OFF brez jamranja

Aktualno-politična novica
19. 1. 2016 - 15.00
 / OFF

Libijski predsedniški svet je sporočil, da se državi obeta oblikovanje vlade narodne enotnosti po načrtu, kot ga zagovarjajo Združeni narodi. V državi sicer že od poletja 2014 obstajata dve vladi, ena v Tripoliju in druga v Tobruku, ki vsaka zase zahtevata legitmnost vladanja. Trenutno je načrt oblikovanja enotne vlade podpisalo sedem od devetih članov predsedniškega sveta, ki ga sestavljajo predstavniki obeh vlad. Taisti organ je tudi določil mesta 32ih ministrov bodoče vlade, ki jo bodo sestavljali predstavniki obeh strani. Odločitev o enotni vladi morata v naslednjih dneh podpreti še Predstavniški dom iz Torbuka in Splošni nacionalni kongres iz Tripolija.

Makedonski poslanci so izglasovali, da se bo Sobranje prihodnji mesec razpustil. V petek je namreč po 10-letnem mandatu svojo odstopno izjavo podal premier Nikola Gruevski. Tako bodo aprila sledile predčasne parlamentarne volitve v skladu z dogovorom z Evropsko unijo o koncu politične krize, ki je bil sprejet julija lani. A temu grozi bojkot opozicijskih strank - te namreč vztrajajo, da ni pravih pogojev za poštene in svobodne volitve. Po odstopu Gruevskega je bil začasni mandat predan Emilu Dimitrievu, generalnemu sekretarju stranke Gruevskega, VMRO DPMNE, ki bo na oblasti do predčasnih volitev 24. aprila. Nekateri opozarjajo, da je takšna enostranska odločitev o datumu volitev nepremišljena. Opozicijska poslanka Liljana Dimovska meni, da trenutna situacija lahko vodi v še večji politični kaos in destabilizacijo Makedonije z grožnjo novih protestov. Mandatar bo ob predlogu ministrske ekipe, v skladu s poletnim dogovorom, na nekaj ključnih ministrstev, ki bi se lahko izrabila zavoljo pridobivanja volilnih glasov, moral imenovati člane iz opozicije.

Politična kriza se je v Makedoniji po 2-letnem obstruiranju opozicije v Sobranju še bolj zaostrila februarja lani. Takrat je trenutni vodja opozicijskih socialdemokratov Zoran Zaev objavil posnetke, ki naj bi dokazovali, da za ilegalnim nadzorom nad približno dvajset tisoč ljudmi, med njimi tudi ministri, stoji Gruevski. Ti so botrovali množičnim protestom, sicer največjim od osamosvojitve Makedonije. Posnetki prav tako vsebujejo domnevne dokaze o koruptvinosti Gruevskega in njegovih kolegov. Gruevski vstraja, da so posnetki izdelani v neimenovani tuji obveščevalni službi in bili predani opoziciji z namenom destabilizacije države.  

Nemška koalicija bi rada omejila migracije iz severne Afrike tako, da bi razglasila Maroko, Alžirijo in Tunizijo za varne države, saj naj bi imele težave zgolj z nemiri in ne z eskaliranimi konflikti. S predstavljenim predlogom bi lahko beguncem iz teh držav po hitrem postopku zavrnili prošnje za azil. Predlog je del debate o odprtih mejah in sprejemanju pribežnikov, ki se je zaostrila po napadih v Kölnu na prednovoletni večer s strani večinoma migrantov. Z ukrepom se strinja tudi CDU, vodilna stranka Angele Merkel. Znižal naj bi število migrantov, ki iz teh držav prihajajo v Nemčijo, pa tudi olajšal deportacije.

Izraelska dipomacija dela s polno paro. Končna verzija izjave Evropske unije o politiki Izraela v mirovnem procesu s Palestino je v mnogih delih močno okrnjena glede na prejšnjo verzijo. Za spremembo je poskrebela Grčija, ki je po posredovanju izraelski diplomatov v petek ob podpri Bulgarije, Cipra, Poljske in Romunije uveljavila veto na skupno izjavo. Uradno besedilo, ki se je nato oblikovalo v ponedeljek, pa ima očitno manj ostra stališča kot njegova prvotna verzija. V prvotni izjavi je  jasno izražena obtožba Evropske unije o izraelskih poskusih onemogočanja delovanja tujih nevladnih organizacij, po izraelski intervenciji objavljena verzija pa zgolj poudarja “pomen nemotenega delovanja civilne družbe”. Nepresentljivo nedoločjiva in splošna pa izjava ostaja tudi v drugih delih, ne glede na dejstvo, da so v zadnjih štirih mesecih izraelske varnostne sile ubile 155 Palestincev.

Palestinsko ministrstvo za kmetijstvo je sporočilo, da je izraelsko letalo v začetku januarja na palestinska kmetijska zemljišča ob vzhodni meji spustilo herbicide. S tem je bilo poškodovanih do 162 hektarjev poljščin in zemljišč ob izraelski mejni ograji. Toksini naj bi ostali v zemlji in pronicali do podtalnice, saj so izpuščeni v visokih koncentracijah, in bi utegnili v prihodnje tamkajšnjemu prebivalstvu predstavljali zdravstvene težave. Območje, na katero so bili spuščeni herbicidi, predstavlja približno 17 odstotkov celotnega pasu Gaze in najbolj vitalen ter ploden del palestinskega ozemlja. Izraelska stran opravičuje svoja dejanja s tem, da naj bi šlo za tamponsko cono, izpust herbicidov pa je zgolj varnostni ukrep. Pred nekaj dnevi pa so izraelska vojna letala z bombandiranjem uničila ključno kmetijsko raziskovalno enoto v Gazi, ki je delala na razvoju novih semen za lokalne kmete.

Vodstvo  tržiškega proizvajalca obutve Peko je na sodišče vložilo predlog za stečaj, potem ko je  Slovenski državni holding sporočil odločitev, da družbe ne bo dokapitaliziral. Odločitev o stečaju komentira predsednica sindikata delavcev Peka Aleksandra Lang.

Izjava.

Kakšna pa je glede stečaja odgovornost državnih in finančnih institucij?

Izjava.

Nadaljujemo na sindikalni strani. Na novinarski konferenci sta Konfederacija slovenskih sindikatov in Sindikat vojakov Slovenije predstavila predlog za sprejem Zakona o minimalnih pravicah delavcev, Zakona o štetju pokojninske dobe in popravi krivic upokojencem ter novele Zakona o obrambi. Več pojasni predsednik Konfederacije in Sindikata slovenske vojske Gvido Novak.

Izjava.

Doodatno o Zakonu o štetju pokojninske dobe in popravi krivic upokojencem nadaljuje Novak.

Izjava.

Slovenska vojska je kupila nove lisice za vklepanje rok in nog, zanje pa je porabila 25 tisoč evrov. Stara oprema naj bi bila namreč že iztrošena ali ne ustreza standardom, pri oddaji razpisa pa se je vojska sklicevala na begunsko krizo, da ji ni bilo potrebno predhodno objaviti javnega razpisa in upoštevati potrebnih rokov. Kot poroča časnik Žurnal 24, pa v pojasnilih, zakaj so lisice potrebne, begunci niti niso omenjeni, povedno pa je že dejstvo, da doslej vojska še ni vklenila nobenega izmed njih. Očitno je vojska sprejela premierov novi moto “Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve” in prihod beguncev izkoristila za pohitreni nakup opreme.

OFF sta pripravila vajenka Vita in Jošt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness