OFF brez katarskega keša

Aktualno-politična novica
12. 12. 2022 - 15.00
 / OFF

Grške oblasti so evroposlanki in zdaj že nekdanji podpredsednici evropskega parlamenta Evi Kaili po obtožbi korupcije zamrznile sredstva. Konec tedna so belgijske oblasti namreč pridržale štiri osumljence, med njimi Evo Kaili, včeraj pa jih je belgijski državni tožilec tudi uradno obtožil. Obtoženi so sodelovanja v kriminalni organizaciji, pranja denarja in korupcije v zvezi z vplivanjem na odločitve Evropskega parlamenta o nogometnem svetovnem prvenstvu v Katarju. Kaili je že bila izključena iz stranke Panhelenskega socialističnega gibanja oziroma Pasok, iz svojih vrst jo je začasno izločila tudi evropska skupina Socialistov in demokratov. Dokler parlament ne bo o tem glasoval, Kaili ohranja funkcijo evroposlanke. Organi pregona so v Bruslju že v petek izpeljali 16 hišnih preiskav, na katerih so zasegli do 600 tisoč evrov gotovine in več elektronskih naprav. Katarske oblasti so vsakršno vpletenost v korupcijo označile za širjenje napačnih informacij. 

Funkcionarji Srbske liste so množično odstopili iz kosovskih institucij
 / 7. 11. 2022
 Po srečanju sveta za nacionalno varnost je srbski predsednik Aleksandar Vučić dejal, da bodo, preden na sever Kosova pošljejo vojsko in policijo, milijonkrat poskušali ohraniti mir. Kosovske oblasti so sicer že prestavile lokalne volitve na severu države, kjer so ta konec tedna pripadniki srbske manjšine postavili cestne barikade. Sever države delno blokira tudi kosovska policija, mejna prehoda Brnjak  in Jarinje pa sta prehodna le peš. Lokalne volitve, ki so bile napovedane zaradi protestnega odstopa srbskih predstavnikov iz kosovskih institucij, naj bi potekale ta teden, a bodo izvedene prihodnjega aprila. Postavljene barikade so odziv na aretacijo nekdanjega srbskega pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Kosovske oblasti Pantića obtožujejo načrtovanja oboroženega napada na stavbo volilne komisije, kar srbski predsednik Aleksandar Vučić zanika. Vučić se je postavil na Pantićevo stran z argumentom, da Pantić biva v stavbi volilne komisije in se je ob aretaciji ravno vračal domov. Pantić je eden od policistov, ki so protestno odstopili zaradi nasprotovanja uvajanju kosovskih registrskih tablic na avtomobilih, ki imajo srbske registracije. Razmere na Kosovu so se zaostrile prejšnji teden, ko so oblasti na sever države poslale okoli 300 dodatnih policistov. 

Srbija je po pritiskih Evropske unije ukinila brezvizumski režim za državljane Indije. Pred enim mesecem je Srbija že ukinila brezvizumska režima s Tunizijo in Burundijem. Evropska unija in države članice, med njimi tudi Slovenija, od Srbije zahtevajo ukinitev brezvizumskih režimov s tretjimi državami, saj naj bi ljudje po pristanku v Srbiji nadaljevali pot skozi Bosno in Hercegovino ter Hrvaško v države Evropske unije. To pa po mnenju članic Unije prispeva k povečanemu številu migracij. Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi je odločitev srbske vlade o usklajevanju vizumske politike Srbije z vizumsko politiko Unije že pozdravil.

V bangladeški prestolnici Daka se je zbralo več tisoč protestnikov, ki vlado pozivajo k odstopu. Na protestih je bilo aretiranih okoli 500 protestnikov, eden pa ubit. Proteste v Daki je organizirala glavna opozicijska stranka Nacionalistična stranka Bangladeš, krajše BNP, kot odziv na draginjo v državi in sodbo zoper vodjo stranke Khaledo Zia [kAledo zIa] in njenega sina. Vseh sedem poslancev BNP-ja je v skladu s protesti odstopilo s položajev v parlamentu. BNP aktualno vlado stranke Lige Awami obtožuje sistemskega pregona njenih članov. Po njihovih navedbah naj bi bilo od leta 2009 vloženih več kot sto tisoč pravnih postopkov proti več kot štirim milijonom članov opozicijske stranke, poleg tega pa naj bi bila vladajoča stranka odgovorna za tri tisoč umorov članov BNP. 

V Mongoliji že devet dni potekajo protikorupcijski protesti, ki so usmerjeni proti tako imenovani premogovni mafiji. Podjetje Tavan Tolgoi, ki ga vodi nekdanji predsednik Khaltmaagiin Battulga, protestniki obtožujejo kraje približno 13 milijonov evrov javnega premoženja. Mongolske oblasti so obljubile, da bodo vzpostavile dialog s protestniki. V znamenje tega so sklicali preiskovalno komisijo in aretirali več oseb na uradniških položajih, ki so domnevno vpletene v korupcijo. Mongolija 86 % svojih produktov izvaža na Kitajsko, več kot polovico izvoza pa predstavlja premog. 

Ob izvolitvi prvega perujskega levičarskega predsednika
 / 19. 6. 2021
 Po četrtkovi aretaciji perujskega predsednika Pedra Castilla so med vikendom po celotni državi izbruhnili protesti. Razširili so se iz mesta Andahuaylas, kjer sta bili v nedeljo ubiti dve osebi. Protesti so usmerjeni proti novi predsednici Dini Boluarte, ki je na položaju zamenjala Castilla, čigar izpustitev zahtevajo protestniki. Castillo ostaja v priporu zaradi nezakonite razpustitve parlamenta in poskusa uvedbe državnega upravljanja prek odlokov, čeprav za to ni imel pooblastil. Castillo je to storil tik pred tretjim poskusom ustavne obsodbe v parlamentu, ki ga je nato tudi uspel odstaviti. Nova predsednica se je na proteste že odzvala in napovedala, da bodo nove predsedniške volitve potekale predčasno, leta 2024 namesto leta 2026. 

O burnem dogajanju v slovenski policiji in odstopu Tatjane Bobnar
 / 9. 12. 2022
 Premier Robert Golob je za začasno vodjo notranjega ministrstva predlagal ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Golob je državnemu zboru posredoval odstopno izjavo Tatjane Bobnar, ki ga je o odstopu uradno obvestila v petek. Poslanci se bodo z odstopom notranje ministrice seznanili na redni seji v sredo. S tem bo ministrica v odhajanju tudi uradno razrešena s položaja. V luči odstopa Tatjane Bobnar je izstop iz stranke Gibanje Svoboda naznanila Marta Kos. Ob tem je izrazila neposredno podporo ministrici v odhajanju. Marta Kos je kot predstavnica Gibanja Svoboda naznanila kandidaturo za predsednico države, ki jo je kasneje umaknila, odstopila pa je tudi s položaja podpredsednice stranke. Kot razlog za te odstope je navedla spremembo odnosov znotraj stranke in člane pozvala k bolj demokratičnemu dialogu.

OFF sta pripravila vajenka Neva in Jan.

Slika: euranet_plus, Wikimedia Commons, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness