OFF hekerjev in izrednih stanj

Aktualno-politična novica
20. 5. 2014 - 14.00
 / OFF

Tajska vojska je po večmesečni politični krizi, ki so jo spremljali množični protesti, razglasila izredno stanje, ki tajskim silam daje precejšnja pooblastila. V izrednem stanju lahko vojska proteste zatre z orožjem, ljudi pa aretira in pridrži brez pripornega naloga. Med prvimi ukrepi tajske vojske je bila omejitev svobode medijev. Deset televizijskih postaj, ki veljajo za naklonjene oporečnikom, je moralo prenehati oddajati program in lahko le posredujejo sporočila vojske. Po navedbah tiskovnega predstavnika tajske vlade se vojska o razglasitvi izrednega stanja ni predhodno posvetovala z vlado.

 

V prvem krogu lokalnih volitev v Grčiji, ki so potekale prejšnjo soboto in nedeljo, je neonacistična stranka Zlata zora zabeležila nehvalevredno uspešen volilni rezultat. Vodja neofašistov, Ilias Kasidiaris, ki je v Atenah prejel več kot 16 % glasov podpore, je izid komentiral takole, navajamo: »Dokazana podpora priča o tem, da so Grki prepoznali, da predstavljamo glas resnice v skorumpiranem parlamentu.« Visoko volilno podporo so neonacisti prejeli navkljub nedavnim aretacijam določenih članov stranke zaradi opravljanja kriminalnih dejanj. Grška koalicija je nad rezultati volitev zaskrbljena, saj dokazujejo, da se volivci ne menijo za to, da se pripadniki Zlate zore branijo različnih obtožb kaznivih dejanj, ki segajo vse od sumov umora do izsiljevanja. Po 99,6 procentov preštetih glasov so sicer predstavniki premierove stranke Nova demokracija osvojili podporo v osmih od trinajstih grških volilnih okrajev. Da ni vse tako črno, ampak tude rdeče, je poskrbelaevičarska stranka Syriza, ki je bila v prefekturi Atika, kjer se nahajajo tudi Atene, deležna visoke, 24-odstotne podpore.

 

30. aprila so se v Iraku zvrstile prve parlamentarne volitve brez ameriškega nadzora, a delni izidi volitev so znani šele danes. Prešteti glasovi napovedujejo zmago stranke Koalicija Pravna država sedanjega premierja Nourija al Malika, kateremu se obeta že tretji mandat. Koalicija Pravna država naj bi zasedla 92 od skupno 328 parlamentarnih stolov, kar pa ni dovolj za absolutno večino v parlamentu. Zmagovalni stranki se torej obetajo koalicijska pogajanja z ostalimi političnimi skupinami v parlamentu, ki pa so povečini nasprotovale Malikovi ponovni izvolitvi. Glede na dogovor med iraškimi voditelji sicer velja, da je premier šiit, predsednik, ki ga prav tako izvoli parlament, Kurd, predsednik parlamenta pa sunit.

 

Združene države Amerike Kitajsko obtožujejo industrijskega vohunjenja. Ameriški pravosodni minister Eric Holdar je skupino kitajskih hekerjev obtožil vloma v podatkovne baze petih ameriških podjetij. Kitajski hekerji naj bi domnevno napadli podjetje Westinghouse Electric, ki se ukvarja s proizvodnjo nuklearne in električne energije; US Steel, ki proizvaja železo; Alcoa, ki proizvaja aluminij; Allegheny Technologies, ki skrbi za proizvodnjo in obdelavo kovin ter Solar World - podjetje, ki izdeluje sončne kolektorje. Obtoženi kitajski hekerji so člani zloglasne Enote 61398, posebne kibernetične enote kitajske ljudske armade, v kateri je zaposlenih več sto vojakov. Za vstop vanjo sta nujna dobro poznavanje računalniške varnosti in omrežij ter tekoča angleščina.

 

Izrek obtožbe proti petim kitajskim hekerjem sicer časovno sovpada z zaključkom obsežne dveletne antihekerske akcije, ki jo je Ameriška zvezna policija FBI opravila v sodelovanju z 19 državami in znotraj katere je bilo izvedenih več kot 300 hišnih preiskav in 90 aretacij na globalni ravni. Pod drobnogledom so bili predvsem hekerji organizacije Blackshades, ki stojijo za malware programom Blackshades Remote Access Tool ali krajše RAT. Organizacija Blackshades je od leta 2010 prodala in distribuirala omenjeni malware v več kot stotih državah. Prednosti Rata so enostavna uporaba, dobra zmogljivost in ekonomičnost. Na voljo je že za pičlih 40 dolarjev.

 

Raziskovalci ameriške univerze Stanford pod vodstvom profesorice Ade Poon so odkrili način za brezžično polnjenje medicinskih čipov, vstavljenih globoko v telesu. Brezžično polnjenje bi omogočilo, da se podkožni čipi lahko aktivirajo po potrebi in na zahtevo. Odkrita tehnologija odpira nov terapevtski pristop z uporabo elektrocevtskih dispozitivov v velikosti riževega zrna, ki bi se lahko uporabljal za zdravljenje bolezni in blaženje bolečin. Tehno skeptiki in zarotniki pa v novi brezžični tehnologiji, ki omogoča upravljanje podkožnih čipov na daljavo, vidijo tudi številne grožnje. Več informacij o raziskavi najdete tu.

 

V Združenju za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije od vlade in pristojnega Ministrstva za infrastrukturo in prostor danes do 14. ure zahtevajo pisni odgovor glede zagotovitve sredstev za subvencioniran prevoz dijakov in študentov. V nasprotnem primeru člani združenja, koncesionarji prevozniki, v sredo ne bodo začeli s prodajo junijskih subvencioniranih vozovnic. Za mnenje o subvencioniranju prevoza za dijake in študente smo povprašali tudi Klemena Perana, predsednika Dijaške organizacije Slovenije, ki je držo DOS-a pojasnil z naslednjimi besedami. Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness