off golobjih riti

Aktualno-politična novica
2. 10. 2014 - 14.00
 / OFF

Začenjamo z novicami s stare Evrope. Ameriški spletni gigant Google je dobil zaušnico s strani hamburških oblasti glede zbiranja in prodaje podatkov svojih uporabnikov. Tamkajšnji komisar za varstvo podatkov, Johannes Caspar, namreč podjetju očita kršenje evropske zakonodaje glede zaščite zasebnosti, saj naj bi bilo iz nabranih informacij mogoče sestaviti popoln profil uporabnika, vključno z njegovim spolom ter seksualnimi preferencami. Po mnenju komisarja takšna praksa ni v skladu ne z nemško ne z evropsko zakonodajo, Google pa bi za takšno zbiranje zasebnih podatkov potreboval vsaj pooblastilo uporabnika. Odločitev komisarja velja za celotno Nemčijo, v kolikor pa ta megakorporacija ne bi upoštevala razsodbe, jo čaka precej borna kazen do enega milijona evrov.

Nadaljujemo na Bližnjem vzhodu. Tam se borci Islamske države še naprej pomikajo proti sirsko-kurdskemu mestu Kobane in jih do mesta ločita samo še dva kilometra. Islamisti kljub ameriškemu bombardiranju nadaljujejo napredovanje proti turški meji. Prav tako ameriška in britanska letala bombardirajo položaje milic v Iraku, medtem ko so Kurdi sprožili kopensko akcijo. Turška vlada je zaostrila svojo politiko do Islamske države in v torek naslovila parlament, da omogoči vojaško posredovanje proti njenim milicam, o čemer naj bi v parlamentu razpravljali danes. Več o dogajanju pove študent na izmenjavi in član aktualno-politične redakcije, Jaša Veselinovič.

Izjava 

Ameriški predsednik Barrack Obama v Beli hiši gosti izraelskega premiera, Benjamina Netanjahuja. Iz izjav predsedniškega kabineta je mogoče slišati ostro kritiko izraelskih načrtov gradnje 2600 novih bivališč v vzhodnem Jeruzalemu, saj naj takšna politika po besedah Obame ne bi bila v skladu z mirovnimi prizadevanji. Najverjetneje takšne izjave ne pomenijo kaj dosti in so plasirane bolj zavoljo pomirjanja kritične javnosti - opozoriti gre, da je izraelska vojska za časa zadnje ofenzive na Gazo uporabljala oborožitev iz ameriških oporišč. Ravno v času pogovorov pa je palestinska delegacija članicam Varnostnega sveta Združenih narodov poslala osnutek resolucije s prošnjo, ki predvideva november 2016 za rok, ko naj se izraelske sile umaknejo iz okupiranih območij na meje iz leta 1967, kar zajema tudi obravnavani vzhodni Jeruzalem. Poleg tega pa resolucija še poziva svet k namestitvi mednarodnih sil za zaščito palestinskega prebivalstva pred Izraelom.

Protestniki v Hong Kongu, ki na ulicah vztrajajo že drugi teden, so se premaknili v bližino pisarne vodje hongkongške vlade, Leung Chun-yinga (izg. Leung Čun-jing), kjer do polnoči zahtevajo njegov odstop. Protestniki grozijo, da bodo, če Leung Chun-ying (izg. Čun-jing) ne odstopi, okupirali nekatera poslopja vlade. Vendar Leung zatrjuje, da kljub protestom ne namerava odstopiti. Spomnimo, proteste je sprožila odločitev kitajske vlade, da omeji izbiro kandidatov za naslednji mandat vodje hongkongške vlade, na predvidenih volitvah 2017. Protestniki so se na odločitev centralnih oblasti odzvali z izvedbo neuradnega referenduma glede volilnega sistema, saj naj bi aktualna organizacija lokalnih volitev omogočila, da centralne oblasti nastavijo sebi ljube predstavnike.

Ravno v teh dneh je kitajski zunanji minister Wang Yi na obisku v Združenih državah Amerike. Predsednik ZDA Barack Obama mu je povedal, da budno spremlja dogajanje v Hong Kongu. Wang se je kmalu odzval in javno izjavil: “Vse države morajo spoštovati suverenost Kitajske in to je osnovni princip vodenja mednarodnih odnosov”. Prav tako je Wang dejal, da je dogajanje v Hong Kongu kitajska notranja zadeva in da poziva druge države, da se v to ne vmešavajo. Wang je kasneje imel sestanek v Beli hiši, kjer je govoril s predsednikom Obamo in njegovo svetovalko za državno varnost, Susan Rice. Pogovarjali naj bi se o prihajajočemu obisku Obame na Kitajsko v mesecu novembru, a so ta pogovor zasenčila dogajanja v Hong Kongu.

Hongkonški protesti pa niso edino, kar skrbi kitajske oblasti. Zavoljo zagotavljanja varnosti na proslavi Dneva državnosti na trgu Tiananmen v Pekingu so varnostne sile pregledale 10 tisoč golobov, ki naj bi jih ob proslavi spustili v nebo. Vsaki izmed omadeževanih ptic so bile pregledane peruti, noge in anus, saj bi lahko katera od živali na ali v sebi nosila smrtonosni eksploziv. Paranoiden odnos oblasti pa ni neutemeljen. Napadi na civilno prebivalstvo, domnevno s strani ujgurskih muslimanov se stopnjujejo in resno ogrožajo avtoriteto kitajskih oblasti. Te namreč krvavo zatirajo vsakršne zahteve muslimanske manjšine po nacionalni avtonomiji. Da za kitajske oblasti notranji nemiri v državi predstavljajo resno nevarnost, dokazuje že dejstvo, da so pekinške oblasti za časa praznika poleg standardnih varnostnih sil mobilizirale še 850.000 meščanov prostovoljcev za ohranjanje redu v tem 20-milijonskem mestu.

V stranki Solidarnost napovedujejo ovadbo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, saj naj bi ta po njihovem mnenju storil kaznivo dejanje zlorabe položaja. Več pove predsednik stranke, Damjan Mandeljc.

Izjava

Danes je potekala novinarska konferenca KSS Pergam in Sindikata Kliničnega centra, na kateri so predstavili svoja stališča glede reševanja problematike plač srednjih medicinskih sester v enotah intenzivne terapije III (izg. 3) Kliničnega centra v Ljubljani. Zgodba se vleče od leta 2008 in še danes ni zaključena. Več bo povedal predsednik KSS Pergam, Janez Posedi.

Izjava

Kaj pa sindikat pričakuje od vlade?

Izjava

 

Off sta pripravila Jošt in vajenec Rok.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness