OFF hostla

Aktualno-politična novica
13. 8. 2018 - 15.00
 / OFF

Kar ni prešteto, se ni zgodilo
 / 31. 7. 2018
S severa Maroka oblasti prisilno vozijo prebežnike na jug države. Migranti so bivali v mestih Tanger in Nador, ki sta v bližini španskih eksklav Ceuta in Melilla. Maroška policija je z avtobusi premestila med 1600 in 1800 migrantov, poroča Maroško združenje za človekove pravice, ki je potezo označilo za nelegalno. Predstavnik lokalnih oblasti v Tangerju je povedal, da bodo migranti prepeljani v mesta v notranjosti in na jugu Maroka, kjer so bivalni standardi primernejši. Odkar je Italija zaprla pristanišča in Libija poostrila nadzor na obali, vse več migrantov poskuša preko Maroka doseči Španijo. Letos je preko Maroka po morju in kopnem Španijo doseglo 23 tisoč migrantov, kar je več kot v celotnem lanskem letu.

V Španiji se je na sestanku o migracijah z novim španskim premierjem Pedrom Sanchezom mudila nemška kanclerka Angela Merkel. Predstavnika španske in nemške vlade sta se strinjala, da si obe državi želita pravične razporeditve migrantov. Državi sta sicer prejšnji teden dosegli bilateralni dogovor o vračanju migrantov, tako da bodo v Španijo iz Nemčije vrnjeni nekateri migranti, ki so tam prvič vstopili v Evropsko unijo. Na včerajšnjem sestanku je kanclerka poudarila, da je potrebno okrepiti tudi sodelovanje z afriškimi državami, predvsem z Marokom in Tunizijo. Kanclerka je ob tem dodala, da je potrebno govoriti z Afriko in ne samo o njej.

Z direktorico Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo o slovenskem azilnem sistemu
 / 17. 6. 2017
Medtem ko Maročani migrante potiskajo stran od trdnjave Evrope, pa se v Nemčiji plete zgodba o povratku. Afganistanec, ki so ga nemške oblasti pomotoma deportirale, je danes priletel nazaj v Berlin. Njegova prva prošnja za azil je bila zavrnjena aprila 2017, od takrat pa je čakal na izid pritožbe na upravnem sodišču in zato ne bi smel biti deportiran. Zvezni urad za migracije in begunce je dva tedna po njegovi deportaciji priznal, da je prišlo do napake. Vsaj dokler administrativno sodišče ne poda odločitve o njegovi prošnji za azil, Afganistanec ne sme biti ponovno deportiran.

Združene države Amerike so podvojile carine na uvoz aluminija in jekla iz Turčije. Carine na jeklo bodo po novem 50-odstotne, na aluminij pa 20-odstotne. Pri podvojitvi carin gre za nove sankcije proti Turčiji, s katero so Združene države v sporu zaradi v Turčiji pridržanega ameriškega pastorja Andrewa Brunsona. Slednji je v zaporu skoraj dve leti, obtožen pa je podpore terorizmu.

Predsedniški dekreti in turška gledališka scena
 / 13. 8. 2018
Podvojitev carin s strani ZDA je razlog za današnji dodatni 10-odstotni padec turške lire, ki je že prejšnji teden izgubila 20 odstotkov vrednosti proti ameriškemu dolarju in evru. To predstavlja velik problem za turško gospodarstvo in državni proračun, saj je velik del dolga, tako držav kot tudi podjetij, v teh valutah, kar pomeni, da so se stroški teh dolgov v enem tednu povečali za 30 odstotkov. Turška centralna banka se je zavezala k nekaterim ukrepom za finančno stabilnost, vključno z zagotovitvijo ustrezne likvidnosti za banke, ni pa se še odločila za veliko pomembnejše zvišanje obrestnih mer. Tej potezi, ki bi zmanjšala inflacijo, a tudi upočasnila gospodarsko rast, močno nasprotje turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Dogajanje s turško liro ima lahko posledice tudi za evropske banke. Med temi so najbolj izpostavljene španske banke, ki imajo okoli 75 milijard turškega dolga.

Več tisoč saudijskim študentom v Kanadi so domače oblasti ukazale vtnitev domov. Poteza saudskih oblasti nakazuje nadaljnjo zaostrovanje odnosov s Kanado. Zaplet diplomatskih odnosov je nastal v začetku meseca, ko je Riad prejel klic kanadske zunanje ministrice Chrystie Freeland, ki je saudske oblasti pozivala k osvoboditvi priprte saudijske aktivistke na področju pravic žensk, Samar Badawi. Umik študentov je nasledil saudsko zahtevo po odhodu kanadskega ambasadorja iz Saudove Arabije.  

V večini švedskih okrožij so oblasti ukinile prepoved roštiljade na privatnih posestih. Prepoved zunanje peke na žaru, tudi doma, velja še v petih okrožjih. Državno prepoved je Švedska civilna agencija uvedla konec julija zaradi grožnje požarov. Prestopnike, ki so si kljub prepovedi na domačih vrtovih privoščili čevape, je švedska policija udarila po žepu s kaznimi tudi do 2600 evrov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.