Off govorečih človečnjakov

Aktualno-politična novica
16. 7. 2013 - 14.00
 / OFF

Sodnik v primeru Bradleya Manninga se bo do četrtka odločil, ali opusti najtežji dve izmed 21 obtožb, s katerimi se Manning sooča. Prva izmed njih je pomoč sovražniku, ki se kaznuje z doživljenjskim priporom brez možnosti za pogojni izpust. Manningov odvetnik trdi, da Bradley javnosti dokumentov ni podal z namero, da le-teh ne dobijo tudi sovražniki Amerike. Ker so seveda dostop do dokumentov dobili poleg javnosti tudi ameriški neprijatelji, se ga po odvetnikovem mišljenju lahko obtoži malomarnosti, ne pa pomoči sovražniku. Druga obtožba se nanaša na dejstvo, ali je Manning prekoračil dovoljen dostop do tajnih podatkov, kar se kaznuje z desetimi leti zapora. Manningova obramba poskuša argumentirati, da je Bradley izdal le dokumente, do katerih je imel kot vojaški obveščevalec pravico dostopati, s čimer ni prekoračil dovoljenega dostopa. Tožilstvo se seveda v obeh primerih ne strinja z odvetnikovo argumentacijo, odločitev sodnika pa bo znana v četrtek.

Angleški neodvisni sodnik David Anderson je izpostavil nevarnosti obstoječe proti-teroristične zakonodaje, ki daje izjemne privilegije britanski mejni policiji, s katero ima posameznik opraviti predvsem na letališčih in drugih točkah mednarodnega potovanja. Policisti lahko katerega koli potnika ustavijo in vprašajo o njegovem morebitnem terorističnem alter-egu, ga brez sodnih postopkov zadržijo za 9 ur, medtem ko lahko njegove predmete - pod narekovaji - “preiskujejo” en teden. Obenem lahko pregledajo in snamejo vse podatke z mobilnih telefonov in drugih elektronskih gizmov, ki jih nato pošljejo v centralno bazo, kjer bodo podatki hranjeni za nedoločen čas - večnost. Andersona je povrhu vsega zmotilo dejstvo, da lahko policisti izvajajo svojo avtoriteto brez kakršnekoli upravičevanja ali dejanskega razloga za svoje sume.

Italijanski preiskovalci navajajo, da bivši direktor in njegov namestnik pri vatikanski banki, znani pod uradnim imenom kot “inštitut za delo religije”, nista spoštovala evropskih bančnih pravil za preprečevanje pranja denarja in nelegalnih prenosov sredstev. Odrejala sta večmilijonske transferje brez navedbe o lastnikih denarja in razlogov za prenos. Trenutno so to le navedbe, saj preiskovalci še niso podali formalnih obtožb na tožilstvo.

Japonska vlada namerava ustanoviti posebno komisijo, ki bo preučevala teritorialno lastništvo nad več kot 400 otoki, raztrosenimi okrog japonske. Namen je ponovna potrditev japonskega lastništva ali pravna vzpostavitev suverenosti, ko otok še nima formalnega lastnika. Večji del dotičnih kupov kamna sredi morja je dejansko japonskih, vendar se med njimi nahajajo tudi nekateri, do katerih lastništvo zahtevajo druge države, kot recimo Rusija ali Kitajska. Glede na obstoječi spor glede Senkaku otokov s Kitajsko ima odločitev japonske vlade možnost podžiga novih nesoglasij. K situaciji ne pomaga dejstvo, da namerava Japonska preoblikovati obrambno doktrino svoje vojske z ustanovitvijo nove veje, podobne ameriškim marincem, torej ekspanzivno silo za posredovanje na tujih teritorijih.

Republikanski kongresnik Steve Stockam iz ameriškega Teksasa je v senatu kongresa Združenih držav Amerike vložil zakonski osnutek z všečnim imenom “zakon za zaščito dijakov”. Osnutek predvideva, da se odvzame federalno financiranje šol, ki sankcionirajo svoje dijake zaradi netolerančne šolske politike do orožja. Nek dijak je bil kaznovan, ker je žvečilni gumi oblikoval v pištolo, drugi je bil kaznovan zaradi nošenja majice, ki zagovarja ameriški orožarski lobi. Stockmanov zakon pa bi odtegnil financiranje, kadar šola kaznuje dijake zaradi oblikovanja hrane v orožje; posedovanja plastičnih pištol, manjših od petih centimetrov; simulacije strelnega orožja s prsti; imitacije strelov z glasom; ter nošenja pro-orožarskih simbolov na oblekah.

Britanski raziskovalci na univerzah v Edinburghu in Aberdeenu so v študiji pokazali možnost vzročnosti med rakom na črevesju in prekomernim uživanjem sladkorja v obliki sladic in pijač. Vzorec je zajemal 5.000 oseb, uživanje sladic je zvišalo možnosti za 18 odstotkov, medtem ko je prekomerno pitje pijač z mehurčki zvišalo verjetnost za 12 odstotkov. Študija je upoštevala tudi odsotnost fizične aktivnosti, ki že dokazano zvišuje možnosti za raka na črevesju. Obenem znanstveniki poudarjajo, da sta za dokončno potrditev hipoteze potrebna nadaljnje raziskovanje in zajem večje populacije, saj je obstoječa raziskava le prvi korak. Zanimiva ugotovitev raziskave pa je dejstvo, da pitje kave znižuje možnosti raka na črevesju. Znanstveniki še ne vejo, ali je to posledica sestavin ali le dejstva, da kava drži prebavila v delovanju.

Ekipa nemškega raziskovalnega inštituta Max Plank je s preučevanjem najnovejših najdb o naših bratrancih, neandertalcih in denisovancih podala hipotezo, da so oboji tudi govorili. Povrh vsega naj bi komunikacija potekala tudi med vsemi tremi skupinami. Neandertalci namreč niso bili zabiti lovci-nabiralci, za kakršne smo jih imeli do sedaj, temveč so imeli nam sličen genom, uporabljali so orodje, kot odrasli pa so imeli celo večje možgane od sapiensa. V prid novi hipotezi govori tudi najdba denisovancev, tretje struje človeka, saj so vse tri vrste imele mnoštvo medsebojnih kontaktov, ne le s sporazumevanjem, temveč tudi s prostovoljnim parjenjem med vrstami. Nova teorija torej pojav govora uvršča med Homo Genusa pred 1.8 milijoni let in pojav skupnega prednika Sapiensa, Neandertalca in Denisovanca - Homo heidelbergensisa pred 600.000 do 1.3 milijona let. Obenem teorija zavrača saltationistično predstavo evolucije -  to je evolucijski napredek prek velikih skokov in mutacij. Po novi teoriji pojav govora namreč ni bil posledica neke velike mutacije, temveč počasne akumulacije bioloških predpogojev in družbenega razvoja prek več tisoč milenijev. Za konec raziskovalci odpirajo tudi možnost, da je temeljna razlika med evropejskimi in azijskimi jeziki vpliv neandertalskih in denisovanskih jezikov na govorico Homo sapiensa.

Sindikat vojakov Slovenije zaradi kršitve kolektivne pogodbe za javni sektor od vodje širše vladne pogajalske skupine, notranjega ministra Gregorja Viranta, zahteva razveljavitev pravilnika obrambnega ministrstva in na njegovi osnovi izdanega ukaza Generalštaba Slovenske vojske, ki plačevanje vojakov za čas v službi ureja kot da so doma ob telefonu pripravljeni za prihod na delo. Posledično prejemajo le 20 odstotkov normalne urne postavke. Več nam je povedal predsednik sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kaj Gvido Novak pričakuje od današnjega sestanka pogajalske skupine:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness