravko Kobe, Anson Rabinbach, Peter Klepec in Mladen Dolar.

Posebnost kolokvija je soočenje slovenskega in ameriškega razumevanja Marxove dediščine, njene navzočnosti v sodobnih teoretskih projektih in možnosti politike emancipacije, premišljali pa bodo tudi zablode politične levice. Tako bo prvič prišlo do fizičnega srečanja teoretikov dveh sodelujočih inštitucij: ljubljanske filozofske fakultete in Univerze Princeton.

Ta institucionalna povezava je zanimiva, saj se ameriški pogled na Marxovo dediščino in njeno aktualnost, razlikuje od našega. Dejstvo je, da je prišlo do teoretskega razkola med tistimi, ki so socialistično izkušnjo doživeli, in tistimi, ki so o njej le brali. Kolokvij bo tako soočil oba vidika, teoretsko rajanje pa se prične ob treh.

Za konec še hekerska. Strežniki ponudnika spletnega gostovanja Domenca so bili zaradi hekerskega napada danes dopoldne nedostopni, zaradi česar več slovenskih spletnih strani danes ni bilo dostopnih. Med drugim niso bile dosegljive spletne strani Žurnal24, Demokracije in Reporterja. "Naši strežniki so trenutno zaradi napada nepridipravov nedostopni. Opravičujemo se vam za težave in vam hkrati zagotavljamo, da delamo vse, kar je v naši moči, da se stanje izboljša," so zapisali pri podjetju Domenca. Morda pa se duševno stanje komu ob nebranju kake izmed spletnih strani izboljša. Več o kronologiji napada pa Uroš Čemžar, sistemski administrator pri podjetju Domenca:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness