off brez hlač

Aktualno-politična novica
13. 6. 2014 - 14.00
 / OFF

Zahodnoafriška komisija za droge je v nedavnem poročilu opozorila na stanje trgovine z drogami v Zahodni Afriki, kjer med drugim zahodnoafriško politiko nagovarja k dekriminalizaciji drog. To pestijo predvsem težave s korupcijo v vrhovnih državnih inštitucijah, katere podkupujejo predvsem karteli, ki jim Zahodna Afrika služi kot vmesna tranzitna točka transportiranja drog iz Južne Amerike v Evropo. Zahodni predel Afrike pa vse bolj postaja tudi ciljno ozemlje konsumpcije drog, kar je zaradi politike kriminalizacije drog rezultiralo v večanju števila zapornikov, obtoženih manjših prekrškov. Poleg prenatrpanosti zaporov pa je to, po navedbah poročila, povzročilo tudi razširjanje bolezni zaradi primanjkljaja zdravilnih ustanov v sončno zahajajočem predelu Afrike. Temu sledeč poročilo opozarja na potrebo obravnave trgovine z drogo kot problema javnega zdravja.

Johannensburg v Južnoafriški republiki je bil priča golotnemu protestu. Včeraj so v občini Soweto blizu Johannensburga protestirali proti ureditvi straniščnega sistema na vedro, ki niso bili izpraznjeni več kot tri mesece. Protestniki so temu sledeč svoje nasprotovanje izrazili z odkritjem svojih zadnjic, katere so namestili v položaj, ki je ponazarjal opravljanje velike potrebe. Med njimi so bili prav tako prisotni demonstratorji, ki so na ceste izpraznjevali vedra nabranih fekalij. Smrdeči upor pa je kaj kmalu naletel na nasprotovanje policije, ki ga je razblinila s solzivcem in izstreljevanjem gumijastih nabojev. Nezadovoljstvo je sicer tudi posledica tradicije apartheida, ki je deprivilegirana, večinoma črnska območja puščal v nezadostni oskrbi z elektriko in sanitarijami. Zaradi tega terja protestnikom izreči poklon: hlače dol!

Medtem se vonja tudi na svetovnem prvenstvu v Braziliji, katere domači teren tokrat ni prednosten. Njena zmaga proti Hrvaški je potekala hkrati s protesti, ki so se odvijali v številnih mestih, kjer se imajo odviti prihodnje nogometne tekme. Med protesti, kjer se je ponekod uspelo zbrati tudi do 1000 protestnikov, je tudi Sao Paulo, kjer je več kot 300 protestnikov skušalo blokirati promet, a jim to ni uspelo zaradi solzivca, granat za omamljanje in gumijastih izstrelkov, ki jih je sprožila policija. Ta je reagirala tudi v ostalih protestirajočih mestih, kar je rezultiralo v več aretacijah in telesnih poškodbah. Kljub vročem dogajanju pa papež Frančišek medtem svetovno prvenstvo vidi kot prostor širjenja vrednote solidarnosti in enakosti med vsemi, ki bi se moralo prenesti s športniškega duha na celotno prebivalstvo.

Sunitska militantna skupina Islamske države Iraka in Levanta ali krajše ISIL in iraške vojaške sile nadaljujejo spopade v Bakubi, prestolnici province Dijala. Mesto, ki je sicer območje pestre etnične mešanosti in je od mesta Bagdada oddaljeno le 50 kilometrov, je po napovedih skupine ISIL stopnja v nadaljnjem širjenju na jug. Kljub temu država zaradi nasprotovanja Kurdov in Sunitov ni razglasila izredno stanje. Prav tako so v provinci Dijal pod rokami neznanih upornikov in brez nasilja padla mesta Saaiydiyah ter (Muqdadiya) Jalulah, kjer se je mestna policijska oblast predala. Iraška vlada je na to reagirala z artilerijskimi izstrelki, ki jih je lansirala nad zavzeti mesti. Zaradi obstreljevanja so številni prebivalci pričujočih mest pričeli bežati proti mestu Khaniqin, blizu iranske meje.

Na dogajanje v Iraku pa so se odzvale tudi Združene države, ki v ukrepih zoper sunitske upornike ne izključujejo uporabe brezpilotnih letal. Bojevanju proti islamistični militantni skupini se je prav tako zapriseženo priključil tudi iranski predsednik Hassan Rouhani. Na dogajanje v Iraku pa so se kaj kmalu odzvali tudi vlagatelji v naftno industrijo, ki so zaradi tamkajšnjega nasilja zvišali ceno nafte.

RTV Slovenija in Evropsko združenje Circom Regional v Ljubljani organizirata strateško delavnico o zunanjih in notranjih pritiskih na medije ter o spremembah načina dela ob digitalizaciji. Tehnološko posodobitev je RTV sicer v veliki meri že izpeljala, a ji ni uspelo temu primerno prilagoditi način dela, ki ga diktira sprememba tehnologije. Ta teži k reorganizaciji novinarskega dela na način, ki bi povečal fleksibilizacijo novinarjev, saj bi ti sedaj lahko delali v več medijskih hišah hkrati. Na posvetu se bodo posvetili tudi zunanjemu političnemu ali ekonomskemu pritisku na novinarsko delo, kjer bodo primere praks poročali predvsem grški novinarji nekdanje javne radiotelevizije ERT, ki je bila zaradi varčevalnih ukrepov ukinjena.

Jutri bo potekal zbor spolno neobremenjenih udeleženk in udeležencev letošnje Parade ponosa, ki nosi slogan “Ja in?”. V sklopu že enotedenskega dogajanja “Ljubljana Pride 2014” bodo skušali na položaj pripadnikov LGBT skupnosti opozoriti s pohodom in programom, o katerem nam je več povedala ena izmed soorganizatork dogodka, Nina Hudej in Barbaro Rajgelj, profesorico na FDV-ju in aktivistko.

 

Izjava je dostopna  v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness