OFF delovnemu sodišču

Aktualno-politična novica
4. 4. 2018 - 15.00
 / OFF

Požar naftnega madeža ob obali indonezijskega otoka Borneo je zahteval štiri žrtve. Pristaniško mesto Balikpapan, ki leži ob naftnem madežu v velikosti 18 kvadratnih kilometrov, je posledično razglasilo izredno stanje. Mesto s 770 tisoč prebivalci se poleg onesnaženja obale in vode sooča tudi z gostim črnim dimom, krivec za nesrečo pa je zaenkrat še neznan.

Ameriško trgovinsko ministrstvo je objavilo seznam kitajskega blaga, na katerega nameravajo ZDA zvišati uvozne carine. Gre za 1300 izdelkov, ki predstavljajo kitajski uvoz v vrednosti 50 milijard ameriških dolarjev. Na seznamu so predvsem elektronika, stroji in industrijske kemikalije, pa tudi lanserji raket in torpedi. Seznam je bil po besedah ameriških predstavnikov računalniško generiran, pri čemer je bil glavni kriterij ta, da zvišane carine ne bodo prizadele potrošniškega blaga.

Carine bodo začele veljati čez 30 dni, v tem času pa se bodo nadaljevala pogajanja, na katerih želi Washington doseči zmanjšanje ameriškega trgovinskega primanjkljaja s Kitajsko in močnejšo zaščito intelektualne lastnine ameriških podjetij na Kitajskem. Kitajska je v ponedeljek, v odgovor na že uvedene ameriške carine na jeklo in aluminij, napovedala svoje carine na uvoz nekaterih ameriških kmetijskih proizvodov. Peking je napovedal podoben ukrep tudi v primeru, da nove carine pridejo v veljavo.

Omejitve prostega pretoka ljudi čez slovensko-avstrijsko in madžarsko-avstrijsko mejo bi ponovno, še za nadaljnjih šest mesecev podaljšal avstrijski notranji minister Herbert Kickl. Minister iz stranke svobodnjakov meni, da bi bila ukinitev nadzora na mejah napačen signal tihotapcem ljudi, ki bi okrepili svoje delovanje. Začasna stalna ureditev na mejah je po Kicklovem mnenju, kakopak, potrebna tudi zaradi vedno prisotne grožnje terorizma.

V Italiji se danes začenjajo posvetovanja o sestavi nove vlade. Glede na to, da nobena stranka ali zavezništvo sorodnih strank ni doseglo potrebne večine v parlamentu, se pričakuje, da bodo pogajanja precej težavna. Najmočnejša posamična stranka je Gibanje petih zvezd, ki pa ga je prehitelo desno zavezništvo strank Naprej, Italija in Liga. Vodilni kandidat Gibanja petih zvezd, Luigi Di Maio, je pred začetkom pogovorov povedal, da so pripravljeni na koalicijo zgolj z Ligo, ne pa tudi z Naprej, Italija.  V koalicijo bi šli tudi z do sedaj vladajočo socialdemokratsko Demokratsko stranko, ki pa je napovedala odhod v opozicijo.

Ljubljansko delovno sodišče je zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe, ki bi do zaključka sodnih postopkov zadržala veljavnost odpovedi Marjane Mrak, žvižgačice v javnem podjetju Infrastruktura Bled. Spomnimo: Marjani Mrak, predsednici sveta delavcev in predstavnici zaposlenih v nadzornem svetu, je uprava 19. januarja izročila odpoved. Mrak je že leta 2016 začela opozarjati na neupoštevanje pravil javnega naročanja pri kupovanju blaga v javnem podjetju, kar je kasneje potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Temu in mnenjema Inšpektorata za delo in KPK-ja navkljub pa je sodišče sedaj odločilo, da primer Mrak ni izkazal verjetnosti, da obstaja korelacija med njenim opozarjanjem na nepravilnosti in odpovedjo. Sodišče dodaja, da  odpoved ne predstavlja težko nadomestljive škode, saj Mrak lahko zaradi spremenjene zmožnosti za preživljanje zahteva zvišanje preživnine.

Stranka Solidarnost oziroma njen predsednik Uroš Lubej je vložil kazensko ovadbo zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika v zvezi s projektom gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj TEŠ 6. Lubej meni, da so, sodeč po ugotovitvah parlamentarne preiskovalne komisije, nekdanji predsednik in ministra ne le politično, temveč tudi kazensko odgovorni za omogočanje protipravne pridobitve koristi. Od Pahorja pričakujejo odstop z mesta predsednika republike, sicer bodo za to začeli zbirati podpise državljanov. Več o ugotovitvah preiskovalne komisije v zvezi s TEŠ 6 lahko preberete in poslušate v Kultivatorju na rš.si.

Konfederacija slovenskih sindikatov je sledila stavkovnemu odboru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture in Ministrstvo za javno upravo obvestila o preložitvi stavke, napovedane za enajsti april, za nedoločen čas. Stavka bo bržkone zamrznjena do ponovne vzpostavitve vlade s polnimi pooblastili.

Stavkovni odbor Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije je za 17. april napovedal dvourno opozorilno stavko v delu Premogovnika Velenje in v delu družbe HTZ. Rudarji ocenjujejo, da je delodajalec izpolnil premalo od 13-ih stavkovnih zahtev. Še vedno ni bila izpolnjena zahteva po 15-odstotnem dvigu plač, o izplačevanju zaostalih dolgov do zaposlenih pa se bodo rudarji, raje kot v socialnem dialogu, pogovarjali na sodišču, sporoča sindikalni zaupnik Asmir Bečarević.

Kriminalisti so v Mariboru pri zdravstvenemu delavcu UKC Maribor izvedli hišno preiskavo na delovnem mestu in doma. Po poročanju Večera naj bi šlo za Borisa Špesa s pulmološkega oddelka, v preiskavi pa se je domnevno znašel tudi Igor Šalamun, sicer trener Atletskega društva Štajerska Maribor. Zaenkrat vse ostaja na ravni domnev, a predvideva se, da gre za dopinško afero v povojih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness