Off evropskih pravil proti izogibanju davkom

Aktualno-politična novica
22. 6. 2016 - 15.00
 / OFF

Oblasti v Mjanmaru pred prihodom Združenih narodov postavljajo potemkinove vasi. Ministrstvo za informacije je v pismu, označenem kot zaupno, svojim uslužbencem zapovedalo, naj namesto izraza Rohinga ali Bengali uporabljajo izraz “ljudje, ki verujejo v islam v državi Rakhin”. Bengali je namreč slabšalen izraz, ki ga budistični nacionalisti uporabljajo za označevanje ljudstva Rohinga, in sicer kot kratico za ljudstvo iz sosednje države Bangladeš, četudi je dotično ljudstvo že več generacij v Mjanmaru. Po drugi strani oblast ne želi uporabljati besede Rehonga, saj bi s tem priznala obstoj dotične etnične skupnosti, ki ga sicer zanika. Spomnimo, da so Združeni narodi pred nekaj dnevi v poročilu ugotavljali sum zločina proti človečnosti zaradi sistematične diskriminacije. Obravnavanje ljudstva Rohinga v Mjanmaru naj bi glede na poročilo namreč obsegalo prisilno delo, kratenje pravic do zdravstva, izobrazbe, življenja in gibanja ter arbitrarno odrekanje državljanstva in omejevanje političnih pravic. Tudi po menjavi politične oblasti, s katero je na oblast prišla nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Kji, odnos do Rohing ostaja enak, Su Kji pa je jasno povedala, da ima država po njenem mnenju druge prioritete.

Jordanija je mejo s Sirijo razglasila za vojno območje. V mestu al-Rukban je bilo v včerajšnjem samomorilskem napadu ubitih 6 ljudi in ranjenih 14. V mestu na severni meji države so sicer naselili približno 70 tisoč sirskih beguncev, vsak, ki se bo približal severni in severnovzhodni meji, pa bo sedaj avtomatsko obravnavan kot sovražnik.

Švedski parlament je sprejel novo azilno zakonodajo, ki za begunce zaostruje dovoljenje za bivanje in združevanje z družinami. Zakon, za katerega je glasovalo 245 poslancev, 45 pa jih je bilo proti, skrajšuje dosedanje permanentno dovoljenje za bivanje na tri leta, obnovljeno pa bo moralo biti vsakih 13 mesecev. Prav tako onemogoča možnost združitve z družino prosilcev za azil, ki statusa begunca še niso pridobili. Za tiste, ki so tudi uradno begunci, pa omejuje število družinskih članov, ki bi se jim lahko pridružili na Švedskem. Zakon bo za zdaj uveljavljen le tri leta, prihaja pa kljub temu, da se je število prihajajočih beguncev letos v primerjavi z lani znižalo, saj je leta 2016 do sedaj za azil zaprosilo 14.000 ljudi, medtem ko je v celotnem lanskem letu za azil zaprosilo 160.000 ljudi.

Za jutri napovedani protivladni protest v Franciji se bo zgodil, vendar bo potekal po drugi trasi, kot je bilo prvotno mišljeno. Francoska policija je pred tem dogovorom med sindikati in vlado zaradi varnostnih razlogov prepovedala dotične proteste, ki so usmerjeni predvsem proti reformi trga dela. Kot razloge je navedla, da je pri prejšnjih tovrstnih zborovanjih prišlo do nasilnih izgredov. To pa ob siceršnjem poveličevanju varnosti in ustvarjanju izrednega stanja postaja legitimno, saj je o možnosti prepovedi demonstracij premier François Hollande govoril tudi po domnevnih terorističnih grožnjah in ob svetovnem nogometnem prvenstvu. Že pred odločitvijo policije pa so se sindikati z vlado dogovarjali o organizaciji bolj statičnega shoda namesto protestov, s čimer se sindikati niso strinjali.

Finančni ministri Evropske unije so se dogovorili o novem svežnju pravil glede izogibanja davkom večjih korporacij. Pravila prihajajo po še enem razkritju razširjenosti tovrstnih praks v zadevi Panama Leaks. Tokrat skušajo zajeziti prenos intelektualne lastnine in patentov izven Evropske unije z uvedbo davka ob tovrstnih prenosih. Prav tako zajemajo  sprožitev posebnega postopka ob zaznavi, da posamezna korporacija plačuje polovico ali manj davka, kot bi ga v skladu z zakonodajo države, v kateri je ustanovljena. Več o tem, kaj ta pravila obsegajo in kje so problematična, Florian Oel iz Oxfam international:

Izjava

Kje točno leži problem, na konkretnem primeru pojasni Florian:

Izjava

Za konec še v Avstralijo. Preiskava v avstralski vojski je razkrila številne primere spolnih aktivnosti, ki so jih kot kadeti morali opraviti številni vojaki, da so se uvedli v hierarhično strukturo vojske. Za tovrstna preiskovanja pristojna Kraljeva komisija za institucionalne odzive na spolno zlorabljanje otrok je prejela več kot sto izjav kadetov med letoma 1960 in 1980, ki so pričevali o spolnih aktivnostih kot delu inavguracije v vojsko.

Delavski svet Svet delavcev Luke Koper je v kontekstu nedavnih dogodkov organiziral zbor delavcev. Več o dogajanju na zboru Rok Palover, član Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tudi v evropi je kar nekaj "Rohing", ki se jim prav tako ne priznava niti pravica do (identitetno zastavljenega)obstoja. ena od njih so zagotovo romska prebivalstva in teh reči ni mogoče pojasnjevati historično materialistično, niti ne z vprašanji novodobnih tokov produkcije in potrošnje, skratka, postmarksisti, tudi na slovenskem, so povsem bosi in ne znajo s tem v zvezi izreči ničesa drugega, kot valjati predsodek na način "to so zgolj identitetne politike"..ipd. Najbolj hecno pri teh je, da denimo povsem odrekajo legitimnost "identitetnim" vprašanjem medtem, ko istočasno pasejo svoje riti udobno zleknjeni v socialne sisteme evrope tudi zaradi lastne narodne identitete. jebi ga in jebeš tako evropo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness