OFF Indonezije

Aktualno-politična novica
19. 9. 2019 - 15.00
 / OFF

Šolarji širom Jugovzhodne Azije imajo že drugi dan nenačrtovane počitnice. Dim, ki ga povzročajo požari na vzhodu Indonezije, je namreč oblasti v Maleziji in Indoneziji prisilil v prekinitev delovanja šol in javnega prevoza. V Maleziji bo tako doma ostalo več kot 1,7 milijona šolarjev, Indonezijci pa izostankov še niso prešteli. Enak dim sicer vsako leto v tem času povzroča težave v regiji, saj so ilegalni požari načrtni, in sicer z namenom pridobivanja obdelovalne površine. Poleg preprečevanja stika z zunanjim zrakom prebivalcem so indonezijske oblasti v boj proti požiganju gozdov in onesnaževanju organizirale na tisoče pripadnikov varnostnih sil in jih opremile z vodnimi bombnimi letali. Dimni viharji so dosegli tudi Singapur na severnem delu regije in tako ogrozili izvedbo dirke v sklopu Formule 1, ki je napovedana za nedeljo.

Predsedniško-parlamentarne indonezijske volitve
 / 18. 4. 2019

Indonezijskega okolja ne ogrožajo zgolj notranji dejavniki. Borijo se tudi proti smetem, ki jih na to otoško državo uvažajo bogatejše države. Indonezijska carinska služba je namreč ob pregledu okoli 2000 zabojnikov odpadne plastike več kot 500 teh označila za neprimerne. Zabojnike, ki so poleg plastike vsebovali nevarne snovi, bodo vrnili v Severno Ameriko, Evropo in Azijo, med drugim tudi v Slovenijo. Poleg tega je indonezijska carinska služba že sprožila pravne postopke proti podjetjem, ki so poslala zabojnike z neprimerno vsebino. Jugovzhodna Azija je vlogo svetovnega odlagališča prevzela, potem ko je lani Kitajska z željo ohranitve okolja prenehala uvažati odpadke. 

Zunanje in notranje okoljske nevarnosti v Indoneziji pa sta začinila parlament in vlada. Poslanci in ministri so se dogovorili predlog zakona, ki bi v največji večinsko muslimanski državi prepovedal spolne odnose in skupno življenje neporočenih parov. Po predlogu bodo nadzor nad nečistunstvom opravljali predsedniki vaških skupnosti in družine spolnih prekrškarjev. Zagrožena kazen za preuranjen spolni odnos bo, če bo zakon sprejet, pol leta zapora ali denarna kazen v višini več kot 600 evrov.

Interviews about political situation in Iran and the work of Association for nonviolent communication
 / 29. 1. 2018

Iranske ženske bodo po pritiskih svetovne nogometne organizacije FIFA lahko spremljale moški nogomet tudi v živo. Seveda bodo na začetku lahko vstopile zgolj na mednarodne tekme, saj nižje stopnje iranskega nogometa na ta ukrep še niso pripravljene. Pravzaprav je za ženski obisk nogometnih tekem opremljen le stadion Azadi v prestolnici Teheran, kjer iranska reprezentanca igra večino svojih tekem. Tam so namreč po spolu ločili vhode, stranišča in tribune, na prihodnjih tekmah pa bodo okrepili tudi policijske in varnostne vrste, da bodo ženske lahko mirno zapustile stadion. Športno ministrstvo je obrnilo hrbet iranski  konservativni duhovščini, ki ostro nasprotuje udeležbi žensk pri športu, saj je nogometni zvezi grozila prepoved nastopanja na tekmovanjih zveze FIFA.

V najmanjši neodvisni državi, ki ni sedež rimokatoliške cerkve, po številu prebivalstva z imenom Tuvalu so v parlamentu izbrali novega predsednika vlade. Kljub temu da je dosedanji premier Enele Sopoaga na državnozborskih volitvah prejšnji teden zmagal, je 16-članski parlament za novega premiera določil Kauseaja Natanoja. Oba nestrankarska politika sta dolgoletna člana parlamenta, v katerem sta izmenjevala vloge v vladi in opoziciji, razlikujeta pa se predvsem po odnosih z mednarodnimi partnerji. Sopoaga tako velja za podpornika tajvanske vlade, Natano pa naj bi zagovarjal prepoznanje pekinške vlade kot legitimnega predstavnika Kitajske. Tajvan tako izgublja še enega zaveznika, potem ko so v začetku tedna Salomonovi otoki prekinili vse diplomatske vezi z njimi. Zato pa Tajvan še vedno podpira najmanjša država Vatikan.

Spremenjena razporeditev mandatov v zgornjem domu parlamenta Federacije BiH
 / 19. 12. 2018

Eden izmed štirih podpredsednikov Republike Srbske Senad Bratić iz bošnjaške Stranke demokratske akcije je odstopil, potem ko je to od njega zahtevala večina entitetske skupščine. Bratić sicer trdi, da je odstopil samoiniciativno, ker ne podpira medetničnega razkola v parlamentu. Spor se je razvil iz deklaracije, sprejete na kongresu Stranke demokratske akcije prejšnji teden. Srbske poslance v skupščini Republike Srbske je namreč zmotilo, da stranka politično cilja na hitrejše približevanje evroatlantskim povezavam in večji upravni enotnosti Bosne in Hercegovine. Zaradi tega naj bi poslanci bošnjaške stranke v Republiki Srbski ogrožali srbske nacionalne interese v Bosni in Hercegovini. 

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je uslišal glas ljudstva, kot je zatrdil v izjavi za medije. Vlada bo sprejela popolnoma vse zahteve, zbrane v referendumski pobudi pod nazivom 67 je preveč. Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške, Neodvisni hrvaški sindikati in Matica hrvaških sindikatov so aprila in maja letos zbrali več kot 700 tisoč podpisov za referendum, ki bi odločal o spremembi pokojninske zakonodaje. Pobudniki referenduma zahtevajo predvsem znižanje upokojitvene starosti s končnih 67 na 65 let in cenejšo predčasno upokojitev. Vlada se elegantno izogiba referendumskim stroškom kljub dovolj zbranim podpisom, a sindikati Plenkovičevim trditvam ne zaupajo in še vedno zahtevajo razpis referenduma.  

Predsednik Nove slovenske ljudske stranke Franc Kangler desetega oktobra organizira protestni shod v Ljubljani pred kipom največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Demonstranti bodo zahtevali izboljšanje družbenih razmer in popravilo političnih napak v Sloveniji. Kangler pojasni, kaj vse gre narobe v naši družbi in kaj od protesta pričakuje.

Izjava

Na kaj je s kandidaturo za župana Maribora iz pripora uspelo opozoriti Andreju Šišku?
 / 17. 10. 2018

Shod bo potekal pod geslom Rešimo Slovenijo, rešitelji pa bodo oblečeni v rumene jopiče. S tem bodo poskušali opozoriti na svoj revolucionarni duh, ki je soroden s francoskimi protesti, ki trajajo od oktobra lani, povzame Kangler.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness