Off britanske države podatkovnih baz

Aktualno-politična novica
22. 8. 2012 - 14.00
 / OFF

Južnoafriško sodišče je zaradi umora zloglasnega rasističnega voditelja Terre'blancheTerre'blanche Terre'blancha na smrt obsodilo temnopoltega kmetijskega delavca Chrisa Mahlanguja. Brutalen umor z mačetami pred dobrima dvema letoma sicer ni imel rasistične motivacije, temveč naj bi šlo za spor okoli plačila. Terre'blanche je bil več desetletij voditelj Afrikanskega odporniškega gibanja, ki je najprej nasportovalo ukinitvi apartheida, po njegovi ukinitvi pa zagovarjalo njegovo ponovno vzpostavitev, pri čemer ni umanjkala niti svastiki podobna simbolika. Mahlangu sicer umora ni izvedel sam, vendar je bil njegov soobtoženi v tem času mladoleten in je bil danes obsojen samo na pogojno kazen zaradi vloma.  

Britanska policija ima v nacionalni policijski bazi, do katere imajo dostop vsi britanski organi pregona, več kot 50 milijonov zapisov in podatkov o državljanih, tudi če so državljani nedolžni in nimajo obsodb. Med zbranimi podatki so tudi informacije o miroljubnih protestnikih in neobsojenih ljudeh, ki so zaradi svojega aktivizma na radarju obveščevalnih sil. Britanska policija trdi, da baza omogoča hitrejši pregon kaznivih dejanj, zagovorniki civilnih svoboščin pa v njej vidijo nevarnost kriminalizacije nedolžnih posameznikov. Več o tematiki nam je povedal James Baker, ki pri organizaciji NO2ID vodi kampanjo proti “državi podatkovnih baz”:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

James prav tako poudarja, da se zaradi strahu pred vpisom v nacionalno policijsko bazo ljudje ne udeležujejo protestov:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Sodišče v Gvatemali je bivšega vodjo policije med državljansko vojno, Pedra Garcio, obsodilo na 70 let zapora zaradi naročitve ugrabitve študenta Edgarja Saenza, ki je izginil leta 1981. Z obsodbo je Garcia postal najvišji državni uradnik, obsojen zaradi zločinov proti človečnosti, strojenih med državljanjsko vojno, ki se je v tej državi odvijala med letoma 1960 in 1996. V državljanski vojni so se državne sile spopadale z različnimi levičarskimi uporniškimi skupinami, ki so imele podporo staroselskih skupin Majev in obubožanih razleščenih kmetov. Gvatemalska sodišča sicer nadaljujejo serijo sojenj odgovornim za zločine v tem obdobju, med drugim tudi proti nekdanjemu diktatorju Efrainu Ruisu Monttu zaradi genocida.

Mehiško vrhovno sodišče je odločilo, da bodo sodni procesi proti pripadnikom vojske, ki so obtoženi kaznivih dejanj proti civilnemu prebivalstvu, od sedaj naprej potekali v civilnih namesto v vojaških sodiščih. Odločitev je bila sprejeta zaradi obtožb kršitev človekovih pravic s strani mehiške vojske, ki je bila od leta 2006 naprej uporabljena za zatrtje kartelov v vojni proti drogam. V letih po 2006 je bilo ubitih 60.000 ljudi, obenem pa so se množile obtožbe proti vojski. Slednja je med letoma 2007 in 2012 odprla 5000 preiskav, le 38 pa se jih je po podatkih Human Rights Watcha končalo z obsodbo.

Zaradi sodnih odločitev v Veliki Britaniji in na Nizozemskem je več milijonom uporabnikov spletnega portala Piratebay že več mesecev blokiran dostop. Posledično vedno več uporabnikov do Piratebaya dostopa preko proxy servejev, kjer pa do Piratebaya ni mogoče dostopati preko uradnih domen, torej .org in .se. Za vse, ki bi radi kljub uporabi proxy serverja še vedno dostopali do uradne spletne strani, je nizozemski uporabnik Piratebaya naredil majhen popravek, imenovan “The Pirate Patch”, ki z nekaj kliki to omogoči. Iniciativa, kot je Pirate Patch, dokazuje, da državne blokade ne morejo zaustaviti iznajdljivih uporabnikov. Neefektivnost blokad pa dokazujejo tudi podatki internetnih ponudnikov, ki po začetku blokade niso zaznali upada BitTorrent prometa.

Predstavniki Koordinacije neparlamentarnih strank in list so na novinarski konferenci opozorili na po njihovem mnenju diskriminatorno in pristransko obravnavo svojih kandidatov za predsedniške volitve. Več nam je povedal predsedujoči koordinaciji Andrej Magajna:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Off je pripravil Kožuh.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.