OFF evropskega jedilnika

Aktualno-politična novica
2. 10. 2015 - 15.00
 / OFF

15 držav članic Evropske unije želi prepovedati gojenje gensko spremenjenih organizmov na svojem ozemlju. Prepoved se ne nanaša zgolj na gojenje tako imenovane  koruze MON810, ki je trenutno dovoljeno s strani Evropske agencije za varnost hrane, marveč tudi na kultivacijo drugih vrst gensko spremenjenih rastlin, ki utegnejo biti odobrene v prihodnje. Možnost prepovedi rasti tovrstnih organizmov članicam unije omogoča aprila sprejeta evropska uredba, rok za uvrstitev na seznam držav, ki bodo v prihodnje udejanjale prepoved, pa je 3. oktober. Nadalje, Evropska komisija je parlamentu v odločanje že podala tudi predlog, da bi države članice v prihodnje poleg gojenja gensko spremenjenih organizmov na svojem ozemlju lahko prepovedale tudi njihov uvoz. Slovenija se državam, ki bodo prepovedale gojenje gensko modificiranih organizmov ne bo pridružila,  saj parlament še ni potrdil zakona o omejevanju ali prepovedi pridelave tovrstnih organizmov.  

 

Ostajamo pri morebitni hrani Evropejcev. Evropska komisija je Tajvanu in afriški zvezi otokov Komori pokazala rumeni karton. Državama grozi prepoved izvažanja plodov ribolova v Evropsko unijo, v kolikor ne popravita slabe zakonodaje, ki omogoča nezakonito, neregistirano in neregulirano ribištvo. Kar 90 odstotkov tajvanskega hitro rastočega ribolova se izvozi, vrednost menjave tune in lignjev z Evropsko unijo pa je 14 milijonov evrov. Nevladne organizacije opozarjajo na kršenje tako okoljevarstvene kot delavske zakonodaje s strani tajvanskih ribiških konglomeratov. Komori se medtem spopadajo s slabim pregledom nad ribolovom. Država je namreč koncesijo za vodenje ribolovskih registrov podelila tujemu podjetju, nad katerim nadzora ne izvaja.

 

Še naprej o regulacijah stare celine. Nemški predstavniški dom Bundestag je začel debato o reformah nemške azilne zakonodaje. Predvidene spremembe opiše Thomas Seibert, filozof in aktivist.

Izjava

Seibert spregovori tudi o realpolitičnih posledicah zakonodaje, predvsem odnosa etabliranih strank do solidarnostnega probegunskega gibanja.

Izjava

 

Sodišče Evropske unije je razsodilo, da morajo lastniki bordelov na Nizozemskem poznati materne jezike svojih zaposlenih spolnih delavcev, vse z namenom preprečevanja zlorab. Sodišče je namreč potrdilo odločitev amsterdamskih pristojnih organov o nepodelitvi obratovalnega dovoljenja lastniku bordela, ki je želel svojo dejavnost razširiti, a mu amsterdamske oblasti tega niso dovolile zaradi nepoznavanja maternih jezikov tam zaposlenih spolnih delavcev.

 

K vojaško obarvanemu delu OFF-a. Vodja komunistične organizacije Revolucionarne  oborožene sile Kolumbije oziroma FARC, Timoleon Jimenez, je javnosti sporočil, da FARC ukinja vojaško urjenje, ki ga bo nadomestilo izobraževanje na področju politike in kulture. Poteza upornikov, ki je oborožene akcije izvajala v imenu zaščite revnih pred vladajočimi, je moč razumeti kot nadgradnjo pogajanj med FARC-om in kolumbijsko vlado minuli teden v Havani. Tam sta se obe strani zavezali, da bo dokončni mirovni sporazum med njima sklenjen najkasneje meseca maja prihodnje leto.

 

Od domnevnega umirjanja napetosti k njenemu stopenjevanju. V Litvi so se začele skupne vojaške vaje zavezništva NATO pod imenom Baltska piranja. V vajah bo sodelovalo 1000 vojakov iz Belgije, Luksemburga, ZDA in Latvije, trajale pa bodo do 28. oktobra. NATO kot razlog za vojaške vaje navaja varnostne ukrepe v zvezi z izzivi, ki jih predstavlja Rusija.

 

Vojaško posredovanje Rusije v Siriji, kjer na prošnjo Bašarja al-Asada bombardira položaje Islamske države, še naprej vzbuja neodobravanje koalicije, ki jo proti Islamski državi vodijo Združene države Amerike. V skupni izjavi so članice koalicije Rusijo pozvale k prekinitvi zračnih napadov, saj naj bi ti zadeli tudi položaje upornikov zoper Asada in območja, kjer se nahajajo civilisti. Zapisale so tudi, da rusko posredovanje v državi, navajamo, “zgolj podžiga ekstremizem”. Rusija zahodne trditve zavrača. Zagotovo pa so ruske sile uničile Deaševo bazo v Alepu, kar silam takozvane koalicije ni uspelo.

 

Obetajo se shodi slovenskih kmetov. Iz Kmetijsko-gospodarske  (gozdarske) zbornice Slovenije so sporočili, da bodo ti potekali 17. oktobra po osmih večjih slovenskih mestih. Več o tem, kaj želijo kmetje sporočiti javnosti na shodih, pove Branko Ravnik iz Kmetijsko-gopodarske (gozdarske) zbornice:  

Izjava

 

OFF sta pripravila Zupan in vajenka Katja

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness