OFF, go home!

Aktualno-politična novica
9. 8. 2013 - 14.00
 / OFF

Združene države Amerike so umaknile vse nenujno osebje iz konzulata v pakistanskem mestu Lahore. V Washingtonu so sporočili, da so se za ukrep odločili zaradi konkretnih groženj skupine Al Kajda, ki so bile uperjene proti konzulatu. Del osebja bo tako začasno premeščen na ameriško veleposlaništvo v pakistanski prestolnici Islamabad. Zaradi muslimanskega praznika ob koncu ramadana so sicer zaprti še veleposlaništvo v Islamabadu ter konzulata v Karačiju in Pešavarju. Združene države so že prejšnji teden iz previdnosti začasno zaprle okoli 25 diplomatskih predstavništev v arabskih državah, svoja predstavništva v Jemnu pa so zaprle tudi Velika Britanija, Francija in Nemčija.

Več kot 50 političnih zapornikov v Iranu je v odprtem pismu, naslovljenem na ameriškega predsednika Baracka Obamo, Združene države Amerike pozvalo, naj preneha s sankcijami, uperjenimi proti Iranu. S pismom želijo Združene države opozoriti na uničujoče posledice, ki jih prinašajo ekonomske sankcije nad Iranom. Zaporniki menijo, da so se sankcije sprevrgle v kolektivno kaznovanje prebivalcev Irana, dodajajo pa še, da je z izvolitvijo Hassana Rouhanija za novega iranskega predsednika nastopila nova era v odnosih med državama. Rouhani, ki je predsedniški položaj uradno zasedel v nedeljo, je takoj ob nastopu funkcije pozval k resnim pogajanjem z mednarodno skupnostjo, tudi glede spornega iranskega jedrskega programa. Pismo predsedniku Obami so podpisali tudi nekateri vidnejši predstavniki iranske opozicije.

Žena odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Morsija Naglaa Mahmoud je nagovorila na tisoče zbranih na zboru v podporo Morsiju. Mahmoudova, ki se sicer redko pojavlja v javnosti, je množici dejala, da se bo njen mož vrnil na oblast, skupaj s svojimi otroki pa je pozvala tudi k izpustitvi Morsija iz zapora. Morsi je skupaj z nekaterimi najožjimi sodelavci pridržan, bremenijo pa jih obtožbe spodbujanja k nasilju, ki je na egiptovskih ulicah terjalo tudi smrtne žrtve.

Izrael se ne strinja z nedavno odločitvijo Evropske unije, s katero Unija odreka finančna sredstva izraelskim entitetam, ki so direktno ali indirektno povezana z Zahodnim bregom, Vzhodnim Jeruzalemom in Golansko planoto. Na izraelski strani še dodajajo, da z Evropsko unijo ne nameravajo podpisati nobenega sporazuma, ki bi vključeval smernice glede izraelskih naselbin na prej omenjenih območjih in pa sporazumov, ki bi od Izraela zahtevali, da svojo suverenost izvaja le na ozemlju znotraj meja, ki so veljale leta 1967.

Švedska piratska stranka je zaradi večkratnega kršenja avtorskih pravic na spletu policiji prijavila ministrico za informacijsko tehnologijo Anno Karin Hatt. Ministrico, ki je sicer ostra nasprotnica spletnega piratstva, je stranka obtožila, da je pri uporabi svojega računa na Instagramu prišla v navzkriž z zakonodajo, ki jo tako goreče zagovarja, saj je objavljala slike, ko so bile avtorsko zaščitene. Predstavnik Piratske stranke Torbjorn Wester je dejal, da njihov cilj ni doseči kazen za Hattovo, ampak predvsem prikazati, kako neuporabna je zakonodaja, ki skorajda vsakega uporabnika sodobnih tehnologij označuje za kriminalca. Če še ministrica za informacijsko tehnologijo ne zmore spoštovati tovrstnih zakonov, kako lahko potem to pričakujemo od povprečnih uporabnikov interneta, je še dodal Wester.

Britanski urad, ki se ukvarja s standardi v oglaševanju, bo začel preiskovati oglaševalsko kampanjo britanskega notranjega ministrstva, v kateri so na premičnih oglasnih panojih po Londonu nezakonite priseljence pozivali k izselitvi s sloganom: Pojdite domov ali pa se soočite z aretacijo. Po besedah tiskovne predstavnice urada so na kampanjo leteli številni očitki, saj naj bi bila izjemno žaljiva, še posebej neodgovorna pa naj bi bila besedna zveza "go home", saj spominja na slogane, ki so jih v preteklosti uporabljale rasistične skupine v napadih proti priseljencem. Ponovna uporaba tovrstne terminologije bi utegnila podžgati rasno nestrpnost in napetosti v multikulturni družbi, še dodaja.

Z Davčne uprave Republike Slovenije so sporočili, da se je davčni dolg v prvem polletju letos glede na konec lanskega leta zmanjšal za 118 milijonov evrov. Bolj učinkovita izterjava davkov naj bi bila posledica prenove informacijskega sistema Davčne uprave, verjetno pa je k temu pripomogla tudi javna objava seznama neplačnikov. Davčna uprava bo sicer v kratkem objavila nov poimenski seznam davčnih dolžnikov, ki dolgujejo več kot 5000 evrov dlje kot tri mesece, letos pa želijo izterjati za 660 milijonov evrov dolgov.

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam se je odzvala na problematiko zahtev po vračilu domnevno preveč izplačanih plač javnih uslužbencev. V zadnjem času namreč odmevajo predvsem napake pri izračunu plač na RTV Slovenija, kjer bodo morali nekateri zaposleni vrniti domnevno previsoko izplačane plače. Zakaj je to sporno, komentira predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.