OFF evropskega načina življenja

Aktualno-politična novica
10. 9. 2019 - 15.35
 / OFF

Kdo je novi britanski premier, ki bo Združeno kraljestvo popeljal iz EU?
 / 6. 8. 2019
Britanski imperij v zatonu je včeraj potonil še malo globlje. Trenutnemu predsedniku vlade Borisu Johnsonu po celodnevnem fiasku v parlamentu ni uspelo pridobiti absolutne večine, da bi sprožil predčasne volitve. Včeraj je prav tako v veljavo stopila začasna prekinitev dela britanskega parlamenta, ki jo je konec avgusta na Johnsonovo prošnjo odobrila kraljica Elizabeta II. Začasna prekinitev dela bo trajala predvidoma do 12. oktobra, kar pomeni, da imajo poslanci po prihodu nazaj na delo točno teden dni, da se dogovorijo o izstopu iz Evropske unije. Po kaotičnem celodnevnem zasedanju je odstop s položaja napovedal predsednik parlamenta John Bercow. Laburistični poslanec Lloyd Russell-Moyle mu je skušal preprečiti odhod iz stavbe tako, da se je začasno ulegel na njegov stol. 

Britanski parlament je dokončno priznal poraz in sprejel osnutek zakona predaje, ki je včeraj s kraljičinim podpisom stopil v veljavo. Zakon predaje določa, da mora Johnson v primeru, da poslanci do 19. oktobra ne bodo sprejeli dogovora o brexitu, zaprositi za tromesečno podaljšanje roka za izstop iz Evropske unije. Solomon Hughes, novinar časnika Tribune razloži možnost novega dogovora z Evropsko unijo: 

Izjava

O imperiju v zatonu pričajo tudi stavke zaposlenih v letalski družbi British Airlines. Na družbi že drugi dan stavkajo, saj se sindikati in vodstvo niso uspeli dogovoriti niti za omiljeno verzijo predloga sindikatov. 

V pričakovanju kataklizme, ki bo sledila brexitu, se na Otoku pripravljajo tudi na energetsko krizo. Svet četrtne skupnosti Islington v Londonu je v sodelovanju z londonsko podzemno železnico predstavil shemo, po kateri bodo odvečno toploto iz podzemlja uporabili za ogrevanje domov v okolici. Po taki shemi se že ogreva okoli 700 domov v četrtni skupnosti, do konca leta 2019 pa se bo po ugodnejši ceni ogrevalo še tisoč domov. 

O ksenofobiji v Republiki Južni Afriki
 / 6. 9. 2019
Nigerijska vlada je podprla načrt repatriacije Nigerijcev iz Republike Južne Afrike. Zasebna letalska družba Air Peace naj bi že prejšnji petek brezplačno izvedla polete iz Johannesburga za približno 700 Nigerijcev. Številna nigerijska skupnost v Republiki Južni Afriki je skupaj s preostalimi tujci izpostavljena vse pogostejšemu ksenofobnemu nasilju. Petkovi poleti so bili na koncu odpovedani, saj potniki niso uspeli predložiti potrebnih dokumentov. Trenutni načrt nigerijske vlade predvideva, da se bo repatriacija izvedla jutri.

Nemčija bo ponovno pričela s skupnimi usposabljanji s policisti v Saudovi Arabiji. Usposabljanja so bila ustavljena po umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki se je domnevno nedvomno pripetil na savdskem veleposlaništvu v Turčiji. Predstavnik kanclerke Angele Merkel Steffen Siebert je ponovno uvedbo usposabljanj opravičeval s tem, da je v nemškem interesu, da, citiramo, “meje arabskega sveta postanejo neprepustne za teroriste”. Konec citata. Na nemškem zunanjem ministrstvu so prav tako izpostavili, da bodo pri usposabljanjih savdskih policistov še posebej poudarjali prenos znanja o človekovih pravicah. 

Za prenos znanja o človekovih pravicah pa Nemci skrbijo tudi v lastnih vrstah. Nemška vojaška obveščevalna služba je pospešila preiskavo povezav med skrajno desnimi skupinami in vojaki v eni najbolj elitnih vojaških enot. Vojaki enote KSK posredujejo pri nalogah NATA na Bližnjem vzhodu in Balkanu. Pred dvema letoma se je obveščevalna služba pričela posvečati enoti KSK, saj se je izkazalo, da je eden od njenih vojakov načrtoval atentat na politike, ki so naklonjeni migracijam. Vojak Franco A. se je pretvarjal, da je sirski begunec, in je tako poleg vojaške plače prejemal tudi socialno pomoč. 

Evropska komisija ima novo predsednico
 / 17. 7. 2019
Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je objavila razpored resorjev po državah. Slovenskemu komisarskemu kandidatu Janezu Lenarčiču je podelila resor za krizno upravljanje. Pod krizno upravljanje spada vse od odzivov na podnebne spremembe in naravne katastrofe do preprečevanja terorističnih in kibernetskih napadov. Resor za širitev, za katerega se je zavzemal predsednik vlade Marjan Šarec, bo vodil nekdanji madžarski pravosodni minister in trenutni evroposlanec Laszlo Trocsanyi. Slednji je bil na evropskih volitvah maja nosilec liste stranke Fidesz in je avtor sporne madžarske zakonodajne reforme, ki je med drugim kriminalizirala delovanje nevladnih organizacij in brezdomstvo. Von der Leyen je naletela na kritike tudi zaradi uvedbe resorja z imenom “zaščita našega evropskega načina življenja”. Pod pristojnost resorja, ki ga bo vodil Grk Margaritis Schinas [margarItis skInas], bo spadala predvsem migracijska politika. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.