Off diskriminacije

Aktualno-politična novica
23. 10. 2015 - 15.00
 / OFF

Glede na nemška pričakovanja 800 tisoč beguncev v letošnjem letu se po hitrem postopku uveljavlja mehanizme za vračanje zavrnjenih prosilcev azila v matične države. Nova pravila so uperjena v vračanje azilantov iz jugovzhodne Evrope, s čimer naj bi se naredilo prostor za priliv beguncev z Bližnjega vzhoda. Glede na izjave visokih uradnikov se bo načrt pričelo izvajati že s pričetkom naslednjega tedna.    

Ruska federacija zavrača navedbe zahodnih medijev, da so njena vojaška letala odvrgla bombo na lokalno bolnišnico na severozahodu Sirije. Samo zgodbo je v javnosti publiciral Sirski observatorij za človekove pravice, delujoč v Londonu. Medtem je predsednik Vladimir Putin obelodanil, da je med pogovorom s sirskim predsednikom Bašarjem al-Asadom slednji izrazil pripravljenost do odprtja političnega dialoga z nekaterimi skupinami sirskih upornikov.

Rusija se nahaja tik pred končanjem nove vojaške baze na Arktiki. Natančneje se baza nahaja na otokih Kotelni ob vzhodni obali Sibirije. Baza je le ena izmed večih novih ruskih oporišč, ki jih gradijo na zunanjih mejah federacije, med drugim na Kirilih, otoku Wrangel in rtu Schmidt. V regiji se gradi tudi šest novih vojaških letališč.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je oznanil, da je trinajst izmed štirinajstih ukrajinskih kreditorjev izrazilo pripravljenost za restrukturiranje dolga. Med skupino voljnih je Mednarodni denarni sklad in Evropska unija. Štirinajsti deležnik, natančneje Ruska federacija, ki je Ukrajini izdala tri milijarde evrov kredita, ne vidi možnosti za nove pogoje odplačila. Po njihovem mnenju namreč ne gre za posojilo privatnega kreditorja, temveč državnega kredita.

Glede na poročilo Mednarodnega denarnega sklada bo Savdska Arabija ob nadaljevanju nizke cene nafte v roku petih let porabila državne rezerve denarja. Pričujoče leto se napoveduje 21,6 odstotni proračunski primanjkljal, za 2016 pa 19,4 odstotka. Sicer pa ni edina zalivska država, ki se zaradi cene nafte spopada s pomanjkanjem javnega denarja.

Bivši kandidat za ameriškega podpredsednika Paul Ryan se je uradno podal v boj za mesto govornika spodnjega doma ameriškega kongresa. Zasedati mesto govornika, kjer ima republikanska stranka sicer večino, je zaradi notranjega razkola znotraj stranke nehvaležna naloga. Izmed 247 republikanskih predstavnikov, jih 40 pripada korporativni grupaciji čajanke, angleško Tea party. Brez njihovih glasov ima vodja spodnjega doma težavo sprovesti uspešna glasovanja za kakršnokoli zakonodajo.

Hrvaška inciativa “Dobrodošli”, ki povezuje več kot 60 nevladnih skupin na Hrvaškem ter aktiviste iz Slovenije in Madžarske, bo jutri v Puli izvedla skupno srečanje z imenom: Apel vladam v regiji. Okrepite glas za solidarno in odprto Evropo. Več o konferenci je povedala aktivistka Danela Žagar.

Javne manifestacije se nadaljujejo tudi na slovenskih tleh. Na družabnem spletišču Facebook je skupina “Stop militarizaciji Slovenije” za danes ob 18:00 pozvala na protestni shod.

Na južni meji Slovenije se nadaljujejo prihodi novih beguncev. Iz takoimenovanega mejnega prehoda Rigonce nam poroča sodelavec Radia Študent, Jernej Kaluža.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness