OFF Hojsa, Travnerja in Počivalška

Aktualno-politična novica
30. 6. 2020 - 15.00
 / OFF

O novih kitajskih zakonih, civilnem in za nacionalno varnost v Hongkongu
 / 29. 5. 2020
Predsednik Ljudske republike Kitajske Ši Džinping je po tem, ko so ga sprejeli v obeh domovih parlamenta v Pekingu, podpisal zakon o državni varnosti, ki bo kriminaliziral poskuse secesije, subverzije pekinških oblasti, terorizma in sodelovanja s tujimi silami v okviru Hongkonga, kjer več kot leto dni potekajo bolje ali slabše obiskani demokratični protesti. Vsebina zakona, sprejetega na triindvajseto obletnico britanske izročitve Hongkonga Kitajski, javnosti uradno še ni bila predstavljena. Združeno kraljestvo je medtem prebivalcem Hongkonga ponudilo lažjo pot do državljanstva, ZDA pa so napovedale prekinitev posebnega trgovinskega razmerja z avtonomnim mestom. Ureditev položaja Hongkonga naj ne bi več zadostovala pogojem Združenih držav Amerike za poseben trgovinski odnos, saj naj bi demokratičnost in avtonomnost mesta padli pod dogovorjeno mejo.

Državni udar Juana Guaida v Venezueli
 / 25. 1. 2019
Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je odposlanki Evropske unije Isabel Brilhante Pedrosa ukazal v treh dneh zapustiti državo, ob tem pa ji je prijazno ponudil letalski prevoz v Evropo. Zaostritev diplomatskih odnosov je sicer začel Evropski svet, sestavljen iz voditeljev držav Evropske unije, ko je uvedel finančne kazni za enajst posameznikov, ki jih lahko najdemo v delokrogu predsednika Madura. Evropska unija jih sankcionira, ker naj bi aktivno sodelovali pri oviranju delovanja venezuelske narodne skupščine pod vodstvom nameščenca zahodnih imperialističnih sil Juana Guaidója, ki se je lani samooklical za začasnega predsednika, a mu državni udar ni uspel. 

Kitajsko-indijski spopadi na strehi sveta
 / 19. 6. 2020
Indijske oblasti so prepovedale več kot petdeset aplikacij, ustvarjenih na Kitajskem, med katerimi izstopa socialno omrežje TikTok. Kitajske aplikacije – v prepovedi sicer ne piše izrecno »kitajske«, naj bi ogrožale indijsko suverenost in državno varnost, saj bojda omogočajo nezakonito pridobivanje podatkov. Poleg finančnih skrbi uprave TikToka je razočaranih več kot sto milijonov indijskih tiktokerjev, ki predstavljajo tretji največji trg spletnega omrežja. Prepoved sledi zaostrovanju odosov med državama zaradi nesoglasij, ki so prišla na plano pred dvema tednoma, ko sta se vojski na obmejnem območju na Himalaji brez strelnega orožja spopadli v najsmrtonosnejši medsebojni bitki v zadnjih šestih desetletjih z dvajsetimi smrtnimi žrtvami na indijski in neznanim številom padlih na kitajski strani. 

Pričakovani neuspeh državnega udara v Gabonu
 / 7. 1. 2019
Gabonski senat je sledil spodnjemu domu parlamenta in izglasoval podporo dekriminalizaciji homoseksualnosti. S tem bodo, če predlog podpiše še predsednik Ali Bongo Ondimba, preklicali zakonsko prepoved spolnih odnosov s pripadniki istega spola, ki so jo sami sprejeli leto prej, ta pa za kršitelje predvideva polletno zaporno kazen. Kljub veselju gabonskih LGBT aktivistov je treba opozoriti, da istospolne poroke z novim zakonom v nekdanji francoski koloniji še vedno ne bodo dovoljene.

 

Predčasne volitve na Hrvaškem brez zakona o obnovi Zagreba
 / 18. 5. 2020
Medtem ko Hrvaška zaključuje predsedovanje Evropski uniji in se nezadržno bliža državnozborskim volitvam, je vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića odpravila zahtevo po samoizolaciji za državljane Bosne in Hercegovine, saj naj bi jim jugovzhodna soseda v nasprotnem primeru zagrozila s prepovedjo tranzitnega prometa skozi Neum. Obala Bosne in Hercegovine namreč – vsaj dokler Kitajci ne zgradijo Pelješkega mostu – prekinja teritorialno celovitost Hrvaške severno od Dubrovnika. A slovensko politično smetano na Hrvaškem bolj skrbi zagon delovanja nočnih klubov in možnost vdora koronavirusa v Slovenijo z žurersko mladino. Medtem je z novim koronavirusom okuženih sedem zdravnikov prehospitalne enote; trije med njimi so delali tudi v okviru urgentnega centra UKC Maribor.

Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci, odstopil je minister za notranje zadeve, doktor, hhh, oprosti, torej Aleš Hojs. Šef naše družbe Janez Janša je odstop že sprejel, tako kot je Hojs tik pred svojim odstopom sprejel odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Odstopi so sledili pričetku preiskave ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka »Ljudje so umirali« Počivalška, s strani Nacionalnega preiskovalnega urada zaradi suma kaznivega dejanja pri državnih poslih z zaščitno opremo. Poleg ministrovega stanovanja poteka preiskava osemmilijonskega posla s podjetjem Geneplanet še na desetih naslovih, med drugim na sedežu ministrstva in Zavoda za blagovne rezerve. Počivalšek je za čas preiskave izgubil prostost, če bo posredovala nekdanja vlada, pa bo verjetno moral čakati do božiča. 

Omejenost mehanizmov javnega nadzora na eni in vzpon nadzora ljudske straže na drugi strani ...
 / 7. 4. 2020
Hojsov odstop, ki ga je minister v odstopu razkril na redni vladni novinarski konferenci, je povsem zasenčil vandalski napad na bivališče edinega politika modre krvi v Sloveniji, »Zmageca« Jelinčiča Plemenitega. Grad gori, grof beži, po Jelinčičevi fasadi pa se izcedek iz steklenic cedi. V redakciji ne verjamemo, da je vandalizem posledica včerajšnje izjave za nejavnost, ko je Zmago svojim prijateljem Dimitriju Ruplu in Igorju »A ne bi moral biti v zaporu« Bavčarju razložil, da je narod glup, ni pa pojasnil, ali so vsi študentje kurčevi ali pa obstaja tudi nekurčev del študentarije.

Ob odstopih na vrhu policije in ministrstva za notranje zadeve se poslavlja od boga poslan in od naroda oboževan urednik aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Njegovo mesto je na najdemokratičnejših volitvah, kar jih je doživela rožnodolska zemljica, zasedel prvi med enakimi, novinar, ljudski predstavnik in božji izbranec Gal Krizmanič! S tem se je pridružil visokemu uredniškemu zboru Radia Študent, ki ga pod vodstvom Matjaža Zorca sestavljajo še Špela Cvetko, Hana Radilovič, Vid Bešter in Martin Ulaga ter vodji služb Timotheos Ananiadis - Makis in Rasto Pahor - Rasto.

Rezultate volitev in konkretne politične spremembe, ki so jih te prinesle, komentira sveži odgovorni urednik Radia Študent Matjaž Zorec.

Izjava

Slava jim in naj na veke vekov po politični sferi kot torpedo pluje izbrano ljudstvo aktualnopolitične redakcije!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.