OFF francoskega Corbyna

Aktualno-politična novica
30. 1. 2017 - 15.00
 / OFF

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je začasno suspendiral delovanje policijskih enot za boj proti drogam. Ukrep je odziv na umor južnokorejskega poslovneža Jee Ick-Jooja, v katerega so bili vpleteni člani enote. Joo je bil oktobra lani ugrabljen ter kasneje umorjen v prostorih osrednje policijske postaje v Manili. Duterte je delovanje policijskih enot za boj proti drogam ustavil, dokler jih, po besedah predsednika, ne očistijo. Boj proti drogam, ki je vse od izvolitve trenutnega predsednika pred sedmimi meseci terjal več kot 6000 življenj, se bo kot kaže usmeril na policijo. Osumljencem za Joojev umor je včeraj določil 48-urni rok za predajo.

S streli pa politične spore naslavljajo tudi v Mjanmaru. Enega glavnih pravnih svetovalcev vladajoče Nacionalne lige za demokracijo Ko Nija je ustrelil neznani napadalec. Ustreljen je bil na letališču ob prihodu z obiska v Indoneziji, kamor se je odpravil s predstavniki mjanmarske muslimanske manjšine Rohinga. Ni, pripadnik muslimanske manjšine, je glasno opozarjal na kršitve pravic Rohinge na zahodu države. Hkrati je bil tudi glasen nasprotnik vojske, ki ima kljub razpustitvi vojaške diktature leta 2011 še vedno veliko moči v državi. Ustava, ki jo je leta 2008 spisala vojska, jim zagotavlja 25 odstotkov sedežev v parlamentu.  

Vojska pa ima odločilno vlogo tudi v Siriji. Manjša sirska protivladna milica Đajš al-Iza, ki deluje v okolici Hame na severovzhodu države, se je umaknila iz dogovora o prekinitvi bojev. Milica obtožuje vlado Bašarja al-Asada, da kljub premirju nadaljuje z napadi na protivladne cilje. Hkrati pa Rusijo obtožuje neenakovredne obravnave različnih sirskih sil v pogovorih, ki potekajo v kazahstanski prestolnici Astana. Istočasno so vladne sile zavzele dolino Vadi Barada, kjer se nahajajo ključni viri za oskrbo Damaska s pitno vodo. Podobno kot v Alepu so vladne sile tudi v tem primeru s protivladnimi milicami dosegle dogovor o umiku milic v Idlib, ki je pod njihovim nadzorom.  

Protivladni uporniki pa so bolj uspešni v Franciji. V francoski socialistični stranki so izvolili svojega kandidata za letošnje predsedniške volitve. Za vodilni položaj v državi se bo potegoval Benoit Hamon, ki je porazil Manuela Vallsa. Ta je konec oktobra odstopil z mesta predsednika vlade, da bi se potegoval za mesto kandidata socialistične stranke. Hamon je leta 2014 zaradi nezadovoljstva s politikami Francoisa Hollanda  odtopil z mesta ministra za izobraževanje. V volilni tekmi je zagovarjal univerzalni temeljni dohodek, krčenje delovnega časa, obdavčitev robotizacije in legalizacijo konoplje. Na aprilskih volitvah se bo pomeril s Francoisom Fillonom iz konzervativne stranke, Marine Le Pen  iz Nacionalne fronte, neodvisnim Emmanuelom Macronom in Jean-Lucom Melanchanom iz Leve fronte. Več o volitvah na socialistični strani v današnjem Offsajdu ob petih.

Svojega kandidata na letošnjih parlamentarnih volitvah so uradno dobil tudi nemški socialdemokrati. To je pričakovano postal bivši predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz.

O volitvah pa se ponovno in še vedno pogovarjajo tudi v Makedoniji. Bivši makedonski premier Nikola Gruevski ni uspel oblikovati vlade in mora danes mandat za njeno oblikovanje vrniti predsedniku države. Njegova stranka VMRO-DPMNE, tesna zmagovalka decembrskih volitev, ni uspela pridobiti ponovne podpore Demokratske unije za integracijo, krajše DUI. Ta največja albanska stranka v državi je bila koalicijska partnerica v zadnji makedonski vladi. Predsednik države ima sedaj 10 dni časa, da poišče novega mandatarja ali razpiše nove volitve.

Slovenski blok

Državni svet bo v sredo odločal o odložilnem vetu na novelo zakona o tujcih. Svetnikom je namreč uspelo zbrati dovolj podpisov pod zahtevo za sklic seje. V primeru izglasovanja veta se novela zakona vrača v državni zbor. Odločitev za zbiranje podpisov opisuje prvopodpisani svetnik Samer Khalil, podžupan občine Črnomelj.

Izjava

Državni svetniki želijo z izglasovanjem veta poslancem ponuditi še eno priložnost za razpravo o noveli zakona. Pojasnjuje Khalil.

Izjava

Ostajamo na jugu Slovenije. Pričelo se je čiščenje azbestnih plošč iz prostorov nekdanje koprske tovarne Inde. Kljub pozivom DUTB, ki je lastnik objekta, da naj vsi uporabniki do danes izpraznijo prostore kompleksa, UPInde nadaljuje svoje delo. Da bi delavcem olajšali čiščenje, so do svojih prostorov uredili nov dostop, danes pa vabijo na magični ponedeljek.

OFF je pripravil Klemen

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.