OFF? Hvala, ne!

Aktualno-politična novica
11. 5. 2018 - 15.00
 / OFF

Hvala, da! za prodajo delnic Gorenja! Družba Hisense s Kitajske, natančneje Hisense Luxembourg Home Appliance, je objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Gorenja. Velenjski proizvajalec bele tehnike je kitajsko podjetniško skupino izbral kot najboljšega ponudnika za strateškega partnerja. Družba Hisense je, pod pogojem, da prevzame več kot polovico delnic, za delnico pripravljena plačati 12 evrov. V roku enega meseca bo Hisense objavil prevzemno ponudbo. Vse aktivnosti v zvezi s tem vodi borznoposredniška skupina Ilirika. Gorenje je izdajatelj malce več kot 24 milijonov delnic, ki kotirajo na ljubljanski borzi. Hisense je na slovenskem trgu že prisoten s televizorji in hladilnimi aparati.

Tudi malezijski kralj bo rekel Hvala, da!. Sultan Muhammad V. je po besedah novoizvoljenega premierja Mahathirja Mohamada privolil v pomilostitev opozicijskega politika Anvarja Ibrahima. Po pomilostitvi naj bi Ibrahimu trenutno najstarejši premier na svetu predal položaj. Mahathir se je namreč že pred volitvami zavezal, da bo ob zmagi koalicije opozicijskih strank položaj premierja predal svojemu nekdanjemu rivalu, ko bo ta izpuščen iz zapora. Anvar Ibrahim je bil od leta 1981 Mohamadova desna roka, ko je ta prvič vodil vlado. Leta 1998 pa ga je Mohamad odpustil iz političnih razlogov, kasneje je bil Ibrahim obsojen na zaporno kazen zaradi sodomije in korupcije, kar sam še vedno označuje za politično zaroto proti njemu.

Odstavljeni katalonski predsednik ponovni kandidaturi pravi Hvala, ne!. Carles Puigdemont je zavrnil možnost ponovne kandidature za predsednika Katalonije, na to odločitev pa naj bi vplival pritisk Španije. Puigdemont je odločitev sporočil iz Nemčije, kjer čaka na odločitev sodišča, ali ga bodo na podlagi španskega pripornega naloga izročili španskim oblastem. Puigdemont je obenem pozval strankarskega kolega Quima Torro, naj ga nasledi in naprej gradi pot do neodvisne Katalonije. Katalonski parlament je prejšnji teden rekel Hvala, da! zakonu, ki omogoča izvolitev novega predsednika regije, četudi ta ni fizično prisoten v parlamentu, a je novemu zakonu Hvala, ne! rekla španska vlada. Izvajanje zakonodaje je tako zaustavljeno do odločitve ustavnega sodišča.

Hvala, ne! armenskemu vodji policije in varnostnih služb, od novoizvoljenega armenskega premierja Nikola Pašinjana je namreč prejel odpoved. Hvala, da! za prevzem vodje policije je od Pašinjana že dobil namestnik erevanske policije Valerij Osipjan. Konec aprila je Osipjan sodeloval v pogajanjih s protestniki, ki so s premierskega stolčka odnesli dolgoletnega predsednika in premierja Armenije Serža Sarkisjana. Vodenje varnostnih služb je prevzel Artur Venecjan, nekdanji vodja erevanskih varnostnih sil. Pašinjana je parlament ta teden, v drugem poskusu, izvolil na mesto premierja.

Poljski parlament pravi Hvala, da! dopolnilom pravosodni reformi. Poljska vlada upa, da bo z dopolnilom zgladila spor z Evropsko unijo, ki ga je zanetilo sprejetje pravosodne reforme. Spodnji dom parlamenta, kjer ima večino vladajoča stranka Zakon in pravičnost je popolno opustitev pravosodne reforme zavrnila in raje dodala amandma. Z dopolnilom je parlament med drugim omejil pristojnosti pravosodnega ministra, ki so po mnenju EU prevelike. Amandma morata sprejeti še senat in predsednik Andrzej Duda. A to ni edini Hvala, da! poljskega parlamenta. Spodnji dom je namreč sprejel zakon o 20-odstotnem znižanju plač poslancem. Zakon so podprli poslanci stranke Zakon in pravičnost, medtem ko je opozicija glasovanje bojkotirala. Zakon bo veljal tako za spodnji kot tudi za zgornji dom, njegovo sprejetje pa je spodbudila novica o visokih dodatkih, ki so jih lansko leto prejeli ministri.

Filipinsko vrhovno sodišče je z glasovanjem reklo Hvala, ne! glavni sodnici Marii Loudres Sereno. Sodniki so z osmimi glasovi za in s šestimi proti izglasovali, da Loudres Sereno ni primerna za glavno sodnico, saj leta 2010, ko je bila imenovana na položaj, ni prijavila vsega premoženja. Obtožujejo jo tudi utaje davkov v višini 32 tisoč evrov in ponarejanja odločitev sodišča. Maria Loudres Sereno je najbolj znana po kritiziranju vojne proti drogam filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, v kateri je bilo po podatkih policije v dveh letih ubitih približno 4200 ljudi. Že pred glasovanjem se je pred sodiščem zbralo 1800 podpornikov glavne sodnice in 200 njenih nasprotnikov.

Hrvaška parlamentarna opozicija poziva k odstopu vlade. Prek hrvaškega spletnega portala Index.hr je v javnost namreč pricurljala elektronska pošta, ki izdaja, da naj bi hrvaška gospodarska ministrica Martina Dalić in hrvaški premier Andrej Plenković rekla Hvala, da! izkoriščanju svojih položajev, kar naj bi omogočilo skupini ljudi, da se okoristijo s krizo v podjetju Agrokor. Objava mejlov je v javnost prišla dan po odločitvi ustavnega sodišča, da Lex Agrokor ni skladen s hrvaško ustavo. Premier Plenković je že podal izjavo, da ministrica Dalić ostaja v vladi. Politični analitik Davor Gjenero meni, da zadnja afera ne bo dovolj za zrušenje aktualne vlade.

Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness