OFF demokratizacije Hong-Konga

Aktualno-politična novica
17. 6. 2015 - 15.00
 / OFF

V Hongkongu so pričeli z odločanjem o novem volilnem sistemu, ki naj bi prebivalcem prinesel možnost navidezne neposredne izbire šefa province. Kot smo že poročali, je predlog spremembe volilnega sistema predlagala kitajska oblast v Pekingu. Spremembe bodo določale, koga se lahko voli, saj si po novem predlogu zakona Peking pridržuje pravico, da kandidate izbere Komunistična partija, šele nato pa lahko med le-temi izbira ljudstvo na volitvah. 9070-članski zakonodajni svet bo o predlogu Pekinga odločil do petka. V zakonodajnem svetu sicer nasprotniki reforme za zavrnitev potrebujejo veliko večino, a te zaenkrat nimajo.

Proces sprejemanja sprememb volilne zakonodaje že sproža burne odzive v javnosti. Pred parlamentom se je danes zbralo nekaj sto protestnikov, tako iz vrst podpornikov kot nasprotnikov predlagane reforme. Mediji poročajo tudi o poostrenih varnostnih ukrepih. V začetku tega tedna so aretirali deseterico Hongkongžanov, ki naj bi po navedbah oblasti pripravljali teroristični napad. V raciji so po navedbah policije zasegli tudi nekaj eksploziva. Informacije o incidentu so zaenkrat precej skope, zato številni dvomijo o uradni razlagi in oblasti obtožujejo, da želijo zgolj preusmeriti pozornost ter uvesti poostren policijski nadzor med sprejemanjem reforme volilnega sistema.

Ostajamo v Aziji. V Indiji nameravajo sprejeti zakon, ki prepoveduje pljuvanje na javnih mestih. Slednje v državi predstavlja precejšen zdravstveni problem, saj veliko ljudi še vedno žveči tobak. Osnutek zakona, ki je trenutno v javni razpravi, za kršitve predvideva bodisi civilno družbeno delo bodisi denarno kazen. Višina kazni se bo zaostrovala skladno z naraščanjem prekrškov, zbrana denarna sredstva pa bodo porabljena izključno v zdravstvene namene. Osnutek zakona morata potrditi še zgornji in spodnji dom indijskega parlamenta. Oblasti pričakujejo, da bo zakon sprejet v naslednjih šestih mesecih.

V Združenih državah Amerike je senat sprejel predlog amandmaja k Nacionalnemu obrambnemu odobritvenemu aktu, ki prepoveduje uporabo večine do sedaj znanih mučilnih tehnik na vseh zajetih posameznikih. Senat je predlog amandmaja sprejel z veliko večino 78-ih senatorjev, 21 jih je predlogu nasprotovalo. Nov pravni akt bo od sedaj naprej od ameriške vojske zahteval, da vsakega novega ujetnika med drugim naznani mednarodnemu Rdečemu križu, poleg tega pa bo vojska primorana vsake tri leta dopolnjevati svoj vojaški terenski priročnik, da bo v skladu z ameriškimi zakoni. Do sedaj so namreč vojaki v tem priročniku dobivali navodila in priporočila, na kakšen način se lahko muči ljudi. Med drugim je podrobno opisoval mučenje s pomanjkanjem spanca ter hranjenjem preko rektuma.

Na Filipinih poročajo o napredku pri mirovnem procesu, ki bi v uporni del države lahko po 36 letih prinesel mir. Predsednik Benigno Aquino in uporniška skupina islamska osvobodilna vojska Moro sta se uspela pogoditi. Uporniki so pristali na svojo razorožitev, kar predstavlja prvi korak pri mirovnih pogajanjih. Do sedaj je svoje orožje oblastem predalo 145 vojakov, ki bodo v zameno dobili enkratno denarno pomoč v višini 25.000 filipinskih pesov.

V Ženevi so se pričela mirovna pogajanja, ki bi Jemnu po treh mesecih srditega bojevanja prinesla prekinitev spopadov. Pogovori potekajo pod okriljem Združenih narodov. Obe strani, tako vladna kot uporniški Hutujci, si želita premirja. Trenutna predlagana rešitev predvideva sklenitev premirja za slaba dva meseca. Premirje bi med drugim prepovedalo tudi tuje zračne napade. A po zgolj dveh dneh mirovnih pogovorov že poročajo o novih zračnih napadih, ki naj bi jih izvajale zračne sile združene arabske koalicije, ki pomaga vladnim silam v boju zoper upornike, ki jih neuradno podpira Iran. Pogajanja se navkljub temu zaenkrat nadaljujejo.

Transparency International Slovenija je danes v hotelu Slon predstavil novo spletno platformo Zakonodajni monitor. Platforma, ki je nastajala v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan in podjetjem Virostatiq, bo novinarjem in širši javnosti omogočila analizo različnih baz podatkov in zakonov. Več nam o projektu pove Vid Doria, generalni sekretar Transparency Internationala:   

izjava dostopna v prispevku

Institut Jožef Stefan je v sodelovanju s kliniko Doktor 24 predstavil nov projekt Inlife. Inlife namerava z vpeljevanjem robotov in elektronskih pomagal olajšati življenje starejšim pri samostojnem življenju. Za razliko od obstoječih razvitih sistemov v Insitututu Jožef Štefan pravijo, da imajo razvit boljši sistem. A zanj trg ni pokazal zanimanja, zato se je Institut Jožef Stefan odločil za lokalni pristop pri izpeljavi projekta. Profesor Martin Gams z Oddelka za inteligentne sisteme Jožef Stefan pove več o tem, zakaj je projekt Inlife pomemben zlasti za starejšo generacijo:

izjava dostopna v prispevku

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.