OFF dobrobiti prebivalcev

Aktualno-politična novica
29. 3. 2016 - 15.00
 / OFF

“Cilj nove tajske ustave ni podeliti oblasti prebivalcem, temveč njihova dobrobit!” je dejal Meechai Ruchupan, vodja odbora za pripravo nove ustave ob predstavitvi njenega osnutka. Ta predvideva ustanovitev senata z enkratnim petletnim mandatom, ki bi bdel nad odločitvami parlamenta in imel možnost veta. Če bi v parlamentu kaj zaškripalo, bi parlament in senat zasedala skupaj. V senatu bi sedelo 250 predstavnikov vojaške hunte, šest stolčkov pa bi bilo direktno namenjenih vodjem tajskih oboroženih sil. Poleg tega osnutek predvideva še proporcionalni volilni sistem in premierja, ki bi ga parlament in senat imenovala skupaj. Kritike na račun demokracije so samoumevne, a tajsko ljudstvo bo o predlogu odločalo na referendumu, ki je napovedan 7. avgusta letos.

V primeru potrditve bi nova ustava lahko stopila v veljavo že s koncem letošnjega leta. Spomnimo še, da je vojaška hunta na oblast prišla z državnim udarom in strmoglavljenjem premierke Yingluck Shinawatre.

Šiitski uporniki v Jemnu so izpustili 9 savdijskih vojakov v zameno za 109 jemenskih državljanov, ki jih je zajela koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. Dogovor o izmenjavi vojakov je zadnji izmed poskusov vzpostavljanja zaupanja med vojskujočima se stranema, ki se pripravljata na začetek mirovnih pogajanj. Kot je prejšnji teden spročil odposlanec Združenih narodov Ismail Ouldšek Ahmed, so se strani dogovorile za prekinitev ognja, ki naj bi se začela 10. aprila. Če bo to uspešno, se bodo mirovna pogajanja začela 18. aprila v Kuvajtu. Po pogajanjih s plemenskimi voditelji se je intenzivnost bojev na mejnih območjih med Jemnom in Savdsko Arabijo sicer zmanjšala, a nasilje drugod po Jemnu se še ne zmanjšuje. V napadu ameriškega brezpilotnega letala je bilo ponoči ubitih 21 ljudi, že prejšnji teden pa v dveh napadih več kot 70. Z letalskimi napadi nadaljuje tudi Savdska Arabija.

Ukrajinski parlament bo danes glasoval o izvolitvi novega premierja. Za ta naziv se potegujeta predsedniku Porošenku bližji Groysman, ki mu je podporo včeraj potrdila tudi novo formirana koalicija, in finančna ministrica Natalie Jaresko, ki ji je naklonjen Mednarodni denarni sklad. Imenovanje premierja in formiranje nove koalicije naj bi prekinila skoraj dva meseca trajajoči politični krč, ki vlada od za las zavrnjene nezaupnice premieru Arseniju Jacenjuku dalje. Predvsem pa bosta omogočila nadaljevanje izvajanja reform, ki jih v zameno za nadaljnje posojilo 1.7 miljarde dolarjev zahteva MDS. Zajezitev vala korupcije, ki naj Jacenjuku ne bi uspela, prozahodno krilo šteje za glavni izziv novega premierja. V tem duhu je parlament danes razrešil tudi glavnega tožilca Viktorja Šokina, ki naj bi sodeloval v številnih korupcijskih aferah.  

Ameriški preiskovalni urad FBI je sporočil, da so uspeli odpreti kodirane podatke na  iPhonu terorista, ki je izvedel napad v San Bernardinu v Kaliforniji decembra lani. FBI je do prejšnjega tedna vztrajal, da lahko telefon odpre zgolj Apple, nato pa so vzlic močnemu naprotovanju Appla, ki so ga podprla tudi druga ameriška računalniška podjetja, poiskali pomoč neimenovanih zunanjih podizvajalcev. Zaradi tega se bo končala tudi sodna bitka, s katero je država poskušala prisiliti Apple, da bi izdelal ključ, s katerim bi lahko odprli telefon in ki bi ga lahko uporabili tudi na drugih telefonih istega proizvajalca. Sodba, za katero se je pričakovalo, da se bo končala na vrhovnem sodišču, bi pomenila pravni precedens v dostopu, ki ga ima država do zasebnih podatkov.

Komisija Združenih narodov je potrdila leta 2009 sprejeto odločitev Argentine, da razširi svoje teritorialne vode. Odločitev ni dokončna, z njo pa Združeni narodi soglašajo, da argentinske teritorialne vode segajo v območje, ki obdaja Falklandske otoke. S tem postavlja pod vprašaj suverenost Velike Britanije nad omenjenim območjem, ki je potencialno bogato z nafto.

Kitajski predsednik Xi Jinping, ki je na poti na konferenco o jedrski varnost v Washingtonu, se je danes mudil na Češkem. Ta se je v zadnjih dveh letih pokazala za ključno Kitajsko partnerico v srednji Evropi. Med obiskom bodo podpisani sporazumi o kitajskih investicijah na področju financ, infrastrukture, zdravstva, letalstva in sončne energije v vrednosti okoli dveh miljard evrov. Češka se je novembra lani kot prva med državami srednje in vzhodne Evrope vključila v kitajski projekt vzpostavljanja skupnega gospodarskega pasa ob tako imenovani svileni poti 21. stoletja.

Novice iz Slovenije

Danes ob polnoči se bo končal razpis za generalnega direktorja Univezitetnega kliničnega centra Ljubljana. Največjo slovensko bolnišnico z več kot 7000 zaposlenimi že več let vodijo vršilci dolžnosti, trenutno Brigita Čokl, ki je ob imenovanju na to mesto decembra lani povedala, da se ne namerava potegovati za mesto generalne direktorice. Se je pa še pred odhodom vodstvo UKC zapletlo v spor z zdravniki na oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na Nevrološki kliniki.

V slovenskem parlamentu bo potekalo glasovanje o predlogu sprememb Zakona o varstvu okolja. Na predlog sprememb je Državni svet 10. marca soglasno izglasoval veto, nato pa napovedal, da bo v primeru njegove ponovne potrditve v Državnem zboru zahteval ustavno presojo. Pred parlamentom je društvo Eko Ahnovo in dolina Soče ponovno organiziralo manjši protestni shod. Protestniki opozarjajo na škodljivost novele zakona, ki še vedno ohranja časovno neomejena okoljevarstvena dovoljenja, dopušča višje stopnje onesnaževanja za obrate, ki bi jim njihovo preprečevanje predstavljalo prevelik strošek, izloča javnost iz postopka in dopušča umazano tehnologijo. Državni svet izpostavlja, da spremembe zakona ne ščitijo okolja, temveč predvsem interese kapitala.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije predlagajo zvišanje najnižje pokojninske osnovne. Slaba četrtina redno upokojenih ima pokojnino odmerjeno od te osnove, med invalidsko upokojenimi pa je takih več kot polovica. Predlagajo, da se pokojnina za 40 let delovne dobe zviša na 600 evrov, kar je 160 evrov več kot sedaj. Pojasnuje Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije

Izjava

Pokojnine so v zadnjih petih letih zaostajale za rastjo plač. Tudi sedaj, ko je gospodarska rast spet pozitivna, pa vlada ne želi videti večjega dviga. Ponovno pojasnuje Bohm:

Izjava

ODPOVED: Off so pripravili Gal, Novelli in vajenka Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness