OFF HDP-ju

Aktualno-politična novica
18. 3. 2021 - 15.00
 / OFF

Zmagovalka parlamentarnih volitev na Nizozemskem je desnosredinska Ljudska stranka za svobodo in demokracijo premierja Marka Rutteja, poznana pod kratico VVD, ki je dobila največ poslancev, 35 v 150-članskem parlamentu, in s tem mandat za sestavo nove koalicijske vlade, že četrte pod Ruttejevim vodstvom. S 24-imi poslanci se je na drugo mesto zavihtela levosredinska stranka D66, ki ji s 17-imi poslanci sledi skrajno desna Svobodnjaška stranka Geerta Wildersa. Volilna udeležba je bila visoka, skoraj 83-odstotna. Rezultate volitev in možne obrise nove koalicije, na katero bo vplivala programska prevetritev VVD, komentira Clara van de Wiel, novinarka časnika NRC.

Izjava

Še več o rezultatih nizozemskih volitev v današnjem OFFsajdu ob 17. uri.

Vrhovni državni tožilec Turčije je na ustavnem sodišču vložil tožbo, s katero zahteva prepoved prokurdske Demokratične ljudske stranke, krajše HDP. Naj spomnimo, da ima Turčija obsežno zgodovino preganjanja prokurdskih ter drugih strank, za katere meni, da so grožnja vladajočemu sistemu. Zavezniki Stranke za pravičnost in razvoj predsednika Recepa Tayyipa Erdogana so zahtevali prepoved Demokratične ljudske stranke zaradi domnevnih vezi z militantno skupino Kurdistanske delavske stranke. HDP, ki ima 55 sedežev v 600-članskem parlamentu, sporoča, da so tožilci ravnali v skladu s političnimi ukazi in vladajoči stranki AKP očita, da uporablja svoj vpliv na sodišče za oblikovanje domače politike. Poleg tega zanika kakršno koli povezavo s kurdsko militantno skupino. Poleg tega je bil včeraj Omer Faruk Gergerlioglu, poslanec HDP, obsojen zaradi objave v družbenih medijih iz leta 2016, ki so jo sodišča štela za teroristično propagando. 

Generalni sekretar Organizacije združenih narodov António Guterres je za svojega posebnega odposlanca za Afganistan in regionalna vprašanja imenoval francoskega diplomata Jeana Arnaulta. Imenovan je bil dan pred sestankom Rusije, Kitajske, Združenih držav Amerike, Pakistana, delegacije najvišjih afganistanskih uradnikov in opozicijskih voditeljev ter pogajalcev talibanov v Moskvi. Sestanek naj bi bil prvi korak k oživitvi mirovnih pogajanj.  

V 61. letu starosti je umrl tanzanijski predsednik John Magufuli. Uraden vzrok za njegovo smrt so težave s srcem, a opozicija trdi, da je pravi razlog okužba z novim koronavirusom, čeprav so v njegovem uradu te navedbe zanikali. Magufuli je zanikal obstoj novega koronavirusa in ni želel sprejeti zaščitnih ukrepov; obenem je vlada že aprila lani prenehala objavljati število novookuženih v državi. Magufuli, ki je bil na predsedniški položaj prvič izvoljen leta 2015, je bil deležen številnih priznanj za razširitev dostopnosti brezplačnega izobraževanja in vlaganje v infrastrukturne projekte, zaradi ostrega boja proti korupciji pa se ga je prijel vzdevek Buldožer. V skladu s tanzanijsko ustavo bo predsedniško funkcijo do izteka petletnega mandata, ki ga je Magufuli nastopil lani, opravljala podpredsednica Samia Suluhu Hassan, ki bo tako postala prva ženska na tem položaju v zgodovini države. 

Odstavljeno voditeljico Mjanmara Aung San Su Či so generali, ki so 1. februarja oblast prevzeli z državnim udarom, znova obtožili korupcije. Vojska je zvečer po televiziji predvajala posnetek mjanmarskega poslovneža, ki je priznal, da je Nobelovi nagrajenki za mir iz leta 1991 v nekaj letih izplačal več kot 400 tisoč evrov. V odzivu je njen odvetnik Kin Maung Zav sporočil, da so obtožbe neutemeljene in da jim večina ljudi v Mjanmaru ne bo nasedla. Medtem na mjanmarskih ulicah še vedno potekajo množični protesti, vojska pa še naprej omejuje dostop do interneta. 

Rusija je odpoklicala svojega veleposlanika v Združenih državah Amerike, potem ko je ameriški predsednik Joe Biden kritiziral ruskega predsednika Vladimirja Putina. Veleposlanika Anatolija Antonova so povabili v Moskvo na posvetovanje o prihodnjih odnosih med Moskvo in Washingtonom, ki so v krizi. Odpoklic je bil objavljen kmalu po Bidnovih izjavah, da je Putin morilec in da bo plačal ceno za domevno vmešavanje v ameriške volitve. Rusko veleposlaništvo je sporočilo, da določene izjave visokih ameriških uradnikov za že tako prenapete odnose pomenijo grožnjo propada. Ministrstvo za zunanje zadeve pa je dodalo, da so zainteresirani za preprečitev nepopravljive degradacije odnosov, če Američani prepoznajo tveganje. 

Računsko sodišče je objavilo revizijsko poročilo o nabavi zaščitne in medicinske opreme v času epidemije covida-19. V njem ugotavlja, da kljub upoštevanju izrednih razmer vlada, ministrstva za zdravje, gospodarski razvoj in tehnologijo ter obrambo, pa tudi zavod za blagovne rezerve v obdobju od začetka lanskega leta do izdaje osnutka revizijskega poročila decembra lani niso učinkovito izvedli nabave omenjene opreme. Kot so zapisali na računskem sodišču, vlada, ministrstva in zavod niso bili učinkovito organizirani, zato postopki javnega naročanja niso bili izvedeni v skladu z načeli transparentnosti, učinkovitosti in enakopravne obravnave ponudnikov, v nekaterih primerih pa so bili izvedeni tudi v neskladju s predpisi in drugimi akti.

Predstavnik ameriške multinacionalke Adient je zaposlene v slovenjgraški tovarni, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo avtomobilsko opremo, obvestil, da bodo do konca letošnjega leta tovarno zaprli. S tem bo delo izgubilo 430 zaposlenih, kar pomeni največje odpuščanje na Koroškem od leta 2010, ko je po uvedbi stečaja družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli zaposlitev izgubilo 1260 delavcev. Več o posledicah, ki bi jih zaprtje tovarne imelo za širšo koroško regijo, in nadaljnjih sindikalnih korakih Jaka Šilak, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za območje Koroške.

Izjava

OFF je pripravila vajenka Selma, mentoriral je Žiga.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness