OFF heš(na)tegov

Aktualno-politična novica
22. 5. 2014 - 13.59
 / OFF

V Malawiju je ta teden 7,5 milijona volilnih upravičencev volilo novega predsednika, zaradi kolapsa elektronskega volilnega sistema pa so rezultati volitev zaenkrat popolnoma neznani. Da bi bilo čim prej znano, kdo bo prevzel predsedniške vajeti v državi, se je državna volilna komisija v Malawiju odločila, da morajo lokalni volilni komiteji rezultate v glavni štab volilne komisije poslati preko faksov in elektronske pošte. Predsednik malavijske volilne komisije je v izjavi za javnost pojasnil, da bodo rezultati znani šele po tem, ko bo preštetih 30 odstotkov vseh glasov, hkrati pa odkrito pojasnil, da se to verjetno ne bo zgodilo tako hitro.

Nadaljujemo v Afriki. Malijska vojska je neuspešno poskušala zavzeti mesto Kidal, ki velja za utrdbo tuareških separatistov. Do ofenzive je prišlo po tem, ko je v mestu na severu države med obiskom premierja Mousse Mare prišlo do spopadov, v katerih je bilo domnevno ubitih vsaj 36 ljudi. Attaze Ag Mohamed, eden izmed predstavnikov tuareške uporniške skupine Nacionalno gibanje za osvoboditev Azawada, je potrdil, da so poleg obdržanja kontrole nad Kidalom Tuaregi zavzeli kontrolo še nad drugimi mesti na skrajnem severu države. Naj spomnimo, da je bil tuareški upor na severu Malija leta 2012 eden izmed povodov za vojaški udar v državi. Leta 2013 je bila ponovno vzpostavljena civilna vlada. Kljub posredovanju francoske vojske v državi ostaja aktivnih veliko islamističnih in separatističnih skupin.

Medtem ko se svet ukvarja z bring back our girls heštegerskim aktivizmom, nigerijska skupina Boko Haram nadaljuje s svojimi napadi na mesta in vasi v severnovzhodnem delu Nigerije. V najnovejših napadih v mestu Jos  in v napadih na tri vasi je bilo ubitih vsaj 160 ljudi. Boko Haram je s svojimi napadi začel pred petimi leti, vendar se ti v zadnjem času stopnjujejo in postajajo vedno pogostejši.

V prestolnici Kitajske regije Xinjiang  je bilo v napadu na tržnico ubitih vsaj 31 ljudi, 94 pa jih je bilo ranjenih. Po poročanju prič naj bi se v gručo ljudi na tržnici zaleteli dve vozili, od tega naj bi eno eksplodiralo. Informacije o pravih razsežnostih napada so skope, saj kitajske oblasti strogo kontrolirajo pretok informacij iz regije. Oblasti so, kot je že tradicionalno, za najnovejši napad okrivile ujgurske separatiste.

Senat v Dominikanski republiki je enoglasno potrdil zakon, ki določa vzpostavitev sistema, po katerem bodo otroci, ki se rodijo imigrantom, avtomatsko dobili dominikansko državljanstvo. Dominikanski predsednik je sprejetje tega zakona predlagal po tem, ko je najvišje dominikansko sodišče lani odločilo, da otroci nedokumentiranih imigarntov niso avtomatsko upravičeni do državljanstva. Odločitev sodišča se je takrat znašla pod hudim valom kritik mednarodne skupnosti, poleg tega pa je še dodatno skrhala odnose s sosednjim Haitijem. Večina nedokumentiranih imigrantov namreč prihaja ravno iz te sosednje države.

Sirska vlada je Mednarodnemu komiteju Rdečega križa izdala dovoljenje, da v mestu Aleppo na severu države prvič po oktobru začne z veliko distribucijo hrane. V med upornike in sirsko vojsko razdvojenem mestu je ujetih 60.000 ljudi. Distribucija hrane se je začela v obeh delih mesta. Gre za največjo tovrstno operacijo Rdečega križa na svetu. Ta je humanitarno situacijo v  predmestjih Damaska in še posebej v mestu Aleppo razglasil za katastrofalno.

Poveljnik tajske vojske Prayut Chan-O-Cha  je v današnjem nagovoru državljanov razglasil, da bodo vojaške sile zaradi večmesečnih političnih nemirov v državi prevzele oblast.

Z odprtjem volišč v Veliki Britaniji in na Nizozemskem so se danes uradno začele volitve v Evropski parlament. Volilni upravičenci v 28 državah članicah Evropske unije bodo tako v naslednjih štirih dneh odločili, kdo bo zasedel 751 sedežev v parlamentu. Večina držav članic bo svoja volišča odprla v nedeljo.

V novomeški Osnovni šoli Bršljan, v kateri je četrtina otrok iz romskih družin, so se odločili za prerazporejanje romskih učenecev po ostalih šolah regije. Odločitev prihaja po pretepu nekaj otork, po katerem je skupina staršev kot rešitev problematične situacije zahtevala prerazporeditev šolajočih se Romov, na kar pa so pristali tudi na novomeški občini. Premestitev bo prostovoljna in zanjo bo potrebna privolitev staršev, ob tem pa ravnateljica osnovne šole Darja Brezovar poudarja, da bi zmanjšanje števila romskih otrok v skupini pripomoglo k lažjemu vključevanju v učni proces in družbeno okolje. Rešitev naj bi bila začasna, saj na občini pripravljajo načrt oblikovanja skupnih šolskih okolišev, ki naj bi zaživel v naslednjih treh letih, vendar pa ga bo morala zaradi prerazporeditve sredstev potrditi vlada.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness